5 tipuri de soluții de curățat făcute în casă

23 aprilie, 2020

Dacă ai citit de curiozitate etichetele soluțiilor de curățare din magazine, probabil ai observat o mulțime de denumiri de substanțe necunoscute. Majoritatea dintre acestea au potențial toxic foarte mare și conțin în proporție mare amoniac şi hidroxid de sodiu (soda caustică). Dar, ceea ce poate nu știi este că vaporii acestor substanțe pot irita pielea, ochii și căile respiratorii. Cu atât mai mult dacă faci o combinație de substanțe, amoniac cu clor de exemplu, se formează un gaz foarte toxic.

Chiar dacă nu vedem acești vapori, efectele imediate se văd în cazul expunerii la cantităţi mari. Soda caustică se găsește în diverse soluții pentru curăţat cuptorul, pentru desfundat ţevile sau dezinfectante pentru toaletă. Acestea sunt foarte eficiente pentru un efect rapid și eficient, dar atunci când faci curățenie de întreținere zilnic, indicat ar fi să mergi pe variante mai sigure pentru sănătatea ta, dar și pietenoase cu mediul înconjurător.

Iată așadar 5 soluții de curățat făcute în casă cu produse care se găsesc în general în bucătăria oricui:

solutii de curatare facute in casa

1. Oțet, apă și ulei esențial, soluție de curățat geamuri

Chiar dacă există multe produse de curățare care au același efect, oțetul este una dintre cele mai bune opțiuni dacă vrei o soluție naturală și non-toxică. Amestecă trei linguri de oțet alb cu două căni de apă și vei vedea că murdăria se va curăța foarte ușor. În plus, acesta nu are un miros la fel de puternic ca anumite produse chimice, care pot cauza reacții alergice. Dacă însă, vrei un strop de parfum, apelează cu încredere la câteva picături din uleiul esențial de lămâie, portocală sau mentă.

2. Bicarbonat de sodiu și detergent de vase, pastă de curățare în bucătărie

Dacă amesteci bicarbonatul cu puțin detergent de vase și apă, vei obține o pastă abrazivă cu care să freci o mulțime de lucruri din bucătărie murdare de pete de grăsime, de la oalele de gătit, la cuptor, aragaz, gresie sau faianță.

3. Sare și zeamă de lămâie, produs de curățat mucegaiul

Datorită caracterului abraziv și a proprietăților sale antifungice, sarea este un produs ideal pentru a curăța și dezinfecta locuința. Prepară o pastă din sare și zeamă de lămâie pentru a-i amplifica efectul de albire și curățare. Pentru a face această pastă de curățare se pune într-un castron o cantitate de sare (în principiu câteva linguri, dar depinde în funcție de suprafața pe care vrei să o cureți) peste care se adaugă zeama de la o lămâie. Cu pasta creată se freacă zona mucegăită. Las-o să acționeze 15 minute după care clătește cu apă.

4. Praf de copt și apă caldă, pentru îndepărtarea grăsimii

Pune apă la fiert într-o cratiță și adaugă treptat praf de copt deoarece se va umfla și va începe să facă spumă. Această soluție este ideală pentru îndepărtarea grăsimii din bucătărie, precum curățarea cuptorului de gătit sau a cuptorului cu microunde. De asemenea, poți curăța filtrele hotei cu pasta rezultată, după care clătește filtrul la final sub un jet de apă.

5. Ulei de măsline și suc de lămâie, soluție pentru curățarea parchetului

Parchetul laminat poate fi curățat zilnic cu puțină apă călduță, mai ales atunci când ai un copil mic sau un animal de companie, însă din când în când când se murdărește poți prepara o soluție naturală pe bază de ulei de măsline și suc de lămâie. Pe lângă faptul că va îndepărta murdăria, această soluție este ideală și pentru lustruirea parchetului laminat. Se prepară foarte ușor, punând în apa din găleata pentru mop, câteva linguri de ulei de măsline și zeama de la una-două lămâi. Șterge bine podeaua de lemn și lasă să se usuce, iar la final vei vedea cum parchetul va străluci de curățenie.

Există numeroase motive pentru care folosirea soluțiilor de curățare naturale sunt o alternativă de luat în calcul. Cu doar câteva ingrediente simple, pe care cu siguranță le ai deja acasă, poți să prepari soluții non-toxice, sigure pentru sănătate, cu care vei face curățenie rapidă în casa ta.

preloader