7 plante aromatice care pot crește simplu și ușor pe balcon

14 mai, 2020

Îți place să gătești cu produse proaspete și la fel de mult îți place să grădinărești? Dacă la ambele întrebări ai răspuns afirmativ, atunci în mod cert ai toate șansele să crești plante aromatice pe balcon și să îngrijești o mică grădină urbană. Nu ai nevoie de condiții speciale pentru a putea crește astfel de plante, ci doar de ghivece și jardiniere, semințe și pământ bun și lumina naturală din balcon. Chiar dacă nu dispui de un spațiu generos, îți poți construi propria grădină din balcon în care să crești plante aromatice. Important este să alegi acele plante care nu necesită condiții speciale și măsuri de îngrijire dificile, ci dimpotrivă care pot crește fericite în ghiveci.

Care sunt aceste plante? Ce reguli de îngrijire ar trebui să cunoști? Avem răspunsurile și ți le spunem în cele ce urmează:

plante aromatice care cresc pe balcon

1. Pătrunjel

Una dintre cele mai folosite plante aromatice în bucătărie, datorită aromei și a vitaminelor conținute este pătrunjelul. Pătrunjelul este foarte puțin pretențios, încolțește cel mai repede și crește rezistent dacă are soare. Pătrunjelul trebuie udat de îndată ce se usucă pământul la suprafața jardinierei, pentru că este o plantă sensibilă la lipsa apei. Semințele se plantează la aproximativ 2 cm adâncime și se distribuie uniform. Imediat ce răsare, acesta va fi rărit pentru a crește viguros. Pătrunjelul se regenerează destul de repede, așa că poți tăia frecvent frunzele cu foarfeca atunci când îl folosești la mâncare.

2. Mărar

La fel ca și pătrunjelul, mărarul este una dintre plantele aromatice care pot crește foarte ușor la ghiveci pe balcon, deoarece iubește soarele și nu necesită condiții speciale de îngrijire. Mărarului (Anethum graveolens) îi priește lumina și solul bine udat și drenat în același timp. Gustul frunzelor este mai aromat atunci când mărarul înfloreste. Ține cont ca ghiveciul să fie destul de generos deoarece se dezvoltă destul de mult.

3. Cimbru

Pentru că e o plantă aromatică originară din zonele mai calde ale Europei, cimbrul are nevoie de multă căldură și de soare pentru a se dezvolta. Așa că balconul tău devine locul perfect pentru el. Când semeni bobițele mici de cimbru, este bine să le pui într-un pahar cu două – trei linguri de nisip și apoi să le împrăștii în jardinieră. Când plantele dau primele 4 perechi de frunze, trebuie rărite, altfel vor crește foarte firave.

4. Busuioc

Ușor de crescut în balcon sau în bucătărie este și busuiocul cu aroma sa plăcută. Îi place căldura și lumina așadar ține cont să-i găsești cel mai luminat loc din balcon, măcar câteva ore pe zi. Busuiocul trebuie udat frecvent, dar cu toate acestea apa nu trebuie să băltească și nici să rămână în farfuria ghiveciului. Ca să stimulezi desimea plantei, frunzele trebuie tăiate periodic, numai bine pentru a-l folosi des în preparatele tale.

5. Mentă

Pământul în care va crește menta este bine să rețină umezeala, așa că poți căptuși solul cu 2 cm de mulci. Presează bine pământul pentru a elimina pungile de aer. Menta este o plantă puternic aromată, care se simte bine în soare indirect, așadar nu așeza ghiveciul pe balcon direct la fereastră. Și nu uita mentei îi place apa, așadar pământul trebuie să fie mereu umed.

6. Tarhon

Tarhonul este o plantă-condiment apreciată în bucătărie datorită multiplelor beneficii pentru sănătate, printre care stimularea metabolismului și întărirea sistemului imunitar. Pe cât de apreciată este, pe atât de ușor o poți crește în balconul apartamentului tău. Cel mai ușor, tarhonul se înmulțește prin butași, plantați într-un ghiveci cu pământ afânat amestecat cu nisip, la o adâncime de 10-12 cm. Lăstarii tineri au nevoie de mai multă apă, însă udarea plantelor mature trebuie să fie moderată.

7. Rozmarin

Rozmarinul este o plantă aromatică iubitoare de soare, așadar rezistă la temperaturi crescute, dar este sensibil la îngheț, deci dacă balconul tău nu este acoperit, pe timpul iernii este indicat să-l muți în interior. Nu este o plantă pretențioasă în ceea ce privește solul, se poate dezvolta și fără prea mulți nutrienți, însă umezeala excesivă îi displace. Rozmarinul se udă seara, cu o cantitate mică de apă.

Plantele aromatice sunt mai accesibile și ușor de crescut și îngrijit decât ai fi tentat să crezi. Nu ai nevoie de o grădină adevărată pentru a le cultiva, cele mai populare dintre ele mulțumindu-se cu un ghiveci sau cu o jardinieră într-un balcon luminos sau de ce nu, într-o bucătărie aerisită.