5 Sfaturi Ajusto: Cum faci economie la factura de energie electrică

5 Sfaturi Ajusto: Cum faci economie la factura de energie electrică

21 ianuarie, 2022

Factura la energia electrică poate scădea cu 40% dacă ții cont de anumite moduri prin care poți economisi. Consumul de curent al casei se împarte între iluminat şi consumul diverselor electrocasnice pe care le deţii. Conform statisticilor, iluminatul casei reprezintă 30%, în timp ce cea mai mare parte din consum de 70% provine de la aparatele electrice din casă.

Așadar, dacă vrei să plătești mai puțin în fiecare lună, îți prezentăm 5 metode de reducere factura energie electrică de care este important să ții cont:

cum faci economie la factura energie

1. Plasează frigiderul departe de sursele de căldură

Bucataria este considerat locul din casă unde se consumă cea mai multă energie electrică. Este de la sine înțeles deoarece aici există cele mai multe aparate electrocasnice. Frigiderul de exemplu este cel mai mare consumator de energie din casă, reprezentând peste 30% din consumul total.

Conform statisticilor, frigiderul consumă la fel de mult ca mașina de spălat rufe, televizorul și mașina de spălat vase la un loc. Tocmai pentru că este cel mai mare consumator, frigiderul și congelatorul care trebuie să răcească în permanență interiorul, trebuie plasate cât mai departe de sursele de căldură. Așadar, frigiderul nu se montează niciodată lângă aragaz, lângă fereastră sau calorifer. De asmenea, se plasează la cel puţin 20 de centimetri depărtare de perete pentru a permite ventilația aerului.

2. Folosește aparatele de gătit corect

O modalitate de reducere la factura de energie electrică este să folosești corect aparatele de gătit corect. De exemplu, evită să deschizi ușa cuptorului în timp ce este în funcțiune. De fiecare dată când faci acest lucru, vei pierde mai mult de 20% din energia stocată în interior.

De asemenea, dacă poți găti mai multe alimente în același timp, cu atât mai bine. În plus, ține cont să oprești cuptorul cu 5 minute înainte de terminarea gătitului pentru a profita de căldura reziduală.

3. Folosește senzori de mișcare

Senzorii de mișcare sunt foarte utili în spațiile cu multă mișcare cum ar fi holul casei sau la intrarea în curte. Lumina se stinge automat după un interval de timp stabilit de tine atunci când nimeni nu mai trece prin fața senzorului.

4. Folosește becuri economice

Reducerea consumului la iluminatul locuinţei se poate face optând pentru becuri economice de tip LED. Aceste becuri au o durată de viaţă de până de 10 ori mai mare decât cele cu incadescenţă şi consumă cu 75% mai puţină energie electrică. Așadar, pentru a reduce din factura la energia electrică, faceți tot posibilul să nu uitați lumina aprinsă când nu aveţi nevoie de ea şi aprindeți lumina doar încăperile unde petreceţi timpul. Mai mult, folosinți-vă de lumina naturală pe cât de mult posibil.

5. Nu lăsa încărcătoarele în priză

O altă metodă de a face economie la factura electrică este eviți să lași electrocasnicele și electronicele în priză atunci când nu le folosești. Un aparat în stand-by poate consuma până la 40% și chiar mai mult din energia pe care ar consuma-o în timpul funcționării.

De asemenea, pentru a reduce pierderea de energie electrică, alege electrocasnice eficiente, din clasa energetică A. Electronicele şi încărcătorul telefonului trebuie scoase din priză după folosire.