5 Sfaturi Ajusto: Cum îndepărtezi rugina de pe obiectele metalice

5 Sfaturi Ajusto: Cum îndepărtezi rugina de pe obiectele metalice

23 mai, 2022

În interiorul unei case, obiectele metalice pot rugini foarte ușor dacă intră frecvent în contact cu apa. Un cuțit, foarfecă sau o șurubelniță ruginită nu înseamnă un obiect stricat, dimpotrivă, rugina poate fi îndepărtată ușor dacă folosești soluțiile potrivite. De asemenea, obiectele sanitare sunt supuse adesea efectului neplăcut al ruginii.

Așadar, dacă ai obiecte ruginite și vrei să afli cu ce se curăță rugina de pe ele, iată câteva metode care dau rezultate foarte bune:

cum îndepărtezi rugina

1. Bicarbonat de sodiu

Înainte de a presăra bicarbonat de sodiu peste obiect, umezește obiectul cu rugină pe care vrei să-l cureți și asigură-te că ai acoperit toate părțile afectate de rugină. Lasă bicarbonatul să acționeze jumătate de oră și apoi curăță cu un burete aspru sau cu o perie de sârmă, îndepărtând rugina de pe obiect. Clătește cu apă. Bicarbonatul de sodiu este o soluție naturală și o variantă eco friendly la soluțiile toxice, însă nu funcționează pentru obiecte extrem de ruginite.

2. Oțet

Dacă ai un obiect din metal, o cratiță sau unelte de grădinărit afectate de rugină, o soluție foarte ușoară de a le curăța este să scufunzi într-un recipient cu oțet alb și să le lași acolo peste noapte. Dacă ai obiecte care conțin elemente care se pot strica și nu pot fi introduse complet, atunci înmoaie în oțet un prosop de bumbac și pune-l pe partea ruginită. Scoate obiectele și curăță-le cu o perie sau cu un burete din metal.

3. Cartof crud

Dacă vrei să îndepărtezi rugina de pe tacâmurile din bucătărie cu o metodă naturistă, fără substanțe toxice, acidul oxalic din cartofii cruzi este foarte eficient în curățarea particulelor de rugină. Cu un cartof crud freacă obiectul ruginit și vei vedea cu petele maronii dispar.

4. Clor

Înălbitorul nu este bun doar pentru curățarea petelor de pe hainele albe, ci și pentru gresie și faianță. Pentru a îndepărta petele de rugină de pe gresie, faianță sau obiectele sanitare din baie sau bucătărie, toarnă o cantitate mică de clor direct pe pete, lasă să acționeze câteva minute și apoi curăță cu ajutorul unui burete. Clorul se lasă să acționeze timp de 15-20 de minute, apoi se șterge.

5. Convertor de rugină

În cazul obiectelor din fier care stau afară, în special pe timpul iernii și care au fost supuse intemperiilor, probabil că metodele natursite de curățare a ruginii nu vor funcționa. Așadar, în acest caz, cea mai eficientă și rapidă soluție este folosirea unui convertor de rugină.

Fie că vorbim de o reparație auto sau de o bancă metalică de grădină, convertorul de rugină se aplică cu pensula sau prin pulverizare (spray) în funcție de tipul de produs pentru care optezi. După o perioadă de timp, această soluție transformă rugina într-o peliculă de culoare neagră, dură, hidrofobă, gata pentru a fi sablată și ulterior vopsită.