5 Sfaturi Ajusto: Lucrări de grădinărit în August

9 august, 2021

Luna August este cunoscută popular sub numele de ”Gustar” sau ”Secelar”. Este ultima lună a verii, ce abundă în legume, fructe și recolte de tot soiul. În această perioadă se coc cele mai gustoase fructe și legume ale anului, de unde vine și denumirea populară. Sub soarele lunii august florile care înfloresc ating apogeul și încep totodată ușor să se usuce.

Așadar, dacă ai o curte frumoasă și vrei să știi căror aspecte trebuie să le acorzi atenție, iată care sunt lucrările de grădinărit în August:

lucrari de gradinarit luna august

1. Culege fructele și legumele coapte

În luna august, majoritatea legumelor sunt gata pentru cules. Este bine să nu amâni acest pas, deoarece întârzierea culesului poate însemna o recoltă mai mică, deoarece legumele pot cădea pe sol, unde putrezesc sau sunt mâncate de insecte și alți dăunători. Culege periodic căpșunile, zmeura și murele, la fel și merele care se coc în această perioadă.

2. Taie capetele uscate ale florilor

Luna august este o lună în care foarte multe flori de vară încep încet să se usuce. Pentru a le asigura o creștere frumoasă și sănătoasă, rupe-le periodic capetele uscate. În acest fel, ajuți planta să dea naștere altor boboci. În special in timpul verii, tufele de trandafiri dezvoltă lăstari în partea cea mai joasă a tulpinii. Aceștia sunt numiți și lăstari ”gurmanzi”, iar dacă îi ignori, riști ca planta să se sufoce sub invazia lor sau să nu mai crească frumos și armonios.

De asemenea, captele uscate ale trandafirilor cu flori mari vor trebui îndepărtate. Nu trebuie să aplici o metodă de tăiere la fel de radicală ca primăvară, dar cu cat vei îndepărta mai repede florile și ramurile uscate, cu atât mai mult se va dezvolta tufa de trandafiri.

3. Plantează butași noi

August este și o perioadă propice pentru înmulțirea florilor prin butași. Trandafirii și mușcata sunt plantele care suportă cel mai bine butășirea în această perioadă. De asemenea, este ultima lună în care poți îmbogăți solul plantelor de balcon și de interior cu fertilizator, înainte de venirea sezonului rece.

4. Udă constant gazonul

Udarea slabă a gazonului poate duce la degradarea ierbii, întrucât rădăcinile nu pot absorbi apa și substanțele nutritive din sol. Cel mai bine este să uzi peluza cu gazon, zi de zi, dimineața devreme sau seară după lăsarea soarelui.

5. Extrage bulbii de flori

Florile de primăvară cu bulbi (zambile, lalele, narcise) vor trebui pregătite pentru iarnă. Extrage bulbii din pământ, sortează-i in funcție de soiul lor și depozitează-i într-un loc uscat și aerisit. Îi poți depozita în pungi de hârtie sau în coșuri de răchită sau nuiele.

preloader