Cum alegi corect mașina de spălat rufe de ultimă generație

28 noiembrie, 2019

Să alegi o mașină de spălat rufe este întotdeauna complicat. Decizia este grea și delicată în același timp pentru că tehnologia avansează întodeauna cu pași mari și nici mașina de spălat rufe nu este un obiect ieftin, ce poate fi cumpărat în fiecare zi. Ce să mai spunem de faptul că o mașina de spălat rufe de ultima generație este cu siguranță cea mai scumpă de pe piață. Partea bună este că aceasta ne va permite să deținem un electrocasnic mai modern pentru un timp mai îndelungat. 

Mașina de spălat rufe este una din cele mai folosite aparate electrocasnice, fiind de altfel supusă la uzură continuă pentru că are piese rotative ce funcționează la viteze mari. Prin urmare mașina de spălat rufe se alege luând în considerare și evaluând toate caracteristicile în mod corect și atent. 

Tipurile de mașini de spălat rufe după dimensiuni

Primul aspect care trebuie evaluat când alegem o mașină de spălat rufe este locul în care va fi amplasată, loc orizontal care să permită legarea la alimentarea cu apă și la evacuarea acesteia. Foarte important este ca locul să fie suficient pentru a nu lipi mașina de spălat rufe de perete.

După dimensiunile aproximative, maşinile de spălat rufe pot fi împărţite în 4 categorii:

  • Mașini cu încărcare verticală – 90 cm înalțime x 60 cm adâncime x 40 cm lățime;
  • Mașini cu încărcare frontală – 85 cm înalțime x 60 cm adâncime x 60 cm lățime;
  • Mașini slim cu încărcare frontală – 85 cm înalțime x 40 cm adâncime x 60 cm lățime;
  • Mașini slim compacte încărcare frontală – 69-70 cm înalțime x 44-47 cm adâncime x 51 cm.

Mașină de spălat rufe cu încărcare verticală sau cu încărcare frontală?

Mașina de spălat rufe cu încărcare verticală are corpul de dimensiuni mai reduse, un acces la încărcare mai comod, pentru că nu necesită aplecarea, accesul din picioare reducând spaţiul necesar în jurul maşinii și prinderea tamburului în două puncte teoretic asigură o mai bună rezistenţă, permiţând viteze de centrifugare mai mari la stoarcere. 

Prețul este mai mic decât al mașinilor cu alimentare frontală. Ciclurile de spălare ale acestui tip de mașină sunt mai rapide și tamburul poate fi deschis în timpul spălării pentru a adăuga rufe. Acest tip de mașină de spălat poate folosi orice tip de detergent. 

Pentru persoanele mai mici de statură poate fi dificilă scoaterea rufelor de pe fundul tamburului, iar la unele modele, gura de acces poate fi prea mică. Tot ca dezavantaje trebuie consemnat lipsa posibilităţii de a vedea ce se petrece în interior în timpul funcţionării și că trapa de acces aflată pe capacul maşinii de spălat împiedică folosirea spaţiului de deasupra pentru depozitarea unor obiecte necesare în baie.

Mașina de spălat rufe cu încărcare frontală are dimensiuni mai generoase și cu ea poți spăla cantități mari de haine, procesul de spălare fiind mai puțin agresiv. Deschiderea mare asigură o utilizare comodă chiar și a textilelor voluminoase, iar hubloul transparent permite să vedem ce se întâmplă în interior. 

În cazul mașinii de spălat cu încărcare frontală se poate folosi spațiul de deasupra în diverse scopuri. Deasupra maşinii de spălat putem pune o maşină de uscat rufe sau un dulap. Prețul mai scump și dimensiunile mai mari sunt dezavantajele principale ale acestui tip de mașini de spălat, necesitând suficient spațiu în față pentru deschiderea hubloului. Programele sunt mai lungi și fizic se folosesc mai greoi pentru că trebuie să te apleci la încărcare și descărcare.

Capacitatea de spălare

Capacitatea maşinilor de spălat rufe a evoluat mult în ultimii ani, prin reproiectarea componentelor interne, a putut fi crescut volumul cuvei şi a tamburului fără ca prin aceasta să crească dimensiunile exterioare ale maşinii de spălat. În magazinele de electrocasnice găsim o gamă largă de maşini de spălat rufe, cu capacităţi de la 4 kg până la 12 kg rufe uscate. Capacitatea maşinii de spălat rufe trebuie să fie una potrivită nevoilor fiecărei familii. Dacă maşina de spălat va fi încărcată sub capacitatea sa, ea va fi mai puţin eficientă şi este posibil să spele mai prost.

Eficienţa energetică

Majoritatea produselor încep cu clasa energetică A+ și continuă cu A++ și A+++, în această ordine consumul de energie electrică este tot mai redus, până la cele mai eficiente maşini de spălat rufe de pe piaţa care sunt din clasa de eficienţă energetică clasa A++++.

Consumul de apă

Consumul de apă este direct proporțional cu consumul de energie electrică. Asta înseamnă că dacă mașina de spălat folosește mai multă apă atunci va consuma și o cantitate mai mare de energie electrică. Trebuie să știi că deși o mașină de spălat cu încărcare verticală ocupa mai puțin spațiu și vă ajută la acest aspect aceasta consumă de până la trei ori mai multă apă și mai multă energie electrică.

Nivelul de zgomot

Chiar dacă nu folosim mașina de spalat rufe ore întregi zilnic, este bine să alegem un model silențios, în special dacă intenționam să o folosim după amiază și seara. În general, nivelul de zgomot produs în timpul spălării este mai mic decat cel produs în timpul centrifugării rapide.

  • nivel de zgomot la spălare: 46-63 dB
  • nivel de zgomot la centrifugare: 71-81 dB

Numărul de rotații pe minut

Numărul de rotații pe minut are impact direct asupra capacității de stoarcere a mașinii de spălat rufe. La o viteză de centrifugare de doar 400-500 rpm hainele nu vor fi stoarse prea bine, deci este recomandată o viteza de 1000-1600 rpm pentru un rezultat bun, adică rufe ce se vor usca rapid după ce le scoți din mașină. 

Programele de spălare

Multe modele de mașini de spălat rufe vor încerca să-ți ia ochii printr-un număr foarte mare de programe de spălare, însă în realitate nu ai nevoie decât de câteva, suportate de majoritatea mașinilor de spălat. Programe scurte de spălare sunt foarte utile și economice în cazul în care spălăm rufe puțin murdare, purtate de puține ori sau utilizăm doar o parte din capacitatea de încărcare a cuvei.

Mașina de spălat cu uscător sau fară

Maşina de spălat cu uscător poate fi de un real ajutor celor care nu au loc pentru întins rufele la uscat sau pentru un uscător de rufe independent. Este bine de ştiut că la majoritatea maşinilor de spălat cu uscător capacitatea de uscare este mai mică decât capacitatea de spălare, adică vei pune hainele la uscat în două reprize.

Mașinile de spălat de rufe smart

Mașinile inteligente detectează gradul de încărcare automat și ajustează lungimea programului pentru a economisi energie, sugerând bineînteles și o cantitate optimă de detergent în funcție de încărcarea detectată de senzorul de greutate din cuvă. Există și mașini de spălat rufe de ultimă generație ce pot accepta comenzi prin internet de la smartphonuri sau tablete.

Dacă tocmai ți-ai achiziționat o mașină de spălat rufe și ai nevoie de ajutor, ajusto.ro îți oferă serviciul de instalare mașină de spălat rufe în timp rapid!