6 greșeli frecvente în folosirea termostatului de ambient

17 decembrie, 2020

Setarea greșită a temperaturii din locuință sau plasarea termostatului de ambient într-un loc nepotrivit din casă sunt cele mai frecvente greșeli care fac pagubă în portofelele multor proprietari de centrale termice. Termostatul de ambient este cel care se montează alături de o centrală termică pentru a permite reglarea temperaturii în mod optim.

Iată care sunt cele mai frecvente greșeli în folosirea unui termostat de ambient și cum le poți evita, atunci când îți programezi sistemul de încălzire al locuinței:

termostat de ambient

1. Setezi o temperatură prea ridicată

Temperatura medie pe timpul iernii ar trebui să fie de 21-24 grade Celsius în camera de zi şi 18-20 grade Celsius, în dormitor, spun specialiștii. Tot cercetările ne arată că scăderea temperaturii medii într-o locuință cu 1°C poate economisi până la 10% din facturile la energie. Totuși, dacă simți că în casă este răcoare deși ai setat o temperatură ridicată pe termostat, poate nu ar fi rău să verifici dacă nu sunt probleme cu centrala termică.

2. Reglezi greșit temperatura

Dacă ai venit de la serviciu sau din vacanță, temperatura ambientală se reglează cel mai bine crescând progresiv cu un grad până se atinge confortul termic, și nu invers de la o temperatură mare descrescător.

3. Menții temperatura constantă tot timpul

Cronotermostatele sau termostatele digitale programabile sunt potrivite pentru persoanele care pleacă frecvent de acasă. Acestea permit reglarea temperaturilor atât în funcție de intervalul orar dorit, cât și în funcție de zilele săptămânii. Astfel, poți seta o temperatură mai mică atunci când nu ești acasă, iar când te întorci de la serviciu de exemplu, să crești termperatura. Aceste termostate sunt ideale pentru optimizarea consumului de energie și pentru sporirea confortului.

4. Plasezi termostatul într-un loc greșit

Locul unde se plasează termostatul de ambient este foarte important. Evită să-l pui în zona ferestrelor, cât mai departe de geamuri, aer condiționat, radiatoare și alte surse care pot influența temperatura simțită de senzorul termostatului. De asemenea, înălțimea potrivită pentru instalarea termostatului este de aproximativ 1.5 m față de sol.

5. Închizi termostatul când pleci în vacanță

Oprirea încălzirii totale a casei în loc de păstrarea unei temperaturi reduse, dar constante, atunci când pleci pentru o perioadă mai mare de timp în vacanță este o greșeală frecventă pe care oamenii o comit din dorința de a economisi. Acest lucru însă poate duce la creșterea riscului de umezeală și aparitia mucegaiului.

6. Setezi greșit termostatul

Sistemele de încălzire centralizată nu permit controlul temperaturii individuale ale încăperilor și, de cele mai multe ori, există un singur termostat situat în hol. Acest lucru face mai dificilă echilibrarea temperaturii din casă. În primul rând, este necesar reglarea supapelor caloriferelor, iar mai apoi stabilirea temperaturii din hol, acest lucru asigurând o temperatură confortabilă în toate camerele. În camerele neutilizate este indicat să închizi ușile, iar caloriferele să fie poziționate la cel mai scăzut nivel.

Cu ajutorul unui termostat se poate seta o temperatură constantă în casă, ceea ce te ajută să faci economii importante, deoarece fiecare grad în plus costă.

preloader