5 Sfaturi Ajusto: Cum îngrijim corect grădina pe caniculă
27 august, 2021Dacă pe timp de caniculă, noi oamenii de bucurăm de răcoarea aparatelor de aer condiționat din interiorul casei, plantele din grădină trebuie să înfrunte temperaturile extrem de ridicate de afară. Soarele arzător poate avea efecte negative asupra grădinii tale, iar dacă nu o îngrijești cum trebuie s-ar putea să te trezești cu gazon ars, arbuști și plante moarte.
Iată așadar ce este bine de știut despre îngrijirea gazonului, a plantelor din ghivece, a arbuștilor decorativi și a pomilor fructiferi pentru a-i ajuta să facă mai bine față caniculei:
1. Tunde gazonul mai mare decât de obicei
Lungimea mai mare a firelor de iarbă face ca solul de sub gazon să se usuce mai greu, ceea ce va păstra gazonul verde pentru mai mult timp. Așadar, lasă gazonul să crească și tunde-l mai lung decât o faci de obicei. Cu toate acestea, chiar și pe caniculă tunde gazonul în mod regulat, de preferat o dată la două săptămâni, pentru a preveni deteriorarea firelor de iarbă și răspândirea buruienilor.
2. Pune farfurioare ghivecelor
Este bine să păstrezi plantele din ghivece cu o farfurioară sub acestea, pentru ca apa din sol să se scurgă acolo și plantele să o poata absorbi pe măsura ce solul se usucă pe timpul zilei. Ai grijă totuși în zilele foarte căduroase să plasezi ghivecele în zone umbrite, pentru că apa din farfurioare de va evapora imediat.
3. Udă plantele dimineața devreme
Una dintre metodele simple prin care putem ajuta plantele să supraviețuiască, atenuând efectele dăunătoare ale caniculei, este udarea plantelor în momentul potrivit. În zilele caniculare, cel mai bine este ca plantele să fie udate dimineața devreme, când temperaturile sunt cele mai scăzute.
Nu udați niciodată plantele în mijlocul unei zile fierbinți, nici chiar seara după o zi foarte călduroasă, deoarece pământul nu a avut tip să se răcească și riscați „opărirea” acestora. Dacă apa este rece le supuneți unui șoc termic care poate însemna distrugerea iremediabilă.
4. Culege fructele și legumele aproape coapte
Culturile gata de recoltat pot necesita foarte multă apă, deci culege roadele în mod constant. Fructele și legumele coapte este bine să fie culese pentru a permite plantelor și copacilor să-și folosească energia pentru a rezista caniculei. Culturile de rădăcinoase pot rămâne în pământ până atunci când îți sunt necesare, dar celelalte legume trebuie culese imediat ce s-au copt sau mai bine chiar înainte ca acestea să fie coapte. Anumite legume, precum roșiile, sau fructe precum perele sau prunele se vor culege când înca nu s-au copt perfect deoarece se pot coace și ulterior, deoarece există riscul să absoarbă prea mult din energia plantelor.
5. Evită fertilizarea
Pe timp de caniculă, plantele își canalizează toată energia pentru a supraviețui căldurii excesive, îngrășământul rămânând în sol și chiar putând „arde” rădăcinile plantelor. În special în privința gazonului, evită orice fel de fertilizare, căci riști mai degrabă să arzi firele de iarbă. E mai bine să îi oferi îngrijire prin tunderi regulate și irigare, insecticide, dacă e nevoie, produse fito-sanitare preventive pentru a-l ajuta să depășească temperaturile foarte ridicate.