6 afecțiuni care se agravează mai mult toamna
11 septembrie, 2020Pentru unele persoane, toamna poate veni cu bucuria fructelor și a florilor specifice sezonului, în timp ce pentru altele, mai puțin norocoase, poate debuta cu afecțiuni agravate de vremea rece, apariția mucegaiului și a substanțelor alergene sau a presiunii atmosferice. Astfel, odată cu instalarea toamnei, organimul uman începe să sufere modificări, care se manifestă prin acutizarea unor boli deja existente, cronice.
Iată la ce afecțiuni trebuie să acorzi atenție, deoarece odată cu venirea toamnei tind să se agraveze:
1. Astmul
Astmul este una dintre bolile care se agravează odată cu venirea toamnei. Este considerată cea mai gravă afecțiune a sistemului respirator și se manifestă prin inflamarea căilor respiratorii.
Este indicat ca persoanele care suferă de astm să nu iasă foarte mult afară în zilele reci, deoarece afecțiuni asociate precum bronșita, gripa sau răceala comună pot declanșa crize de astm. Inhalarea unor substanțe specifice, denumite alergeni (polen, praf, mucegai) conduce la manifestarea simptomelor de astm asociate cu reacțiile alergice.
2. Alergiile
La fel ca și primăvara, toamna este un sezon propice alergiilor. Alergiile de toamnă se manifestă ca orice alt tip de alergii, prin simptome precum: mâncărimi la nivelul ochilor, lăcrimare, congestie nazală, strănut, crize de astm, iritații la nivelul pielii. Polenul ambroziei, o plantă care crește pe câmpuri și înflorește toamna, declanșează reacții alergice puternice. Evită astfel locurile cu vegetație abundentă pe timp de toamnă, în special plimbările prin pădure cu frunze uscate, și păstrează un mediu curat în interiorul casei.
3. Gastrita și ulcerul
Toamna este anotimpul în care bolile digestive precum gastrita sau ulcerul se agravează. Motivul este faptul că toamna este anotimpul crudităţilor, al fructelor şi legumelor, iar consumul acestora poate provoca accentuarea afecțiunilor gastroenterologice. Persoanele care suferă de gastrită sau ulcer este bine să consume legume şi fructe doar gătite, în diverse preparate sau în compoturi.
4. Sinuzita
Sinuzita este o alta afecțiune care se acutizează odată cu venirea sezonului rece. Aceasta afecțiune se manifestă în general prin înfundarea nasului și dureri de cap. Cauzele apariției sinuzitei sunt alergiile, fumatul, poluarea sau problemele dentare netratate la timp. Simptomele neplăcute ale acestei boli pot fi ameliorate dacă persoana respectivă se protejează termic, purtând haine și încălțăminte potrivite temperaturii de afară.
5. Reumatismul
Nu se cunoaște încă exact de ce reumaticii resimt din plin schimbarea vremii prin apariția durerilor articulare, însă există păreri medicale conform cărora există o corelație între aceste dureri și presiunea atmosferică. Articulațiile afectate de reumatism produc exces de lichid, în defavoarea țesutului cartilaginos care ar împiedica frecarea și erodarea acestora. Astfel se pare că o presiune mai ridicată este mai greu de suportat de o articulatie cu probleme, decât o articulație sănătoasă. De asemenea, răcirea vremii cauzează și contractarea vaselor de sânge, ceea ce duce mai departe la contractarea mușchilor și a articulațiilor, factor favorizant al intensificării durerii.
6. Bolile cardiovasculare
Pentru cei mai mulți bolnavi cardiovasculari, temperaturile scăzute, frigul, umiditatea, vântul sunt factori solicitanți ai aparatului cardiovascular, la care acesta reacționează prin modificarea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace. Un mecanism de supraviețuire care determină îngustarea vaselor de sânge atunci când temperaturile scad, pentru a conserva căldura și a menține constantă temperatura corpului. Astfel, odată cu îngustarea spatiului prin care curge sângele, presiunea acestuia crește și apare riscul producerii unui atac de cord fatal sau a unui accident vascular cerebral.