Ce este rigipsul (gips cartonul) și la ce se folosește

7 iunie, 2019

Rigipsul este numele comercial al materialului numit de fapt gips carton, o placă rigidă din gips turnat între două straturi de carton special, putând fi tratat cu diferite substanțe care îl fac impermeabil, care îi cresc rezistenta sau îl fac rezistent la foc, păstrându-i calitățile esențiale de a fi un material pentru construcție semifinisat, ușor de tăiat și prelucrat si cu o greutate foarte mică. Gips cartonul este folosit pentru construcția de pereți despărțitori din rigips, tavane, placări și alte amenajări interioare cu rigips. De obicei pereții cu rigips (gips carton) se folosesc la interior, dar există și plăci speciale pentru fațade.

Sistemele de gips carton (rigips) au devenit alternativă la finisajele tradiționale realizate cu zidărie, tencuială și glet. Sistemele de gips-carton (rigips) sunt rezistente la foc, izolează fonic și asigură absorbție acustică, au eficiență termică și rezistență la umezeală ridicată, prin folosirea plăcilor speciale.

Gips carton (rigips) versus zidărie

Gips cartonul (rigipsul) are multe avantaje, în primul rând oferind o suprafață foarte netedă pentru a fi decorată. Este ușor, simplu de montat și poate fi folosit pentru design special precum pereții curbați. De asemenea, poate fi folosit pentru a îndeplini toate reglementările pentru rezistență la foc, acustică, umezeală și izolare termică.

Comparația dintre gips carton (rigips) și zidărie apare de multe ori în analizele constructorilor sau beneficiarilor. Tradiția „recomandă” pentru pereții despărțitori realizarea unor elemente din zidărie din cărămidă, BCA sau blocheți de ipsos. Opusul tradiționalului sunt sistemele de gips carton (rigips), avantajele lor fiind timpul redus de execuție, ușurința în execuție, costul de manoperă redus și curățenia în interiorul incintelor.

În cazul compartimentărilor realizate din zidărie, condiționările sunt restrictive. Ele impun realizarea de elemente structurale, stâlpișori și centuri, care să limiteze lungimea și înălțimea panourilor de zidărie. Acest fapt duce la costuri mai mari și timp de execuție îndelungat. Tehnologia de execuție este umedă, iar limitările din punct de vedere arhitectural reprezintă un dezavantaj covârșitor, o eventuală recompartimentare impunând operațiuni de demolare.

Sistemele de compartimentare din rigips (gips carton) sunt ușor de executat și nu impun operațiuni sau echipamente speciale, costul cu manopera este redus, timpul de execuție este mult mai scurt decât în cazul zidăriilor, tehnologia de execuție este uscată, în interiorul incintelor nu se va degaja praf, pardoselile nu vor suferi degradări. Aceste soluții reprezintă sisteme nestructurate autoportante ușoare, care nu implică supra-dimensionarea elementelor structurale, au o comportare bună la acțiunile seismice; înălțimea de montaj putând fi în mod uzual mai mare de 7 metri. Libertatea arhitecturală face ca acest tip de sisteme să fie ideal pentru compartimentarea clădirilor de tip open-space.

La capitolul dezavantaje trebuie menționată rezistența redusă. Dacă faci rafturi din gips carton (rigips) acestea trebuie să aibă o lățime mică pentru că rezistența lor să permită folosirea spațiului câștigat. Pereții dublați cu gips carton (rigips) nu suportă greutăți agățate, decât dacă se folosesc dibluri lungi, care să pătrundă în peretele din spatele plăcii sau montarea unor sisteme de prindere din metal. Dacă vei compartimenta o cameră cu pereți de gips carton (rigips) aceștia nu asigură deloc izolare fonică și nici termică.

Plăcile de rigips (gips carton) sunt 100% reciclabile și nu ar trebui să ajungă la groapa de gunoi, existând fabrici care reciclează în totalitate plăcile, deci este considerat un produs ecologic.

Tipuri de plăci de rigips (gips carton)

Când vizitați un magazin de materiale de construcții veți vedea plăci de rigips (gips carton) diferit colorate. Nuanțele nu sunt alese întâmplător, culoarea indicând destinația respectivei plăci:

  • Plăcile gri sunt cele mai întâlnite tipuri de plăci de rigips (gips carton), între cele două foi de carton fiind un ipsos de modelaj. Hârtia cartonată care îmbracă placa este tratată cu ceară, pentru a nu se deteriora foarte mult atunci când se aplică gletul.
  • Plăcile verzi sunt special realizate pentru spațiile unde nivelul umezelii este foarte ridicat, la băi, la bucătării și la ferestre, acolo unde există riscul ca apa de ploaie să se prelingă pe perete.
  • Plăcile de culoare albastră din rigips (gips carton) au o hârtie specială care reține într-o oarecare măsură vibrația sonoră. O izolare corectă a unei camere se face cu rigips (gips carton) albastru și cu vată minerală șerpuită. Plăcile albastre sunt foarte folosite în hoteluri și în clădirile de birouri, însa vă puteți bucura de avantajele lor și acasă, mai ales la bloc sau în case de tip duplex.
  • Plăcile roz oferă o protecție la foc de câteva zeci de minute, circa jumătate de oră. Există însă și producători care susțin că plăcile lor nu ard timp de 4 ore. Pentru ca peretele să fie cu adevărat rezistent la foc și chitul de îmbinare folosit trebuie să fie rezistent la foc. Chitul special va face peretele sa se comporte ca un tot unitar, ținând plăcile împreună pentru a nu ceda la temperaturi mari, astfel, împiedicându-se apariția unor crăpături și circulația oxigenului.

Plăcile ignifuge nu folosesc azbest, material interzis a fi folosit în UE, deoarece a fost asociat cu apariția unor cazuri de cancer și insuficiență pulmonară.

  • Plăcile portocalii sunt un rigips (gips carton) impermeabil, destul de rar întâlnit, scump, care se folosește îndeosebi la colțurile de baie, în care este poziționată cabina de duș. Ele se lipesc pe o parte și pe alta a rigipsului (gips cartonului) normal cu silicon.
  • Plăcile cu rezistență la impact au densitatea ipsosului de până la 1500 kg/mc, spre deosebire de plăcile obișnuite unde densitatea este de 850 kg/mc. După cum v-ați dat seama, aceste plăci sunt mai grele, sunt cele mai scumpe, au o excelentă stabilitate dimensională, rezistență la străpungere, rezistență la smulgere, protecție acustică și rezistență la foc. În cazul plăcilor de gips carton (rigips) rezistente la impact nu s-a ajuns la un consens de culoare, fiind albe, galben-pui, crem spălăcit sau maro.

Cum se montează gips cartonul (rigipsul)

Plăcile din gips carton (rigips) ar trebui montate pe structură metalică, adică profiluri metalice sau mai rar pe structură de lemn, folosită în general la plafoane. Pentru cele mai bune rezultate la capitolul „montaj gips carton (rigips)” se recomandă profilurile metalice, atât pentru un tavan fals, plafon din gips carton (rigips), cât și pentru peretele despărțitor.

Se fixează, profilurile metalice, pe laturile peretelui care se dorește a fi placat cu gips-carton (rigips). Se stabilește unde vor fi fixa profilurile verticale, trasând semne la fiecare 60 cm, în partea de jos a cadrului. Se taie profilurile verticale la dimensiunea corectă, după ce anterior am măsurat distanța dintre profilul montat pe podea și cel montat pe tavan, se montează profilurile verticale, se montează izolația între profilurile verticale și se acoperă cu plăcile de gips carton (rigips), decupând zonele ce se suprapun prizelor sau întrerupătoarelor. Se acoperă îmbinările dintre plăci cu bandă adezivă, asigurându-ne că aceasta aderă perfect la suprafața plăcilor. Se aplică chitul de rosturi, cu ajutorul unui șpaclu, iar după uscare, șlefuim suprafața cu o pânză abrazivă, pentru a finisa montajul.

La ce putem folosi gips cartonul (rigipsul)

Gips cartonul sau rigipsul este unul din materialele moderne, care poate face minuni în casă. Gips cartonul (rigipsul) oferă posibilități extraordinare, fiind unul din materialele de construcții nelipsit în amenajările interioare. Toate plăcile de gips carton (rigips) previn apariția condensului și echilibrează umiditatea în cameră.

  • Un tavan fals din gips carton (rigips) permite o iluminare cu spoturi sau un aer condiționat cu fixare în tavan. În unele cazuri poate însemna un sistem de ventilație centralizat, ce bate din tavan.
  • Un tavan fals din gips carton (rigips) poate însemna și o izolație termică eficientă sub o terasă.
  • Pereți din gips carton (rigips) pot face diferite împărțiri ale unui spațiu vast, structura fiind ușoară și necesitând minime lucrări de mărirea a rezistenței de susținere. Dublați și izolați termic și fonic acești pereți pot crea un confort deosebit.
  • Dublarea pereților cu un strat de vată minerală și un rând de gips carton (rigips) pot stabiliza termic o încăpere cu umiditate și predispusă la mucegai.
  • Se pot face numeroase amenajări, precum dulapuri, baruri, rafturi, arcade sau chiar firide, pereții putând fi drepți sau chiar curbați.

Gips cartonul (rigipsul), în ciuda unor câteva mici dezavantaje, este un material pentru construcții care poate reprezenta soluția perfectă, comodă și mai ales ieftină pentru transformări și amenajări din casă.

Dacă ai nevoie de un bun specialist în amenajări interioare, apelează la serviciile Ajusto. Plata online, costuri fixe, fără bacșiș!