5 Sfaturi Ajusto: Cum poți combate încălzirea globală când ai o casă

5 Sfaturi Ajusto: Cum poți combate încălzirea globală când ai o casă

7 iunie, 2022

Criza climatică a devenit o problemă pentru întreaga lume, temperatura medie globală fiind în creștere de la an de an. Specialiștii ne spun că fiecare dintre noi poate contribui la schimbarea în bine, iar această schimbare începe de acasă. Tot ceea ce consumăm și folosim în viața de zi cu zi are o amprentă de carbon.

Am întocmit o listă cu cele mai simple moduri prin care poți contribui la evitarea încălzirii globale când ai o locuință. Acțiunea personală este esențială, iar pentru a începe să faci acest pas iată care sunt gesturile care pot evita criza climatică:

incalzire globala

1. Redu consumul de energie

Micile modificări de comportament de acasă sau de amenajarea a casei te vor ajuta să folosești mai puțină energie, reducând amprenta de carbon și facturile la energie. De exemplu, oprește luminile din casă și aparatele electrocasnice și electronice atunci când nu ai nevoie de ele. Înlocuiți becurile cu LED-uri sau alte lumini cu consum redus de energie.

De asemenea, pentru a menține căldura în casă pe timpul iernii și răcoarea pe timpul verii, se recomandă izolarea termică a casei. În plus, asigură-te că ai o casă din punct de vedere energetic apelând la un audit energetic pentru a vedea care este consumul și pentru a îmbunăți performanța energetică a unei clădiri.

2. Plantează copaci și creează zone verzi

Spațiile verzi, cum ar fi parcurile și grădinile urbane, sunt foarte importante în zonele aglomerate. Ele absorb dioxidul de carbon și sunt asociate cu niveluri mai scăzute de poluare a aerului. Acest lucru e ușor de realizat când ai o casă care dispune de curte și grădină. Dar, chiar dacă locuiești la bloc poți contribui la crearea unui spațiu verde. Adaugă plante în ghiveci pe pervazul ferestrei sau pe balcon.

Spațiile verzi pot reduce riscul de inundații prin absorbția apei de ploaie de suprafață și pot oferi habitate importante pentru o mare varietate de insecte, animale, păsări și amfibieni. Indiferent dacă vrei să plantezi un singur copac în grădina ta sau te oferi voluntar la împădurirea anumitor zone, susții un mediu mai sănătos și contribui la evitarea încălzirii globale.

3. Minimizează consumul

Tot ceea ce consumăm și folosim în viața de zi cu zi are o amprentă de carbon. Evită astfel achiziția de lucruri inutile de la alimente, haine sau produse decorative. Încearcă să nu cumperi mai mult decât ai nevoie.

Cumpărarea produselor second hand este o metodă prin care minimzezi amprenta de carbon. Folosește-ți puterea de cumpărare, alegând mărci care se aliniază noilor tale aspirații ecologice și susțin sustenabilitatea.

Evitarea cărnii și a produselor lactate este una dintre cele mai mari modalități de a reduce impactul asupra mediului asupra planetei. Studiile sugerează că o dietă bogată în fibre, pe bază de plante este, de asemenea, mai bună pentru sănătatea ta – deci poate fi un câștig pentru toți.

4. Repară și reutilizează

Dă-le articolelor de care nu mai ai nevoie o nouă viață, fie reparându-le și donându-le, fie reutilizându-le în alte scopuri. Există o mulțime metode prin care poți transforma hainele vechi în unele noi, de a reface mobilierul nou, de a transforma un obiect vechi într-unul complet diferit cu o nouă funcționalitate.

5. Sortează gunoiul

Poți economisi aproximativ 210 kg de CO2 pe an, reciclând corespunzător. Cheia succesului este să ai coșuri de reciclare în bucătărie, baie și în alte zone din casă, astfel încât să le folosești efectiv în sortarea gunoiului.

preloader