Cât costă să construiești o casă – Factorii de care depind construirea casei

Cât costă să construiești o casă – Factorii de care depind construirea casei

18 februarie, 2022

Perioada de izolare impusă în primăvara lui 2020, pentru limitarea răspândirii COVID-19, a făcut ca mulți dintre noi să petreacă mai mult timp în propriile case și chiar să lucreze de acasă. Tot mai mulți dintre români au început în aceste condiții să resimtă nevoia îmbunătățirii confortului locativ.

În timp ce unii s-au mulțumit cu efectuarea unor reparații, reamenajări sau lucrări de renovare în propria locuință, alții au început să se gândească la achiziția unei proprietăți mai bine adaptate la nevoile personale, fie că ar fi vorba de un apartament mai spațios sau, de ce nu, chiar la o construcție casă.

Dacă te numeri printre cei care visează să locuiască la curte, cu siguranță te întrebi și cât costă să construiești o casă și dacă această variantă nu ar fi mai avantajoasă decât achiziția unei locuințe deja finalizate, de la un dezvoltator.

Așadar, interesul pentru o construcție casă a crescut considerabil în ultimii ani și dacă vrei să afli un preț informativ pentru cât costă să construiești o casă înseamnă că ai în vedere un anumit proiect.

cat costa sa construiesti o casa

Aspecte de care ții cont când construiești o casă?

Atunci când îți pui întrebarea cât costă să construiești o casă înseamnă că ai ceva idei despre ceea ce îți dorești să realizezi, ai un proiect sau oricum știi să răspunzi la întrebări de genul ce fel de casă dorești, doar parter sau este cu etaj? Etajul să aibă pod sau să fie mansardat? Să ai pivniță la casă sau nu?

Toate aceste întrebări vor intra într-un chestionar – calculator, care având diferite variante, va calcula un cost mediu, suficient de apropiat de realitate, la momentul respectiv. Spre exemplu va trebui să alegi între un nivel ieftin de finisare, unul mediu, peste mediu sau de lux. Arhitectura poate fi simplă, de complexitate medie sau complexă. Cu cât arhitectura este mai complexă, cu atât costurile de construcție casă cresc.

Ca exemple de elemente arhitecturale care cresc costurile de construcție casă sunt acoperișul în mai multe ape, balcoanele, terasele la etaj, plăci ieșite în consolă, ancadramente la geamuri și uși, terase acoperite la parter, carporturi etc.

Prețul pentru o construcție casă diferă în funcție de:

Costul proiectului

Pentru a putea construi legal o casă, trebuie să cumperi un proiect de la un arhitect autorizat. Ai nevoie de DTAC = Documentația tehnică pentru autorizația de construcție, dacă vrei să construiești cu o firmă și în plus de Proiect tehnic dacă construiești în regie proprie. Un proiect de casă, doar cu parter în suprafață de 100 mp costa în jur de 600 de euro.

Costul documentației

Sunt necesare fel de fel de hărții, taxe, autorizații, avize etc. Pe lângă costul știut al acestora trebuie să mai iei în calcul și costul deplasării tale către multele instituții fără de care nu poți începe o construcție casă. Costul documentației depinde de la o zonă a țării la alta.

cat costa sa construiesti o casa

Costul terenului

Zona unde va fi amplasată o construcție casă va dicta prețul terenului, iar terenurile bune de construcție sunt destul de scumpe. Terenul are prețul în funcție de zona unde este amplasat. Costurile terenului au un impact major asupra cheltuielilor totale cu construcția unei case. O casă frumoasă se construiește pe un teren de minim 500 mp.

Costul accesului la facilități

Foarte mult influențează costul final pentru construcție casă valoarea branșamentului la apă curentă, canalizare, curent electric sau gaze. Dacă aceste facilități nu pot fi aduse ușor pentru branșament vor trebui efectuate investiții suplimentare pentru a găsi soluții alternative, ce pot modifica costul final foarte mult, poate chiar 50%. Apa curentă se poate înlocui cu un puț de alimentare ce are un deviz semnificativ. Lipsa canalizării implică executarea unei fose septice vidanjabile, deci alte costuri suplimentare. Lipsa gazelor duce la folosirea de energie neconvențională.

Costul materialelor de construcție

În funcție de numărul camerelor pe care le are casa vom ști câți metri cubi de cărămidă sau BCA intră la zidărie, știm cât beton trebuie să cumpărăm pentru fundație, stâlpi, centură sau placă, știm câte sute de kg de oțel beton sunt necesare, știm câți mp va avea acoperișul astfel încât să calculăm costul cu țiglă metalica sau cu cea ceramica, știm costul cu lemnul necesar etc.

De obicei costul estimat foarte serios, până la finalizarea construcției crește cam cu 25%. Spațiul locuibil influențează cât costă să construiești o casă. Există multe materiale de construcție noi, pe piață, ce vin împreună cu tehnologii noi de construcție casă, care dau o personalitate aparte și arată lumii exact ceea ce proprietarul dorește. Cât costă să construiești o casă va depinde și de folosirea materialelor de construcții ecologice și a metodelor verzi de încălzire/răcire. O casa pasivă nu consumă energie electrică și căldură de la rețea, ci chiar oferă rețelei o parte din surplusul produs.

cat costa sa construiesti o casa

Manopera

Principalele manopere de luat în calcul la cât costă să construiești o casă sunt costul cu ridicarea casei la roșu și costul cu finisajele exterioare și interioare. Acestea sunt apropiate ca valoare. Cam cât a costat ridicarea casei la roșu plus acoperișul, cam atât costă manopera fațadei și finisajele interioare, glet, gresie și faianță, parchet, instalații. Manopera influențează serios cât costă să construiești o casă.

Dacă alegi să lucrezi în regie proprie, trebuie să iei în calcul și plata muncitorilor, cost ce se poate apropia, în unele cazuri, de cel al materialelor de construcție în sine. Nu se poate vorbi, însă, de practicarea anumitor prețuri standard, tarifele și condițiile de lucru fiind negociate, de regulă, cu șeful echipei. Un aspect de care trebuie să ții cont înainte de a începe lucrările la o casă pe cont propriu este că forța de muncă specializată este greu de găsit, iar efortul implicat de supravegherea desfășurării lucrărilor poate fi considerabil.

Comparativ cu varianta construcției unei case în regie proprie, dar și prin contractarea serviciilor unei firme specializate, achiziția uneia finalizate, de la un dezvoltator imobiliar, va fi, cel puțin în marile centre regionale, mai costisitoare. În orașele mijlocii, unde prețurile practicate pe piața de case-vile sunt mai reduse, cea din urmă variantă poate fi, însă, aproape la fel de atractivă, în condițiile în care costurile de construcție ar rămâne, raportat la suprafața clădirii, neschimbate.