5 cauze serioase ale umidității excesive din locuință
16 ianuarie, 2020La o primă vedere, temperaturile scăzute și ploaia par a fi principalele cauze ale umidității mari din casă. Însă, umezeala și mucegaiul apar și din cauza altor factori care țin în general de aspecte precum ventilația insuficientă a casei sau inflitrări de apă din cauza unei case prost construite. În mod obișnuit, valoarea normală a umidității dintr-o încăpere se află între 40 şi 60%.
Nu doar aspectul neplăcut al pereților este deranjant, umezeala și mucegaiul pot contribui la dezvoltarea astmului și a altor afecțiuni respiratorii, în plus favorizează creearea unui mediu perfect pentru supraviețuirea și înmulțirea acarienilor.
Dacă în casă ta umiditatea depășește valorile normale, iată 5 cauze pe care trebuie să le iei în calcul:
1. Acensiunea capilară sau pereții fisurați
Ascensiunea capilară este poate cea mai importantă cauză a prezenţei umezelii în locuință, mai ales dacă vorbim de o construcție veche. Umezeala cauzată de această ascensiune capilară este influenţată şi favorizată de diversele pierderi de apă, dar mai ales de nivelul pânzei freatice şi umezelii prezente în solul pe care este ridicată construcţia.
De asemenea, micile fisuri din pereți facilitează infiltrarea apei de ploaie ceea ce va conduce la creșterea valorii umidității din interior. În special în sezonul rece, nivelul umidității din locuință crește deoarece apa migrează în mod normal din zonele calde și umede spre spații mai uscate.
2. Izolarea termică ineficientă
Izolarea termică ineficientă a pereților cu vată minerală bazaltică sau polistiren poate favoriza apariția mucegaiului pe pereți. Casele din lemn suferă cel mai mult deoarece mucegaiul intră atât de adânc în fibrele poroase din lemn, încât poate deteriora fragmente mari care trebuie tăiate și înlocuite cu altele noi.
3. Etanșarea defectuoasă a instalațiilor
O cauză frecventă a umidității excesive din băi și bucătării este etanșarea defectuoasă a țevilor de apă, a obiectelor de apă și a instalațiilor de scurgere. Așadar, verifică dacă există scurgeri prin zonele unde curge apa de obicei. Repară robineţii şi ţevile, fă o verificare atentă a instalaţiilor sanitare, înlocuieşte sau repară robineţii care curg sau ţevile care au scurgeri de apă.
4. Ventilația insuficientă
Sistemul de ventilație joacă un rol foarte important pentru o casă. Un sistem de ventilație corect făcut, eficient și potrivit nevoilor casei ajută la o circulație optimă a aerului, o purificare a lui, ținând la distanță praful, alergenii și mirosurile neplăcute, controlând umiditatea și menținând aerul proaspăt în casă.
Dacă ținem cont că omul expiră în mod constant bioxid de carbon, este nevoie să aerisiți locuința în fiecare zi sau să folosiți un apar de ventilat aerul, așa cum este aparatul de aer condiționat. De asemenea, pentru camere cu umiditate ridicată, cum ar fi bucătăriile și băile, se recomandă un flux constant de aer deoarece umiditatea ridicată poate duce la formarea mucegaiului, de care nu este nevoie.
5. Activități gopodărești
Baia zilnică, curățenia casei, spălatul vaselor, gatitul și uscarea rufelor sunt câteva dintre activiățile casnice care pot produce umiditate. O bună aerisire a bucătăriei, în timpul şi după gătit, plus prezenţa unei hote eficiente pot elimina cea mai mare parte din aburi şi mirosuri.
De asemenea, după fiecare baie sau duș cu apă caldă, încăperea ar trebui aerisită. La fel, uscatul rufelor ar trebui să se facă într-un spațiu deschis, bine aerisit.
Determinarea cauzei umidității excesive din locuință este esențială, deoarece doar o diagnosticare exactă va permite o rezolvare a situației. Dacă ai nevoie de un specialist în lucrările casei, ajusto.ro îți trimite meșterul potrivit!