8 aspecte de ținut cont când decorezi pereții interiori cu piatră

18 iunie, 2021

Amenajarea interioară cu pereți placați cu piatră este în mare vogă în prezent, chiar dacă aduce aminte de epoca medievală. În toate stilurile de design interior actuale este unanim acceptat un perete piatră decorativă living, sau chiar în bucătărie, hol sau baie. De la clasic, la modern minimalist, de la industrial, la rustic, niște pereți placați cu piatră adaugă farmec și personalitate oricărei încăperi și îi oferă fiecărei camere un aspect unic, fiind uimitor cum pot complimenta atâtea stiluri de design interior.

Trebuie să reținem că sunt foarte multe posibilități de decorare pentru fiecare colț al casei și atâtea modele de piatră, care variază de la mărime, la textură și culoare, încât se poate considera că avem o infinitate de opțiuni. Dacă vă este teamă că piatra va împrumuta spațiului un aer rece, nu aveți de ce să vă faceți griji.

Trebuie doar să adăugați materiale și elemente de decor calde, care vor echilibra atmosfera, precum lemn, blană, cașmir, covoare lânoase, nuanțe calde pentru restul pereților, podea sau mobilă, perne sau covoare pufoase. Pentru un farmec aparte și un interior cu o atingere de stil, asortați corpuri de iluminat care să pună în evidență pereții decorați cu piatră.

pereti bucatarie

Pereți placați cu piatră decorativă de interior

Niște pereți placați cu piatră în interiorul casei nu sunt doar un finisaj atractiv. Piatra este un material folosit de om din vremuri străvechi pentru diferite construcții, de la case mici la palate majestuoase sau temple impunătoare. Popularitatea uriașă a pietrei a constat în accesibilitatea sa și, în ciuda faptului că în prezent o considerăm un lux, piatra oferă multe proprietăți unice.

Existența unor pereți placați cu piatră sau cu un substitut al acesteia arată natural, interesant și are o notă de eleganță anume. Puteți decora un singur perete cu piatră și va deveni, cu siguranță, punctul focal al întregii încăperi, peretele de accent.

  • În living vă puteți juca, decorând fie un perete întreg, fie parte a acestuia, puteți îmbrăca stâlpi sau piloni sau, pentru o amprentă de clasă și lux, vă recomandăm să încadrați șemineul în piatră. Dacă livingul are ieșire pe terasă, de efect este și prelungirea peretelui placat cu piatră în afara livingului.
  • În dormitor peretele placat va fi cu siguranță peretele din spatele patului. Un zid din piatră albă este foarte versatil. Se poate opta pentru o camera albă în întregime sau se pot adăuga detalii, gen obiecte de decor, perdele, perne, covor, în nuanța preferată.
  • În baie pereți placați cu piatră sunt folosiți pentru a crea un farmec clasic sau rustic, trebuind să se aleagă modelul care să arate cât mai natural și neprelucrat, cu pietre mari, dispuse neregulat. Pentru un design modern sau minimalist, vă puteți orienta către piatra albă sau neagră.
pereti piatra baie
  • Pentru o bucătărie caldă, rustică, peretele de piatră este alegerea perfectă. Vă veți simți ca în bucătăria bunicii și veți avea sentimentul plăcut de „acasă”. Elementele naturale merg mână în mână cu piatra, așa că florile și alte plante ornamentale sunt o idee minunată pentru a completa decorul. Un alt material natural, care poate fi utilizat cu succes în combinație cu un perete de cărămidă, este lemnul. Va contrabalansa efectul de „rece” pe care piatra sau cărămida îl pot crea și va desăvârși ambianța clasică, într-un mod maiestuos. Dacă mergeți pe varianta deco rustică sau naturală, brută, panourile sau grinzile de lemn vor amplifica efectul dorit de lucrare neterminată, de sălbăticie și de libertate.

Piatră naturală sau piatră falsă?

Tehnologia modernă a dezvoltat alternative la piatra naturală și merită analizată atât piatra naturală, cât şi cea artificială. Dacă nu aveți deja un perete autentic de piatră naturală pe care doriți să îl păstrați, puteți alege panouri de piatră falsă sau puteți investi în piatră naturală.
Prima şi probabil cea mai importantă diferență dintre cele două tipuri de piatră este originea. Piatra naturală este strânsă și prelucrată în carierele de piatră. Unele feluri de piatră naturală sunt prelucrate în fabrici și formatate în plăci mari. Tehnica de modelare poate include un ferăstrău cu diamant sau alte unelte de tăiere, dar unele pietre precum pietrele de râu, care sunt mai populare pentru amenajarea peisajului, pot fi folosite în designul interior fără a fi formatate în mod suplimentar.
Piatra falsă este un material de construcție creat din ciment care este turnat în matrițe. Amestecul se transformă într-o formă de piatră și imită aspectul pietrei naturale. Piatra de producție vine în diferite modele, iar unele sunt finalizate în panouri, pentru o instalare mai ușoară.

Piatra decorativă are proprietăți unice

  • Ideile de pereți placați cu piatră, indiferent că e piatră naturală sau falsă, adaugă un caracter unic în orice cameră. Există multe modalități de a folosi piatra naturală și artificială la interiorul casei.
  • Piatra funcționează armonios cu diferite stiluri de design, fiind o alegere excelentă pentru interiorul în stil rustic, cottage sau contemporan, iar un perete de piatră accentuează conceptul designului respectiv.
amenajare pereti piatra
  • În interiorul rustic sau cottage, combinația dintre un perete de piatră, mobilier, țesături și accesorii creează un spațiu confortabil și ospitalier, în interiorul contemporan, piatra îmbunătățește liniile curate ale designului. Deseori, niște pereți placați cu piatră sunt punctul focal al camerei.
  • Niște pereți placați cu piatră au textură unică sunt incredibil de durabili și cu proprietăți izolatoare considerabile. Piatra este rezistentă la schimbările de temperatură și este alegerea perfectă pentru „locuri fierbinți” precum șemineele sau cuptoarele de pizza de interior. Pereții din piatră sunt ecologici și fiabili, rezistenți la umiditate ridicată, la uzură, sunt ignifugi și rezistenți la mucegai sau ciuperci.
  • Piatra folosită pentru decorarea interioară este ușoară, astfel încât finisajul sau peretele însuși nu se va prăbuși sau se va deforma. Piatra nu putrezește, nu păstrează mirosurile și are cea mai lungă durată de viață față de la orice alt material de finisare. În plus, puteți alege dintr-o varietate de culori pentru a crea un perete accent de piatră, eventual un perete piatră decorativă living cu un model și o formă unică. Calcar, travertin, gresie, ardezie şi piatra de corali sunt cele mai populare alegeri.
  • Întreținerea pereților interiori de piatră este relativ ușoară. Este suficient să ștergeți ocazional zidul folosind detergenți ușori sau doar o cârpă umedă. Pentru a evita deteriorarea și distrugerea frumuseții finisajului, nu curățați pereții de piatră cu perii metalice sau abrazive.
  • În funcție de concepția de design a casei sau a camerei, puteți utiliza acest perete piatră decorativă living ca perete de accent. Trebuie să selectați tipul potrivit de piatră care va adăuga textură și adâncime interioară. Pietrele cu culori mai întunecate se pot simți reci, astfel încât ar trebui să le combinați cu materiale care au un aspect mai cald, de exemplu lemnul.
  • Iluminatul este esențial deoarece scoate în evidență texturile naturale ale pietrei. Dacă nu este iluminată corect, chiar și piatra de culoare deschisă poate crea o impresie mai puțin atractivă.
  • Nu vă fie teamă să folosiți pietre de dimensiuni diferite. Diferența de dimensiune va aduce un aspect dinamic, iar peretele de piatră va avea un aspect mult mai natural.