5 Sfaturi Ajusto: Cum curățăm grătarul în doar câteva minute
31 mai, 2022Modul în care folosim și curățăm grătarul este foarte important pentru sănătatea noastră. Grătarul acumulează grăsime, resturi de mâncare și cenușă. E important să fie curățat și îngrijit cât mai bine atât din punct de vedere al sănătății, cât și pentru a-l menține într-o stare cât mai bună.
Așadar, dacă ești în căutare de soluții rapide și eficiente iată 5 metode prin care poți curăța grătarul în doar câteva minute:
1. Oțet și lămâie
O soluție din oțet și lămâie pusă într-un recipient cu pulverizator este foarte eficientă. Amestecă foarte bine înainte de a pulveriza peste grătarul murdar. Lasă soluția să acționeze timp de 20 minute, iar apoi folosește un burete de vase pentru a curăța foarte bine.
Avantajul metodei constă în faptul că niciunul dintre produse nu sunt nocive pentru sănătate. Un potențial aspect negativ ar fi faptul că lămâia și oțetul, prin aciditatea lor, pot afecta structura materialului din care este realizat grătarul, ceea ce determină cel mai adesea apariția ruginii.
2. Bicarbonat de sodiu și oțet
O altă soluție naturală pentru a curăța grătarul este să folosești un litru de apă fierbinte, o lingură de bicarbonat de sodiu și una de oțet. Este necesar să lași grătarul să stea în această soluție pentru o oră, iar apoi curață-l folosind un burete abraziv.
3. Amoniac
Pentru această sarcină ai nevoie de un detergent pe bază de amoniac și o pungă de gunoi de dimensiunea grătarului. Folosește mănuși și masca de protectie deoarece amoniazul produce gaze toxice.
Pentru o curățare eficientă, așază grătarul într-un sac de gunoi și toarnă o ceașcă de amoniac. Strânge bine sacul și asigură-te că nu iese aer. Este indicat să folosești un elastic pentru a lega bine sacul, deoarece curățarea se bazează pe gazele pe care detergentul le eliberează, reacționând la murdăria de pe grătar. Lasă grătarul la soare până a doua zi, dar desfă sacul într-o zonă aerisită.
4. Soluție abrazivă și perie
O metodă considerată foarte eficienta este curățarea cu peria. După fiecare folosire și răcire, curăță grătarul de arsură și resturi de mâncare cu o perie rigidă, dupa care șterge-l cu un prosop de hârtie. Grăsimea scursă va proteja grătarul de rugină, de aceea nu trebuie să speli grătarul temeinic pentru a o îndepărta. Atunci când este utilizat, grătarul se încinge, drept pentru care riscul îmbolnăvirii nu există.
5. Apă caldă și detergent de vase
Această metodă presupune curățarea grătarului prin spălare cu apă și detergent de vase care are un efect degresant. Dacă vorbim de un grătar mic, pentru o curățare eficientă pune grătarul într-un recipient cu apă, pentru ca murdăria să poată fi eliminată cu ușurință.
Este o metodă accesibilă și foarte eficientă, deoarece nu aduce niciun prejudiciu sănătății, mai ales dacă procesul de curățare nu implică șocuri mecanice, zgârieri sau alte tipuri de metode invazive.