10 aspecte de luat în calcul când alegi gresia și faianța
18 iulie, 2019O rocă din nisip cimentat căreia i-au fost aplicate tratamente speciale în timpul prelucrării, aceasta este gresia, un material folosit pentru a acoperi, decora și proteja podeaua unei încăperi sau un spațiu exterior. „La pachet” cu gresia vine faianța care pe lângă rolul practic de a proteja pereții are și un rol puternic vizual și poate face diferența în decorul general, transformându-l într-un spațiu personalizat și decorat creativ.
Cum alegem gresia și faianța potrivite pentru casa noastră? Îți spunem cele mai utile 10 sfaturi pe care ar fi bine să le cunoști înainte de a porni la cumpărături:
1. Pentru exterior sau interior
Primul lucru pe care trebuie să-l știi este că gresia este împărțită în două categorii: gresie de exterior și gresie de interior. Așa cum sugerează și denumirea, gresia de exterior are un tratament special care-i permite să reziste la temperaturi foarte scăzute, din zone neîncălzite pe timpul iernii, chiar la îngheț. De aceea are și o textură care împiedică alunecarea.
2. Mate sau lucioase
Plăcile ceramice se diferențiază și în funcție de finisaj: cele porțelanate sunt mate sau semimate, în timp ce plăcile glazurate sunt lucioase. Acest aspect este unul ce ține mai mult de preferințele fiecăruia în parte, însă ar fi bine să ții cont de faptul că suprafețele lucioase vor fi mai greu de întreținut, pentru că pe ele se vor vedea amprentele și petele.
3. Tipul de design interior
Când alegi modelul de gresie și faianță este foarte important să ții cont și de aspectul general al locuinței, astfel încât acesta să corespundă designului interior ales. Atunci când te afli într-un magazin de gresie și faianță este necesar să întrebăm dacă există modele repartizate pe stiluri. Cele mai des întâlnite și apreciate sunt stilul modern, clasic, mediteranean, provence, rustic, minimalist.
4. Nuanțe deschise pentru spații mici
Este deja cunoscut faptul că nuanțele deschise măresc vizual spațiul și că percepția unui spațiu poate fi diferită în funcție de culorile cu care acesta este decorat. Astfel, dacă alegi gresie și faianță în nuanțe deschise (alb sau crem), vei putea face ca o baie sau o bucătărie de mici dimensiuni să pară ceva mai spațioasă. Lucrul acesta se datorează luminii care se va reflecta mai bine de pe aceste plăci, față de cele în culori închise și care vor avea tendința de a face spațiul să arate mai mic decât este în realitate.
5. Culori și materiale ușor de curățat
Baia și bucătăria sunt două spații care au permanent nevoie de curățare și în general cu soluții puternice. Așadar, plăcile ceramice de gresie și faianță ar fi bine să fie unele cu forme destul de simple, care să permită pătrunderea printre imprimeuri a substanțelor și a periilor de curățat. Totodată, materialul din care gresia și faianța sunt fabricate este bine să fie unul de calitate rezistent, care să nu se degradeze când intră în contact cu substanțe corozive care se folosesc frecvent la curățarea grăsimii sau la igienizare cum este clorul.
6. Rezistența la abraziune și zgârieturi
Clasificarea PEI (Porcelain Enemel Institute) împarte gresia în 5 categorii, în funcție de rezistența la abraziune. Categoriile recomandate pentru holuri și alte încăperi cu trafic rezidențial mai mare cum este bucătăria sunt PEI III și PEI IV, în timp ce PEI V este zona cu clasă intensivă recomandată restaurantelor și birourilor. De asemenea, scara de duritate MOHS este clasificarea după rezistența la zgârieturi, MOHS 1-4 însemnând rezistență scăzută, în timp ce MOHS 9-10 reprezintă rezistență foarte mare.
7. Puterea de absorbție a apei
Verifică puterea de absorbtie a apei menționată pe eticheta produsului, deoarece dacă faianța sau gresia sunt de o calitate inferioară, apa absorbită o va face mai sensibilă la apariția crăpăturilor. Ca detaliu general, ține cont că plăcile din lut alb sunt mai rezistente la factori externi, au o putere de absorbție mai mică a apei decât plăcile ceramice produse din lut roșu. Pentru a observa dacă lutul este alb sau roșu nu e nevoie decât să întorci pe spate bucata de gresie.
8. Rectificată sau nerectificată
Gresia și faianța rectificate au mărimi mai precise comparativ cu cele nerectificate, cât și unghiuri exacte de 90 de grade. E important de ținut cont de acest lucru, mai ales dacă îți dorești ca plăcile ceramice să fie cât mai lipite între ele și să alegi rosturile cele mai mici de 1mm.
9. Adezivul potrivit
Utilizează adezivi și chituri recomandate exact pentru plăcile ceramice dorite, tinând cont de culoarea, dimensiunile plăcilor ceramice, variațiile de temperatură, particularitățile suportului de montaj.
10. 10% în plus
Înainte de a cumpăra gresie și faianță, măsoară cu atenție suprafețele pereților și podelei și cumpără cu 10% mai mult, pentru a acoperi eventualele pierderi. De asemenea, asigură-te că plăcile ceramice dorite au același cod marcat pe cutie, deoarece pentru același model pot exista diferențe de nuanță foarte fine.
Înainte să cumperi gresia și faianța pentru casă ar fi bine să discuți cu meșterul sau cu firma de amenajări interioare care-ți va renova baia sau bucătăria. Vei afla astfel multe informații valoroase care te vor ajuta să faci alegerea cea mai bună!