5 sfaturi importante pentru a economisi când stai cu chirie

18 iunie, 2020

Chiar dacă multe persoane își doresc propria casă, de multe ori acest gând devine doar un vis, fie pentru că nu au banii necesari și nu își doresc să plătească dobânda în cazul unui credit ipotecar, fie au un job care presupune schimbarea locației în mod frecvent. Dar, chiar și atunci când stai cu chirie există avantaje, iar unul dintre ele poate fi chiar economisirea banilor.

Ai de gând să te muți în chirie și vrei să economisești sau locuiești deja într-o casă închiriată dar nu știi cum să pui niște bani deoparte? Avem pentru tine 5 sfaturi importante care să te ajute să alegi inteligent locuința închiriată și să strângi și ceva bani:

apartament inchiriat

1. Alege casa cât mai aproape de job

Poate că ai găsit un apartament care îți place în zona preferată, dar dacă este situat foarte departe de locul de muncă, acest lucru înseamnă costuri suplimentare. Abonamentul la metrou, autobuz și taxiul pe care îl vei lua în mod cert uneori este o sumă importantă dacă o vei calcula pe termen lung.

2. Optează pentru un imobil cu un cost mic la întreținere

În afară de prețul chiriei, în cele mai multe cazuri dacă nu ai negociat altfel, tu vei plăti întreținerea locuinței închiriate. Așa cum se știe există zone rezidențiale unde întreținerea pentru aceeași suprafață locuită este mult mai mare, față de blocuri vechi de exemplu, deși vorbim de aceeași zonă. În zonele rezidențiale sunt taxe suplimentare la întreținere care înseamnă costuri de pază, întreținerea spațiilor verzi, piscinelor sau sălilor de sport. Interesează-te de modul de calcul al utilităților, eventual poți arunca o privire pe tabela de întreținere afișată în scara blocului. Ia în considerare modul de calcul, uneori, e mult mai avantajoasă contorizarea individuală, față de contorizarea la comun.

3. Alege corect dimensiunea locuinței

Orice își dorește o casă spațioasă, cu camere cât mai mari. Însă, dacă vrei să pui bani deoparte este bine să îți evaluezi corect nevoile. Dacă ești o persoană singură sau un cuplu la început de relație, varianta închirierii unei garsoniere este o opțiune foarte bună. În plus, există soluții de transformare a garsonierei într-un apartament cu două camere, dacă îți dorești o delimitare mai clară a spațiului. Dacă ai copii, poți alege un apartament mai mic, dar corect compartimentat, decât un apartament mare, fără spații de depozitare sau unde va trebui să cumperi tu mobila.

4. Împarte chiria cu un coleg de apartament

Modul cel mai simplu de a economisi când locuiești în chirie este să mai stai cu cineva, în funcție de mărimea apartamentului. Poți face acest lucru mai ales dacă ești într-un cuplu, dar și dacă locuiești cu un/o coleg/ă de facultate sau serviciu sau cu un/o prieten/ă.

5. Semnează un contract pe termen lung

Dacă îți place locuința, locația apartamentului este aproape de job, atunci negociază chiria cu proprietarul și obține un cost mai mic al chiriei mai ales dacă îi oferi garanția că vei locui pe o perioadă mai mare de timp. Dacă vorbim de o proprietar înțelegător și tu îi oferi garanția că ești un chiriaș bun, acesta poate accepta o chirie mai mică, decât să caute după o perioadă de timp un nou chiriaș sau să plătească un comision unei agenții imobiliare.

Dacă tocmai ți-ai făcut bagajele și ai nevoie de ajutor pentru a te muta, ajusto.ro te pune îți oferă sprijin în operațiuni de mutări mobilier, în cel mai scurt timp!