8 alimente care se strică dacă le ții în frigider
15 martie, 2019Dacă ești genul de persoană care își face cumpărăturile săptămânal, atunci suntem siguri că încerci să depozitezi cât mai multe ingrediente în frigider pentru a rezista o durată mai mare de timp. Logica ta este absolut corectă, însă specialiștii contrazic acest lucru, semnalizând faptul că anumite alimente se vor strica dacă stau într-un mediu umed și rece.
Iată care sunt cele mai frecvente alimente pe care le depozităm în frigider și de ce această metodă este o greșeală:
1. Roșiile și castraveții
Gustul bun al roșiilor și al castraveților este oferit de mediul volatil care le ajută să se coacă în mod natural. Într-un mediu foarte rece, așa cum este frigiderul, cele mai îndrăgite legume din salată suferă modificări chimice care duc la pierderea aromei și schimbarea texturii. Poți depozita la rece de exemplu pentru scurtă vreme o roșie coaptă în totalitate, însă cea mai bună alegere este să le mănânci imediat ce le-ai cumpărat.
2. Cartofii
Agenția de Sănătate Publică din Marea Britanie recomandă să nu depozităm niciodată cartofii în frigider, deoarece în mediul rece și umed amidonul se transformă în zahăr. În momentul preparării termice, aminoacizii în combinație cu zahărul produc o substanță toxică pentru organism, denumită acrilamida, de aceea cartofii prăjiți sunt considerați nocivi pentru sănătate. Cartofii trebuie păstrați într-un mediu răcoros și uscat, de preferat în lăzi aerisite sau pungi de hârtie cu găuri.
3. Mierea
Ținută la temperatura camerei, mierea își va păstra consistența moale, în schimb dacă te gândești că frigiderul este locul potrivit, nu vei face decât să grăbești procesul de cristalizare, așa numita zaharisire.
4. Avocado
Fructul de avocado este de cele mai multe ori tare atunci când îl cumperi din magazin deoarece acesta a fost depozitat în condiții care să-i întârzie coacerea. Odată cumpărat, evită păstrarea lui în frigider. În maxim o zi sau două acesta se va înmuia și va fi perfect copt pentru a fi consumat.
5. Cafeaua
Unul dintre cei mai mari dușmani ai cafelei este umezeala și lumina. Indiferent că este cafea boabe sau măcinată, cafeaua trebuie depozitată în condiții uscate, în recipiente ermetic închise pentru a-și păstra aroma.
6. Uleiul de măsline
Considerat a fi una dintre cele mai bune surse de acizi grași esențiali, uleiul de măsline cu care ne asezonăm din belșug salatele trebuie depozitat în condiții optime pentru a-și păstra intacte proprietățile. Specialiștii ne recomandă să-l ținem într-un recipient de sticlă închis la culoare, departe de aragaz, cuptor sau altă sursă de căldură, dar nici în frigider deoarece va căpăta o consistență groasă, vâscoasă.
7. Ciocolata
Te gândești că în bucătăria ta mică de la bloc este mult prea cald pentru mult iubita ciocolată? Este adevărat, însă să o ții la frigider nu este soluția cea mai bună. Pojghița aceea fină și albă care apare pe deasupra este de fapt grăsimea, care în lipsa ei ciocolata poate să nu mai aibă același gust bun.
8. Bananele
Dacă bananele tale sunt verzi și vrei să încetinești procesul de coacere este ok să le depozitezi în frigider, altfel dacă sunt deja coapte acestea se vor înnegri și vor căpăta un gust ciudat.
Frigul nu doar că poate deteriora textura unui aliment, dar îi poate modifica gustul, până într-acolo încât îl poate anula complet. Și o mâncare fără gust, e ca o nuntă fără muzică, nu-i așa?
Dacă ai nevoie de un bun specialist în treburile casei, apelează la serviciile ajusto.ro! Plata online, costuri fixe, fără bacșiș!