5 Sfaturi Ajusto: Cum reduci depunerea prafului în casă
4 martie, 2022În cele mai multe case se duce o bătălie nesfârșită împotriva prafului. Dacă în familia ta există persoane alergice, probabil că permanent ești într-o luptă cu eliminarea prafului din interiorul locuinței. Și pe bună dreptate pentru că specialiștii ne spun că o casă colectează în medie 18 kilograme de praf într-un an, dar mai ales că praful este o cauză a apariției acarienilor care cauzează alergii.
Auzim adesea că praful este în mare parte piele moartă, dar nu este doar atât. Potrivit oamenilor care studiază astfel de lucruri, praful de uz casnic este un amestec de păr de animale, puf de covor, fibre de îmbrăcăminte și murdărie din interior.
Există din fericire moduri practice de a reduce depunerea prafului în casă, iată care sunt cele mai eficiente 5 astfel de trucuri utile:
1. Spală pernele în mod regulat
Deși îți poate părea un fapt ciudat, pernele devin surse mari de praf și de acarieni. În special pernele decorative acumulează foarte mult praf și adesea sunt trecute cu vederea în timpul curățeniei. Acarienii se hrănesc cu celulele moarte ale pielii, iar acest mediu constituie un mediu prielnic de înmulțire. Sunt atât de mici încât sunt invizibili, dar sute pot trăi într-un singur gram de praf. Scapă de praf și acarieni spălând pernele de cel puțin trei ori pe an la temperatură ridicată.
2. Aspiră și spală cât mai des podelele
Evident, podelele acumulează cel mai mult praf, în special în zonele cel mai greu accesibile precum plinte și sub mobilier. Dacă este posibil, aspiră și spală podelele zilnic. Dacă nu ai timp, probabil că un aspirator robot te va scuti de munca și va aspira și spăla în locul tău.
3. Alege jaluzele în locul draperiilor textile
Din categoria decorațiunilor textile considerate mari colectoare de praf, perdelele și draperiile sunt în topul listei. Mai ales că nu pot fi spălare cu ușurință, acestea adună în timp o cantitate enormă de praf. Cel mai simplu mod de a reduce din cantitatea de praf este să optați pentru jaluzele care pe lângă faptul că nu colectează așa mult praf, pot fi aspirate mai des decât a-i spăla draperiile sau perdelele.
4. Investește într-un purificator de aer
Particulele de praf plutesc prin aerul casei tale până când găsesc un loc unde să aterizeze, cum ar fi pe covoare, podea sau mobilă. Folosind un purificator de aer, poți colecta particule de praf înainte ca acestea să aibă șansa să se așeze. Asigură-te că folosești un purificator de aer cu un filtru HEPA adevărat; care, conform EPA, poate elimina cel puțin 99,97% din praf, polen, mucegai, bacterii și orice particule în aer cu o dimensiune de 0,3 microni.
5. Ține ferestrele închise
Tuturor ne place să ne bucurăm de briza răcoroasă care pătrunde în casa noastră de fiecare dată când deschidem ferestrele. Dar, ai grijă în ce moment al zilei deschizi ferestrele și de poziția acestora față de stradă. Odată cu această adiere de aer în casă va pătrunde și praf și particule de polen din exterior. Mai ales dacă ferestrele sunt poziționate pe o stradă extrem de aglomerată, cel mai bine este să faci acest lucru la o oră când nu este foarte mult trafic.