5 Sfaturi Ajusto: Lucrări de grădinărit în Octombrie

5 Sfaturi Ajusto: Lucrări de grădinărit în Octombrie

8 octombrie, 2021

Octombrie este luna în care copacii au cele mai spectaculoase culori. Dar, pe lângă decorul special de toamnă, frunzele încep să cadă. În această perioadă a anului, când plantele încep să se usuce, poate fi dificil să știi cum să îngrijești cel mai bine grădina. Deși vremea este capricioasă, încă există zile senine, moment perfect pentru a face ordine în grădină.

Chiar dacă am intrat în sezonul rece și plantele se pregătesc de iarnă, încă se pot face multe în grădină în luna octombrie, fie că vei face să arate mai bine grădina, fie vei recolta culturile sau vei planta culturi târzii.

Aceste sfaturi de grădinărit în Octombrie te vor ajuta să profiți la maximum de vremea încă bună și să pregătești grădina pentru lunile foarte friguroase. Iată așadar ce lucrări de grădinărit sunt recomandate în luna Octombrie:

gradinarit octombrie

1. Plantează pomi fructiferi

Începutul lunii octombrie este perioada ideală pentru a planta în grădină pomi fructiferi. Așadar, dacă ai o grădină mai mare și îți dorești o livadă, atunci acesta este momentul să începi plantarea pomilor fructiferi precum cireşi, vişini, piersici, caişi, peri, meri şi pruni şi nuci.

2. Pregătește gazonul pentru iarnă

Octombrie este unul dintre cele mai bune momente să lucrezi în grădină și să acorzi atenție deosebită gazonului. În primul rând, trebuie să cureți permanent frunzele uscate care mențin umiditatea și apariția mucegaiului și a dăunătorilor.
Chiar și în sezonul rece este important să tunzi gazonul periodic, în general după amiaza când se usucă roua de dimineață. Ultima tundere înainte de venirea iernii trebuie să fie mai scurtă. Firele lungi de gazon lăsate peste iarnă pot produce boli, dar pe de altă parte dacă gazonul este prea scurt, nu va beneficia corespunzător de substanțele nutritive aflate în partea de sus a lamelor de iarbă. Înălțimea recomandată de tuns pentru iarnă este de 3-4 cm.

3.Rărește plantele perene cu înflorire la primăvară

Rărește plantele perene erbacee, care înfloresc la primăvara, pentru a le asigura o dezvoltare sănătoasă și viguroasă, care vor continua să răsară an de an. Cel mai bine este să faci acest lucru într-o zi cu soare, când solul nu este prea umed, pentru a evita să smulgi mai mult decât este cazul.

4. Adună semințele florilor

Grădina de flori are nevoie de o atenţie sporită în luna Octombrie. Adună seminţele de la plantele preferate, pentru a le păstra pentru primăvară și pentru a le planta în zonele dorite. Depozitează semințele în pungi de hârtie şi pune etichetă pe fiecare. Păstrează-le într-un loc uscat şi răcoros și ferește-le de zone umede pentru a evita mucegăirea lor.

5. Curăță grădina și depozitează ghivecele

Octombrie este cu siguranță momentul pentru curățarea grădinii, de frunzele uscate, de plantele perene, de fructele căzute etc. De asemenea, serele, iazurile, jgheaburile și fântânile arteziene exterioare vor avea nevoie de curățare. Mobilierul de grădină din lemn va trebui să fie acoperit sau depozitat pentru iarnă, iar ghivecele din teracotă vor trebui aduse în interior, astfel încât să nu înghețe și să nu crape.