5 Sfaturi Ajusto: Lucrări de grădinărit în Iulie

1 iulie, 2021

Iulie, luna lui Cuptor, pare o lună dificilă dacă ne gândim la temperaturile foarte ridicate și caniculă. Dar, este totodată un moment prilenic pentru înflorirea multor plante de grădină și din jardiniere, a plantelor medicinale și pentru coacerea fructelor și legumelor.

Pentru ca luna Iulie să nu fie o provocare pentru abilitățile tale de grădinar, pentru ca zilele caniculare să nu îți afecteze grădina, iată care sunt lucrările necesare în această lună de vară:

Lucrări de grădinărit în Iulie

1. Îndepărtează florile și frunzele uscate

Momentul potrivit pentru îndepărtarea florilor și frunzelor uscate diferă de la o plantă la alta, dar în timpul verii acest lucru trebuie făcut mult mai des. Eliminarea florilor și frunzelor uscate încurajează plantele să înflorească mai mult și păstrează aspectul proaspăt, iar udarea regulată le ajută să-și mențină aspectul chiar și în căldura verii.
Acest truc de grădinărit păcălește într-un fel planta să-și canalizeze energia pe formarea florilor suplimentare și nu pe formarea semințelor. În funcție de tipul de plantă, poți folosi fie o foarfecă de grădină fie poți rupe cu degetele florile care s-au uscat. Taie chiar deasupra primului grup de frunze sănătoase de sub floarea ofilită.

2. Udă plantele zilnic

Ca și noi oamenii, și plantele se pot deshidrata din cauza căldurii excesive. Poți uda plantele fie dimineața cât mai devreme, fie seara când se lasă răcoarea, ambele variante având avantajele ei. Dacă le uzi dimineața, avantajul este că atunci temperaturile sunt ceva mai scăzute, iar plantele nu sunt încinse de la soarele de pe timpul zilei. Dacă le uzi seara, plantele absorb mai bine apa pe timpul nopții, iar transportarea apei de la rădăcini către frunze cu nutrienții necesari se va face mult mai eficient.

3. Combate dăunătorii

Bolile provocate plantelor din grădină de ciupercile parazite sau de ploile frecvente de vară sunt coșmarul oricărui grădinar. Apa de pe frunze, încălzită de razele puternice ale soarelui, stimulează apariția germenilor patogeni care se dezvoltă în țesuturile plantei. Odată ce ai observat pătrunderea agentului patogen în corpul plantei, infecția nu mai poate fi oprită decât prin folosirea unor fungicide sistemice.
De asemenea, omizile reprezintă unul dintre principalii dăunători ai plantelor și pomilor fructiferi și pot provoca pagube serioase dacă nu sunt combătute la timp. La sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie, omizile părăsesc cuiburile în căutare de locuri unde se vor transforma în pupe, fiind înfășurate într-un cocon mătăsos.
Pentru a combate omizile într-un mod natural, plasează plante cu un miros puternic care pot alunga omizile, deoarece nu îl suportă. Astfel de plante sunt levănțica, salvia, menta sau pelinul.

4. Culege recolta de vară

Se culeg ultimele recolte de cireşe și vișine. Se continuă culegerea caiselor şi se va începe culegerea prunelor timpurii. De asemenea, zmeura se va culege periodic în această lună.
Plantele medicinale precum gălbenelele şi muşeţelul se adună în această lună şi se pun la uscat, pentru a le putea depozita ulterior și folosi ulterior.

5. Pregătește grădina înainte de a pleca în vacanță

Majoritatea plantelor depind de umiditatea uniformă. Dacă știi că vei pleca în concediu pe o perioadă mai lungă, grădina ta nu poate lua vacanță, cu atât mai mult pe timpul verii. Pregătește grădina înainte să pleci tunzând iarba și plivind straturile de flori. Dacă ai posibilitatea instalează un sistem de irigat cu senzori și temporizator, iar dacă nu dispui de acest lucru atunci udă din abudență grădină ca să ajungă pentru câteva zile până te vei întoarce acasă. De asemenea, există ghivece de flori inteligente cu sistem de autoudare care asigură nevoia de apă a plantei pentru o perioadă mare de timp și vă face să uitați de griji.

preloader