5 Sfaturi Ajusto: Parchet laminat umflat, cum remediem situația?

5 Sfaturi Ajusto: Parchet laminat umflat, cum remediem situația?

9 decembrie, 2021

Parchetul laminat umflat este o problemă des întâlnită în foarte multe locuințe noi. Probabil v-ați bucurat în primele zile de la montaj de aspectul deosebit al parchetului laminat, dar după o perioadă de timp ați văzut zone umflate, extrem de inestetice? Cauzele pentru care acest efect neplăcut apare sunt diverse, de la folosirea unui adeziv inadecvat în montajul parchetului, instalarea greșită fără spațiu în lateral, până la umiditatea ridicată din încăpere.

Astfel, iată care sunt soluțiile prin care poți remedia un parchet laminat umflat:

parchet laminat umflat cauze

1. Creează spații de dilatare

Unul dintre motivele pentru care parchetul nou montat s-a umflat este faptul că nu s-au creat rosturi de dilatare. Dacă nu s-a lăsat niciun spațiu pe părțile laterale, fie că vorbim pe lungime sau pe lățime, cel mai probabil apar zone umflate. Este normal ca parchetul să se dilate în timp, inclusiv sub presiunea greutății. Așadar, scoate plinta și verifică dacă parchetul ajunge până în perete. Dacă este cazul, scoate ultimul rând de scânduri și redu din lățimea acestora pentru a crea acel spațiu de extindere.

2. Scade umiditatea din încăpere

O altă cauză frecventă pentru care parchetul se umflă este umiditatea ridicată din locuință. Un nivel ridicat de umezeală dintr-o încăpere poate avea efecte negative asupra parchetului. Primul pas este să identifici sursa umezelii, scurgeri de la geam, calorifere care picură, aparatul de aer conditionat etc. O soluție recomandata este să aersisești bine camera zilnic și să folosești unui dezumificator.

3. Șterge excesul de apă și aerisește camera

Dacă vorbim de un accident domestic minor și de parchet laminat umflat cauzat de excesul de apă, primul pas este să ștergi cât mai bine zona umflată. Folosește șervețele de hârtie sau orice material care absoarbe bine. Pentru o uscare rapidă de ajutor este și un foen, bineînțeles dacă vorbim de o zonă mică. După aceea, lasă ușile si ferestrele deschise pentru ca să se creeze tiraj de aer pentru o uscare rapidă și eficientă. Dacă vorbim de o inundație mare și de parchet umflat în multe zone, acesta va trebui scos integral și montat din nou (dacă este în stare bună) sau înlocuit.

4. Refă șapa

Este posibil ca umflarea parchetului să vină de la șapă și umiditatea de dedesubt. În primul rând este recomandat ca parchetul să fie montat când șapa este perfect uscată, iar sub șapă să existe un strat special dintr-un material rezistent la umezeală. De asemenea, o cauză pentru care parchetul laminat s-a umflat este folosirea unui adeziv inadecvat pentru montajul parchetului, cu un procent mare de apă în compoziție.

5. Înlocuiește parchetul

Această soluție radicală se aplică doar în cazul în care parchetul nu este montat corect de un specialist parchetar sau este ales nepotrivit pentru încăperea în cauză. Din aceste motive trebuie avut grijă ca tipul de parchet ales să fie cel potrivit mediului şi încăperii respective. De exemplu, se poate monta parchet în bucătărie sau baie, dar tipul acestuia trebuie ales conform camerei destinate.

solutii parchet laminat umflat