5 Sfaturi Ajusto: lucruri din casă pe care le poți curăța cu acetonă

21 ianuarie, 2021

Dacă folosești acetona doar pentru a-ți curăța oja de pe unghii, înseamnă că acest articol este pentru tine. Mai ales dacă îți place curățenia și faci tot posibilul să ai mereu o casă curată și îngrijită, este bine să știi că acetona te poate scăpa de multă bătaie de cap când vine vorba de pete rezistente. Înainte de a te apuca de treabă, este important să știi că acetona trebuie folosită cu multă grijă pentru a nu decolora sau deteriora iremediabil materialul pe care vrei de fapt să-l cureți.

Așadar, iată lucrurile uimitoare pe care le poate face acetona și ce obiecte din casă poți curăța cu ajutorul ei:

curatare cu acetona

1. Markerul permanent de pe covor

Chiar dacă se numește marker permanent, se poate totuși curăța de pe mobilă, covor sau pereți. Ce-i drept nu cu orice, ci cu soluții mai puternice, așa cum este acetona. Dar, ține cont că o poți folosi doar pe produse albe sau foarte deschise la culoare deoarece poate decolora. Cel mai bine ar fi să faci testul pe o porțiune mică de covor și ulterior să continui dacă observi că efectul este cel dorit.

2. Adezivul de pe electrocasnice

Odată ce etichetele de pe borcane se dezlipesc rămâne în urmă un lipici extrem de neplăcut și inestetic, mai ales că începe să acumuleze praf și mizerie. Lipiciul de la orice tip autocolante (obiecte electrocasnice, geamuri termopan, ghivece, jucării etc) poate fi curățat foarte ușor cu o dischetă demachiantă sau o cârpă înmuiată în puțină acetonă.

3. Cerneala sau rujul de pe tapițerie

Oricine a scăpat cerneală sau a murdărit tapițeria unui fotoliu cu ruj, a observat că foarte greu mai poate curăța pata. O soluție radicală ar fi să acoperi mobilierul respectiv cu un pled sau o cuvertură, însă dacă totuși îți dorești să te bucuri în continuare de el poți apela la acetonă. Folosește acetona în cantitate foarte mică, într-un loc nu foarte vizibil pentru a vedea cum se comportă materialul, și apoi curăță pata cu ajutorul unui bețișor de urechi. După aceea, clătește cu apă curată, apoi usucă zona respectivă cu ajutorul unui feon.

4. Petele de pe cănile de ceai din porțelan

Cănile de porțelan pot arăta superb la exterior, însă în timp, în interior pot apărea pete nedorite de la cafea sau ceai. Tot ce trebuie să faci este să e ștergi în interior cu puțină acetonă și astfel vei observa cum petele dispar ca prin minune. După ce le-ai curățat de pete, spală-le cu apă și detergent de vase în modul obișnuit și clătește-le bine înainte de utilizare.

5. Oja de pe covor

Probabil nu ești prima persoană care a vărsat accidental oja pe covor în timp ce își făcea unghiile. Nu te învinovăți pentru neatenție și acționează rapid folosind exact soluția pe care o folosești pentru a-ți curăța unghiile: acetona. Dacă s-a scurs o cantitate mare de ojă, în primul rând absoarbe excesul cu un șervețel de hârtie și ulterior înmoaie un colț de cârpă în puțină acetonă și începe să freci ușor, având grijă să nu întinzi pe o suprafață mare.

Dacă nu te încumeți în a-ți curăța canapeaua folosind acetona, apelează la serviciile profesionale de curățare canapele ajusto.ro!

preloader