7 stiluri de case celebre. Ce arhitectură ți se potrivește?

7 stiluri de case celebre. Ce arhitectură ți se potrivește?

21 aprilie, 2022

Vrei să ai o casă elegantă și unică, dar nu ești sigur de unde să începi? Majoritatea oamenilor aleg un stil de casă pe baza a ceea ce văd în reviste sau online, fără a cunoaște cu adevărat opțiunile. Alții lasă totul pe seama arhitecților să le proiecteze casele. Acest lucru poate duce la case care arată similar și nu reflectă personalitățile proprietarilor.

Îți prezentăm top 7 cele mai populare stiluri arhitecturale, astfel încât să poți lua o decizie informată despre cum vrei să arate casa ta:

stiluri arhitecturale

1. Stilul georgian

Stilul georgien a apărut în perioada 1714-1830, într-o perioadă în care în Marea Britanie s-au succedat patru regi cu numele de George. Emblematice erau clădirile din cărămidă, cu arhitectură marcată de simetrie și cu elemente romane reinterpretate, precum ușile și ferestrele cu frontoane. La interior se pot observa ferestrele generoase cu profile decorative frumos ornamentate.

2. Stilul victorian

Casele victoriane au fost construite între 1837 și 1901, în timp ce regina Victoria domnea în Marea Britanie. Casele victoriane sunt în general foarte ornamentate. Caracteristicile epocii victoriane includ lucrări de lemn și ornamente elaborate, turnuri, turnulețe și lucarne, acoperișuri abrupte și verande late.

3. Stilul colonial

Casele în stil colonial sunt case simple, dreptunghiulare care au devenit populare în anii 1600, pe măsură ce coloniștii s-au stabilit pe Coasta de Est. Stilul colonial britanic este cea mai comună și mai recunoscută casă colonială.
Forma dreptunghiulară și interesul pentru simetrie sunt văzute și în alte stiluri de case coloniale. Materialele și caracteristicile decorative pot varia în funcție de regiune, deoarece unele case coloniale au exterior din cărămidă și ornamente ornamentate, în timp ce altele prezintă șindrilă și obloane simple.

4. Stilul Tudor

Stilul casei Tudor este un derivat al stilului colonial și poate fi identificat prin acoperișurile înclinate abrupte, cărămida, piatra, cheresteaua și frontoanele multiple. Reședințele impunătoare, cu fațade din piatră sau cărămidă aparțineau, de regulă, familiilor foarte bogate. Erau cunoscute sub numele de “Stockbroker Tudor”, pentru că erau locuite de persoane care făcuseră averi din investiții la bursă. Dar, stilul Tudor american este cel la care ne referim în zilele noastre, cu eleganța și grandoarea specială.

5. Stilul Contemporan

Stilul de casă contemporan este o dezvoltare recentă în arhitectura rezidențială care evită stilurile tradiționale în favoarea materialelor și designului modern. Acest stil este adesea marcat de spații mari, deschise, ferestre până în podea și detalii minimaliste. Casele contemporane sunt populare printre proprietarii care își doresc o casă elegantă, dar care să nu arate ca orice altă casă din jur.

6. Stilul Franțuzesc

Casele în stil franțuzesc, cunoscute și sub numele de conac, au fost populare în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. Aceste case se caracterizează prin acoperișurile lor abrupte, coșurile de fum mari și detaliile ornamentate. Se inspiră din casele vechi de secole din mediul rural francez.

Astăzi, casele de țară franceze rămân populare pentru stilul lor elegant. Ele pot fi găsite în întreaga lume, dar sunt mai ales comune în Franța. Unele caracteristici cheie ale caselor de țară franceze includ fațade din piatră naturală, un acoperiș înclinat, două coșuri de um și podele din lemn natural sau piatră.

7. Stilul cottage

Stilul cottage ne duce cu gândul la un loc fermecător, de poveste, cu aer tradițional și rustic. Lemnul este unul dintre principalele caracteristici ale stilului cottage, indiferent că e vorba de podea, tavan, obiecte de mobilier sau mici detalii ornamentale. Totodată, lambriurile reprezintă o mare parte din arhitectura stilului cottage și pot fi folosite pentru acoperirea pereților, tavanului sau a podelei.