8 lucruri inedite despre aer condiționat pe care probabil nu le știai

8 lucruri inedite despre aer condiționat pe care probabil nu le știai

7 iunie, 2022

Știai că fără existența aerului condiționat medicina modernă nu ar fi evoluat, deoarece unele medicamente nu pot fi studiate și dezvoltate decât în mediu rece? Aparatul tău de aer condiționat devine accesoriul cel mai important al casei în perioada verii, mai ales atunci când locuiești la bloc. Te ajută să treci peste zilele călduroase în care pare că toată casă devin un cuptor, îmbunătățind considerabil calitatea aerului din casa ta.

Dacă ești curios să afli mai multe lucruri despre aerul condiționat, află în continuare 8 lucruri absolut fascinante:

aer conditionat

1. Gheața a fost aparatul de aer condiționat original

Înainte ca aparatele de aer condiționat să fie acolo pentru a menține lucrurile frumoase și confortabile, oamenii foloseau blocuri mari de gheață pentru a se răcori. Tocmai de aceea, valorile de putere ale primelor aparate de aer condiționat au fost măsurate pe baza câtă gheață ar fi fost necesară pentru a obține aceeași putere de răcire.

2. Cinematografele au fost unul dintre primele locuri publice care au avut aer condiționat

Așa că pentru a-i face pe toți să vină la film, cinematografele aveau să lanseze cele mai multe filme vara. De aici și termenul „blockbuster de vară”.

3. John Gorrie este considerat părintele răcirii și aerului condiționat

În calitate de medic din Florida, în 1842, John Gorrie a dezvoltat o mașină care face gheață pentru a răci aerul pacienților săi. I s-a acordat un brevet pentru a crea o mașină similară pentru case și clădiri, dar a murit înainte de a o putea crea.

4. Primul aparat de aer condiționat nu a fost conceput pentru confort

În 1902, Willis Carrier a patentat primul sistem care a oferit controlul asupra temperaturii, umidității, ventilației și calității aerului din interiorul unei încăperi ca o soluție la problemele de calitate cu care se confruntă o tipografie. El a fost desemnat să rezolve o problemă pentru o uzină tipografică unde controlul umidității era necesar pentru manipularea hârtiei în mașini.

5. Herbert Hoover a fost primul președinte care a avut luxul AC

Vă puteți imagina să conduceți o țară în timpul unei veri fierbinți în DC? Primul președinte care a achiziționat un aparat de aer condiționat a fost Herbert Hoover. Acesta a cheltuit 30.000 de dolari pentru un astfel de aparat, instalat la biroul oval.

6. Fără aer condiționat, nu am avea anumite medicamente astăzi

Știați că multe dintre medicamentele pe care le folosim astăzi au fost dezvoltate în laboratoare cu instrumente și echipamente sensibile la temperatură? Fără aer condiționat, nu am avea anumite medicamente astăzi – unele medicamente pot fi studiate și dezvoltate doar într-un mediu rece. Cu alte cuvinte, nu am avea medicamente care să lupte împotriva bolilor, de la răceala obișnuită până la tratamente împotriva cancerului, dacă nu ar fi sistemele de răcire.

7. Școala se termină vara din cauza căldurii

Înainte de apariția aparatelor de aer condiționat, era mult prea cald pentru a învăța în lunile de vară – și astfel s-a născut vacanța de vară. Din fericire, ideea a rămas, iar copiii de astăzi se pot bucura de vară chiar dacă beneficiem de sisteme de răcire.

8. Aparatele de aer condiționat previn anumite alergii

Noile aparate de aer condiționat s-au dovedit a avea un efect pozitiv asupra persoanelor care suferă de astm. De ce? Aparatele de aer condiționat care dețin sisteme de filtrare și purificare a aerului sunt capabile să elimine alergenii și alte particule mai mici din aerul din interior – asta înseamnă mai puține strănuturi și mai multă relaxare.

Aerul condiționat poate îmbunătăți considerabil calitatea aerului din interior și va crea o atmosferă mai sănătoasă. Aparatul de aer condiționat este capabil să filtreze particulele de praf, polen și murdărie înainte ca aerul să ajungă în casă. În plus, va ține sub control și nivelul de umiditate din casă, iar asta va împiedica apariția mucegaiului.

 

preloader