6 moduri de a curăța aerul din casă fără chimicale
8 octombrie, 2021Fie că stai în interior sau în aer liber, calitatea aerului pe care îl respiri poate avea un impact mare asupra sănătății. Cercetări efectuate de agențiile de protecție a mediului despre calitatea aerului au confirmat legătura dintre calitatea slabă a aerului și cancerul pulmonar, accidentele vasculare cerebrale și bolile de inimă.
Există o mulțime de motive pentru care aerul din interior poate fi poluat. Unele surse, cum ar fi mobilierul și materialele de construcție, pot elibera poluanți pe o perioadă mai mare de timp. De asemenea, fumatul, curățenia casei, aparatele care funcționează defectuos sau renovarea sunt surse care eliberează substanțe toxice în interior permanent.
Așadar, un lucru foarte surprinzător, este că aerul din interiorul casei poate fi mai poluat decât aerul din exterior. Și cercetările arată că ne petrecem cea mai mare parte a timpului în interior, motiv pentru care este cu atât mai mult un motiv pentru a începe curățarea aerului nostru interior. Iată astfel 6 moduri prin care poți curăța aerul din casă:
1. Aerisește în fiecare dimineață
De mici copii am învățat că aerisirea camerei este foarte importantă pentru sănătate. De exemplu, știai că aerisirea zilnică ajută la diminuarea riscului de igrasie și mucegai? În acest mod ne ferim organismul de alte complicații nedorite precum: migrene, depresie sau alte afecțiuni ale aparatului respirator. Este cel mai simplu (și cel mai ieftin) mod de a-ți menține sănătatea. Așadar, pentru a îmbunătăți calitatea aerului din interior, deschide ferestrele chiar și 10-15 minute pe zi pentru a atenua acumularea de poluanți nocivi ai aerului în interior.
Atenție, aerisirea corectă se face cu geamul larg deschis pentru câteva minute, nu cu geamul rabatat pentru o perioadă de timp mai lungă. De asemenea, în timpul în care aerisim locuința, sursa de căldură sau răcire este oprită, pentru a fi evitate pierderile de energie.
2. Împrospătează ambientul cu plante
Mai multe tipuri de plante de apartament filtrează compușii organici volatili obișnuiți în aerul din interior. Decorarea în fiecare cameră cu câteva plante de interior poate contribui la îmbunătățirea calității aerului, potrivit unui studiu publicat de Societatea Americană pentru Știința din domeniul horticulturii. De exemplu, planta păianjen (Clorophytum) este eficientă în reducerea benzenului, formaldehidei, monoxidului de carbon și a dioxidului de azot. Poți citi mai multe despre îmbunătățirea calității aerului din acest articol Top 6 cele mai sănătoase plante de interior.
3. Optează pentru difuzoare cu uleiuri esențiale
Unele uleiuri esențiale, cum ar fi uleiul de arbore de ceai, au proprietăți antibacteriene și pot fi adăugate la produsele de curățat de casă. Dar știați că aceste uleiuri pot reduce chiar și bacteriile din aer? S-a dovedit că uleiurile esențiale precum eucaliptul, cuișoara și lavanda contribuie la reducerea numărului de acarieni din casă.
4. Folosește aparatul de aer condiționat
Aparatul de aer condiționat cu funcție de purificare a aerului este o modalitate foarte bună de a curăța aerul din casă. Funcționează practic absorbind aerul din casă, răcindu-l și pompându-l înapoi purificat. Majoritatea sistemelor au un filtru pe care trebuie schimbat în mod regulat, iar acest filtru poate prinde particule toxice în timp ce răcește și aerul. Cu cât îl schimbi mai des, cu atât mai bine. Pentru igienizarea aparatului de aer condiționat apelează la un profesionist ajusto.ro!
5. Fă curățenie cu produse naturiste
Multe produse de curățat pentru uz casnic cumpărate din magazin conțin substanțe chimice toxice care pot provoca iritarea ochilor, nasului, gâtului și plămânilor. Dacă intenționezi să le folosești la curățenia casei, deschide cel puțin ferestrele în timp ce faci acest lucru. Dar, ca opțiune mai ecologică, ia în considerare crearea propriilor produse de curățat de uz casnic folosind ingrediente precum oțet, bicarbonat de sodiu, sare, suc de citrice sau uleiuri esențiale.
6. Aerisește bine mobila nouă
Compușii organici volatili sunt substanțe chimice care persistă în aer și se află peste tot în casele noastre. Toluenul și benzenul se găsesc în lucruri precum lipici, vopsele, țesături, mobilier sau materiale de construcții. Când cumperi o canapea sau un fotoliu nou, trebuie să știi că acesta va emite o cantitate mai mare de substanțe toxice la început și apoi se va reduce.
Tocmai pentru a reduce efectul nociv adus aerului din interior, aerisește cât mai mult posibil mobila nouă. Dacă poți, păstreaz-o în garaj sau într-o cameră unde nu locuiești timp de o săptămână și menține ferestrele din camera respectivă deschise aproape toată ziua în primele câteva luni.