7 lucruri uimitoare despre gheață

13 februarie, 2020

Universul continuă să fie o enigmă, în ciuda studiilor și cercetările permanente ale oamenilor de știință. Există o mulțime de lucruri uimitoare despre lumea în care trăim, încât e puțin probabil să le aflăm vreodată pe toate.

De exemplu, știai că fără gaze cu efect de seră, Pământul ar fi o planetă înghețată? Prin efectul lor, gazele din atmosfera Pământului (precum bioxidul de carbon, metanul și oxidul de azot) captează radiația infra-roșie de pe Pământ, care altfel ar fi radiată în spațiu. Fără aceste gaze, planeta noastră ar fi înghețată și ar avea la suprafaţă o temperatură de -18°C.

Există o mulțime de lucruri uimitoare despre ceea ce ne înconjoară, de data aceasta însă vom vorbi despre lucruri neștiute despre gheață:  

lucruri uimitoare despre gheață

1. S-au descoperit 16 tipuri diferite de gheață.

Știința a clasificat gheața în 16 categorii, în funcție de proprietățile fizice și le-a denumit de la I la XV, alături de “gheața amorfă”, care nu a primit propiul ei număr roman. Dintre acestea, gheața V are cea mai complicată structură cristalină, gheața XI este polarizată electric, iar gheața III este unica gheață mai densă decât apa.

2. La Polul Sud se află 90% din gheaţa lumii.

Pământul are doi poli: Nord și Sud. Deși acolo soarele luminează din plin, este mereu frig, iar suprafața pământului rămâne tot timpul rece. Chiar și atunci când ziua polară domnește câteva luni în șir, zăpada și gheața nu se topesc.

3. Sub gheața Oceanului Arctic se ascunde o lume subacvatică spectaculoasă.

Pe lângă corali, reprezentanții Greenpeace au descoperit, cu o cameră foto special fabricată pentru a rezista temperaturilor joase, și diferite specii de pești. Au fost realizate poze și la 200 de metri adâncime de la suprafața oceanului.

4. Formarea stratului de gheaţă este legată de orbita Pământului.

Lumea de astăzi este ceea ce se numeşte Epoca de gheață cenozoică târzie care a început în urmă cu 34 de milioane de ani. Aceste stări glaciare și interglaciare sunt considerate a fi determinate de variații ale orbitei Pământului, aspect cunoscut sub numele de ciclurile Milankovici. 

5. Apa fierbinte îngheață mult mai repede decât cea rece.

Acest fenomen a devenit cunoscut după ce studentul tanzanian Erasto Mpemba i-a adresat această întrebare profesorului său, în 1968. Profesorul nu i-a putut oferi o explicație și, ulterior, a publicat o lucrare științifică despre acest subiect, numindu-l “efectul Mpemba”.

6. Cuburile de gheață încetinesc procesul de udare.

Unele ghivece sau tipuri de substrat nu permit irigarea plantei, fără scurgerea excesivă a lichidului. În asemenea cazuri, cubulețele de gheață plasate în ghiveci ajută la încetinirea procesului de udare.

7. Prima înghețată a fost făcută în China, în jurul anului 100.  

Se pare că această înghețată conținea gheață, lapte de bivoliță, făină și camfor. Înghețata așa cum o știm astăzi a apărut abia în secolul XVII și se spune că a fost inventată de sicilianul Francesco Procopio. Era făcută din smântână, ouă și zahăr.

Dacă ai nevoie de ajutor în orice tip de lucrări pentru casa sau apartamentul tău, ajusto.ro are specialiști pregătiți în servicii de amenajare casă.

preloader