6 plante de apartament periculoase pentru cățelul tău

31 ianuarie, 2019

Ne plac pentru că ne înfrumusețează casa, însă foarte rar ne gândim că în ciuda aspectului lor atrăgător, plantele de apartament conțin substanțe toxice care odată ingerate pot produce reacții periculoase organismului. Însă, nu ar fi o problemă dacă ținem cont de faptul că noi adulții înțelegem scopul lor decorativ, însă ce ne facem cu micii noștri parteneri necuvântători, super jucăuși și foarte curioși?

Dacă ai un cățel mic, fie pui, fie de talie mică, află că există plantele de apartament care pot produce diverse reacții adverse, ba chiar ingerarea lor le poate fi fatală. Aceste plante de apartament sunt toxice deoarece conțin substanțe chimice care pot provoca iritații, tulburări digestive sau respiratorii, și în cazuri grave chiar moartea.

Iată cele mai întâlnire plante de apartament periculoase pentru cățelul tău și gradul lor de toxicitate:

Aloe Vera.

Deși este ultra-cunoscută pentru efectele sale terapeutice, aloe vera conține o cantitate mare de saponine, substanțe iritante pentru organism, mai ales cel al unui animal mic. Primele manifestări care pot apărea sunt hipersalivație, vomă și diaree. În cazuri foarte rare, pot apărea și manifestări cardiovasculare (aritmie).  

Dieffenbachia.

Foarte apreciată pentru frunzișul său în două culori, dieffenbachia poate să-i producă o stare de rău micului tău prieten patruped. Dacă ingerează bucăți de frunză cățelul poate suferi de deshidratare, în urma vărsăturilor și a scaunelor moi, devenind ulterior apatic, chiar letargic.

Cala (Calla palustris).

Este una dintre plantele cu toxicitate severă deoarece conține o substanță periculoasă: oxalat de calciu. Pe cât de frumoasă este cala ca aspect, pe atât de periculoasă este dacă este ingerată în joacă sau de curiozitate de cățelul tău. Poate produce senzația de arsură la nivelul cavității bucale și ulterior tulburări digestive.

Azalee.

Rododendronul pitic, cunoscut sub numele de azalee, este una dintre plantele de ghiveci cu toxicitate foarte ridicată. Florile sale roz deschis sau roz intens cu miros încântător o fac una dintre cele mai apreciate plante decorative. Dar, pe cât de deosebită este pe atât de periculoasă, mai ales dacă frunzele sunt înghițite. Dacă ai un cățel curios, plasează ghiveciul la înălțime, astfel încât să nu ajungă la el, deoarece simptomele intoxicației pornesc de la vomă, probleme respiratorii și ajung la paralizia corpului.

Leandru.

O plantă de ghiveci cu flori absolut minunate, extrem de apreciată de români, este leandrul. Chiar dacă face parte din categoria plantelor medicinale, leandrul este cunoscut ca fiind foarte periculos din cauza glicozidelor, substanțe toxice care pot provoca aritmii sau probleme cardiace, dar și afecțiuni care influențează negativ activitatea creierului. Absolut toată planta este otrăvitoare, deci evitați să plasați acest ghiveci în aproprierea cățeilor.

Amaryllis (Crinul de cameră).

Una dintre plantele de interior apreciate datorită faptului că se îngrijește ușor și înflorește de două ori pe an, inclusiv iarna, este crinul de cameră. Periculos pentru organism este bulbul crinului care conține mai multe substanțe toxice printre care licorina. Dacă ai un cățel fascinat să sape în pământ, ferește-l de acest ghiveci deoarece odată ingerate bucăți din bulb se poate intoxica grav.

Dacă ai nevoie de un bun specialist în treburile casei, apelează la serviciile ajusto.ro! Plata online, costuri fixe, fără bacșiș!

preloader