De ce iubim atât de mult aurul? 6 curiozități despre cel mai râvnit metal prețios

29 noiembrie, 2019

Aurul a reprezentat încă din cele mai vechi timpuri simbolul avuției. Specific palatelor, lăcașurilor de cult sau clădirilor culturale importante, aurul era des folosit pentru ornamentele care decorau încăperile, la finisajele pereților și chiar în accesoriile textile. Mai târziu, în secolul XIX, aurul a devenit materialul preferat pentru implanturile dentare. 

Din cauza valorii extrem de mari, aurul se folosește cu mai multă măsură. Culoarea auriu este în schimb folosită în prezent în orice interior modern, dar în mică proporție și doar cu scop decorativ. Auriul pentru elementele metalice, fie că e vorba de un obiect decorativ sau de țevile de robinet dintr-o baie elegantă sunt acceptate în condițiile în care se armonizează cu stilul general.

De ce iubim atât de mult aurul, cât de importantă este simbolistica auriului și alte curiozități despre cel mai râvnit metal prețios, vă spunem în rândurile următoare:

1. Auriul, culoarea prosperității. În lumea occidentală, filozofia Feng Shui a reușit să readucă auriul în casele moderne, chiar ca mod de viață și ca sursă de inspirație pentru amenajarea și decorarea locuințelor. Asiaticii îl recomandă ca pe o culoare a prosperității. Tot de acolo se trage și sugestia folosiri de mobilier cu finisaje aurii, detalii aurii pentru pereți sau chiar acoperișuri aurii dacă vrem să atragem belușgul în locuință. Dar, bunul gust și specialiștii în design interior din prezent ne spun să abordăm cu măsura aceasta culoare. 

2. Corpul uman conține aur. Toate persoanele au în corp 0,2 miligrame de aur, majoritatea cantității se găsește în sânge. Într-o formă uşor de asimilat pentru organismul uman, aurul se găseşte în cantităţi extrem de reduse, în alge şi în coaja violetă a fructelor şi a legumelor (prune, struguri, vinete etc).

3. Tratamentul cu aur, preferatul faraonilor. Folosirea aurului ca medicament nu este deloc un lucru nou. În Egipt, era utilizat un elixir obţinut din aur lichid căruia i se atribuia abilitatea de a reface tinereţea şi sănătatea perfectă. Faraonii egipteni, Nefertiti şi Cleopatra au folosit aurul pentru menţinerea tinereţii şi a frumuseţii. În organism, aurul coordonează activitatea sistemului neuro-vegetativ, stimulează secreţia de adrenalină şi de cortizon de la nivelul glandelor suprarenale, favorizează procesele de oxidare, stimulează diviziunea celulară etc. Aurul coloidal este recomandat celor care suferă de anxietate, stres, stări depresive, oboseală accentuată.

4.  Verigheta pierde anual 6 mg de aur. Doar pentru simplul fapt că porți zilnic pe degetul inelar verigheta, anual această bijuterie pierde 6 miligrame de aur.

5. Aurul provine de la meteoriții căzuți pe Pământ. Aproape tot aurul de pe Pământ provine din meteoriții căzuți pe planetă acum 200 de milioane de ani, spun specialiștii. Explicația este susținută de faptul că cercetători de la LIGO (Observatorul interferometru laser de unde gravitaționale) au confirmat apariţia unei cantităţi mari de aur şi platină care are ca origine coliziunea dintre două stele neutronice. 

6. Dinții din aur, o modă a secolului XIX. Practica folosirii aurului în intervențiile stomatologice apare pe la mijlocul secolului XIX în SUA, în celebra perioadă a goanei după aur. Dinții din aur erau unul dintre acele produse exclusiviste, care făceau diferența dintre oamenii bogați și cei săraci. Dincolo însă de aspectul ostentativ, dinții din aur aveau anumite avantaje. Aurul nu se corodează (este practic imun la acest fenomen), este suficient de rezistent și se curăță mai ușor decât alte materiale. În plus, aurul este un material care nu favorizează apariția infecțiilor.

Simbolistica aurului și culorii auriu a rămas intactă la o serie de culturi din întreaga lume. Popoarele orientale, în special indienii, utilizează aurul și culoarea auriu într-o mulțime de situații, în interiorul templelor, în țesăturile hainelor, în textilele folosite pentru decorarea locuințelor, în statuete religioase. Detaliile aurii sunt într-adevăr elegante și emană un sentiment de lux și abundență, dacă sunt folosite cu măsură și bun gust. O ramă de tablou cu foiță de aur are un aer patinat ce va oferi ambientului o notă sofisticată. 

Casa mult visată este mai aproape decât crezi atunci când ai parte de specialiștii care trebuie! Pe ajusto.ro poți solicita o ofertă personalizată pentru servicii profesionale de amenajări interioare!