5 Sfaturi Ajusto: Lucrări de grădinărit în Septembrie

6 septembrie, 2021

Septembrie este o lună destul de imprevizibilă. Uneori vremea este însorită și blândă, căldura verii prelungindu-se, alteori zilele sunt foarte reci și cu precipitații excesive. Indiferent de capriciile vremii, luna septembrie este una dintre cele mai aglomerate perioade pentru grădinari. Este momentul în care se coc toate fructele de toamnă, dar și perioada în care este cel mai indicat să pregătești viitoarele flori de primăvară.

Așa cum te-am obișnuit în fiecare lună, să ții evidenția tuturor lucrărilor cu ajutorul calendarului grădinarului, iată pentru luna septembrie ce trebuie să faci:

lucrari de gradinarit in septembrie

1. Curăță arbuștii și copacii

Toamna este momentul oportun să tai și să cureți arbuștii și copacii. Procesul de curățare a pomilor fructiferi se începe după recoltarea fructelor. Este ideal ca aceste lucrări sa fie făcute în septembrie pentru că în cursul lunii nu există risc de temperaturi negative, care ar dăuna pomilor și arbuștilor proaspăt tăiați. Pentru soiurile de pomi fructiferi ale căror fructe se coc după septembrie, lucrările de tăiere se amână.

2. Pregătește gazonul

În această perioadă, gazonul necesită lucrări speciale de întreținere. Luna septembrie este ideală pentru procesul de scarificare, adică scoaterea firelor uscate din peluză, pentru a asigura reîmprospătarea gazonului și creșterea firelor noi. Această operațiune se face cu ajutorul unui scarificator sau a unei greble, în perioadele în care pământul este mai uscat. Dacă solul este umed, riști să afectezi și firele sănătoase.
După aceea, se efectuează aerarea gazonului, cu ajutorul unui aerator, care face mici găuri în pământ pentru a favoriza circulația aerului și a microorganismelor, ceea ce asigură condiții mai bune pentru absorbția de îngrășământ în sol.
De asemeena, septembrie este considerată luna ideală pentru semănarea gazonului nou.

3. Plantează bulbii florilor de primăvară

Dacă vrei să ai o grădină colorată și parfumată la primăvară, poți planta în septembrie bulbi de flori. Toamna este momentul ideal pentru plantarea bulbilor de flori de primăvară, deoarece bulbii plantați toamna își vor dezvolta rădăcinile și vor intra în repaus vegetativ pe măsură ce temperaturile vor începe să scadă. Pământul în care se vor planta bulbii, trebuie să fie ușor nisipos, cu un sistem bun de drenare.

4. Plantează butașii de trandafiri

Jumătatea lunii septembrie este perioada potrivită pentru plantarea trandafirilor de toamnă deoarece datorită ploilor frecvente solul se tasează foarte bine în jurul rădăcinilor și are suficientă umiditate pentru ca butașii să se înrădăcineze și să dezvolte rădăcini noi. Pe timpul iernii, în perioada când solul nu este înghețat, rădăcinile cresc și se dezvoltă și vor avea o mai mare vigoare de a porni primăvara în vegetație și de a susține o creștere sănătoasă și o înflorire mult mai bogată.

5. Culege recolta de toamnă

În luna septembrie, recolta de fructe și legume este în centrul atenției. Roșii, ardeii, fasolea, vinetele și castraveții trebuie culese până la sfârșitul lui septembrie. De asemenea, pepenii galbeni, merele, perele și prunee se recoltează în această perioadă. Tot în această perioadă, se recoltează semințele care vor fi răsădite pentru recolta de legume a anului viitor.

preloader