5 Sfaturi Ajusto: Cum protejezi ferestrele de frigul iernii

5 Sfaturi Ajusto: Cum protejezi ferestrele de frigul iernii

14 ianuarie, 2022

Când temperatura scade drastic și vântul rece începe să sufle cu forță, nu știi cum să faci să oprești curenții care pătrund pe la ferestre. În funcție de starea în care se găsește casa, se poate pierde până la 30% din căldură prin ferestre. Uneori o bună izolație a pereților nu este suficientă. O casă poate pierde o cantitate mare de căldură pe la colțurile și prin crăpăturile din jurul ferestrei. Sigilarea fisurilor și repararea crăpăturilor este cea mai bună modalitate de a proteja ferestrele de gerul iernii. Și este, de obicei, cel mai eficient mod de a economisi energie.

Iată câteva sfaturi despre cum să protejați ferestrele pentru iarnă pentru a evita pierderile de căldură:

cum protejezi ferestrele iarna

1. Folosește silicon în jurul ferestrelor

Prima metodă de protejarea a ferestrelor de gerul iernii este folosirea unui adeziv pentru izolare termică pe bază de silicon. Cu ajutorul acestuia, trebuie să acoperi orice fisură sau crăpătură care permite căldurii să iasă din casă.
Pentru a verifica pe unde vine aerul rece, poți face un test cu un bețișor cu fum. Practic, urmărești fumul cum se mișcă în timp ce muți bețișorul în jurul ferestrei și sigilezi doar zonele unde apar scurgeri.

2. Aplică o garnitură autoadezivă izolatoare

O altă metodă practică de pătrundere a aerului rece și protejarea ferestrelor de eventuale pierderi de căldură este montarea unei garnituri autoadezive. Te poate ajuta să etanșezi geamurile doar pe timpul iernii, iar în sezonul cald o poți îndepărta.
Singurul dezavantaj este că banda autoadezivă s-ar putea să se desprindă cu tot cu vopsea, iar dupa aceea să fie nevoie sa faci mici retușuri. Totusi, reprezintă o metodă ieftină de a izola ferestrele din casa ta.

3. Lipește o folie anticondens

Pentru a preveni pierderile de căldura, o soluție practică și rapidă poate fi aplicarea unei folii speciale. Pentru etanșarea ferestrei vei avea nevoie de folie anticondens transparentă, folie cu bule, bandă dubla adezivă subtire și o foarfecă. Seturile de acest gen conțin toate produsele de care ai nevoie.
Folia pentru ferestre creează o barieră izolatoare între interiorul apartamentului și ferestre. Însă, aceste folii trebuie aplicate corect altfel riscul să se desprindă este mare. Acest sistem de izolație este considerat a fi destul de eficient, dar vine cu dezavantajul că folia cu bule se comportă ca o barieră împotriva luminii.

4. Montează draperii groase

După ce te-ai asigurat că ai izolat ferestrele, nu ar fi rău să instalezi și draperii. Sunt disponibile o mulțime de modele, de materiale și de culori, inclusiv draperii termoizolante. Draperiile mai groase vor acționa ca un izolator în fața ferestrelor, așa că este mai ușor să păstrezi căldura în casa ta. Astfel, este bine ca perdelele să acopere complet ferestrele, astfel încât să izoleze eficient ferestrele apartamentului în timpul iernii.
Singurul dezavantaj rămâne faptul că draperiile mai groase sunt destul de scumpe și vor bloca și intrarea luminii în casă.

5. Folosește obloane sau copertine pentru ferestre

Frigul iernii este mult mai pătrunzător atunci când bate vântul. Tocmai de aceea, pentru cea mai mare eficiență energetică, luați în considerare și obloanele, copertinele și jaluzelele montate în exterior. Ele blochează vânturile reci iarna de a mai lovi ferestrele.