Turnarea șapei în apartament: Care este cea mai bună alegere
3 iunie, 2021În cadrul etapelor de finisare a pardoselilor interioare unui apartament sunt necesare lucrări de îndreptare și nivelare, ce atrag necesitatea alegerii unui procedeu mai puțin ușor: turnarea șapei. Dacă se ajunge la turnare șapă apartament greșită, acest lucru va atrage după sine o serie de probleme, iar pardoseala neuniformă este una dintre cele mai deranjante.
Ce este șapa și care este rolul ei
Șapa este un strat compus din mortar, în mod obișnuit însemnând nisip, pietriș, apă și ciment, care se toarna peste o suprafață din structura unei construcții, de obicei placa de beton, cu rolul de a o egaliza și/sau de a o aduce la un anumit nivel.
Șapa poate fi aderentă, turnată direct pe stratul de suport, sau flotantă, atunci când s-a turnat șapă pe un strat izolant. Unele șape pot fi finale, altele pot fi folosite ca suport pentru pardoseală. In cazul unei locuințe pe șapă pot fi montate gresia, parchetul sau linoleumul.
Motivul principal pentru care este necesară turnarea șapei este faptul că betonul din care este realizată placa de suport nu e renumit pentru rezistența la umiditate și nici ca barieră termică sau fonică potrivită. Mai mult, betonul se stabilizează după o perioadă îndelungată, între 3 și 5 ani, timp în care poate suferi modificări importante de structură, dilatare într-un mediu umed sau contracție într-un mediu uscat.
Ce tipuri de șape există
Șapele sunt de mai multe feluri, în funcție de modul de aderență la suprafața plăcii de beton, dar și de compoziție. Unele sunt indicate în cadrul construcțiilor rezidențiale, alte în cele industriale.
Iată care sunt cele mai des întâlnite, în țara noastră, șape în funcție de compoziție:
Șapa umedă sau șapa fluidă este clasică, conținând nisip, ciment și apă. Este opțiunea cea mai puțin costisitoare, dar și cu cea mai mare perioadă de uscare, de până la o lună de zile. În ultimii ani, locul acestui tip de sapa a fost luat de soluții mai moderne și mai avantajoase.
Șapa semiumedă este folosită în locuri cu umezeală ridicată. Se prepară din nisip, ciment, sort sau pietriș și apă. Spre deosebire de șapa clasică, umedă, în compoziția sapei semiumede se adaugă mai puțină apă, pentru că șapa va completa necesarul de apă din exterior. Șapa semiumedă se prepara cu ajutorul unor echipamente speciale, cum ar fi o betoniera sau un mixer și are, în general, o grosime de aproximativ 5 cm. Este recomandată înlocuirea cimentului cu un lichid special hidraulic, tip liant amestecat cu nisip sau cu sort de pana la 8 milimetri. Diferențierea între această șapă și cea clasică, umedă, este legata de conținutul redus de apă cu care se amestecă ingredientele.
Materialul este lucrabil, fără un aport corespunzător de lichid, diferența necesară fiind acoperită de liantul hidraulic, care, va îndeplini, inclusiv, rolul cimentului, ce nu se regăsește în amestec. Acest tip de șapă cu liant hidraulic are câteva avantaje evidente: timpul de uscare este foarte redus, în comparație cu alte tipuri de șapă, gresia poate fi aplicată la 24 de ore de la turnare, în timp ce pentru parchetul masiv se așteaptă în jur de 5 zile până la aplicare. În mod normal, o șapă clasică are nevoie de 30 de zile pentru uscare. Șapa semiumedă are rezistență mecanică ridicată în timp și stabilitate, fiind un suport cu flexibilitate.
Șapa autonivelantă este un strat necesar atunci când placăm pardoseala cu piatră naturală subțire, de circa 1 cm. Este nevoie de această șapă când stratul suport, betonul, are denivelări oricât de mici, iar plăcile de piatră, oricât ar fi de bine montate, există riscul ca denivelarea stratului suport să provoace crăparea plăcilor. Acest produs vine gata preparat și ambalat, se prezinta sub forma unei pulberi fine din ciment amestecat cu nisipuri, minerale și diverși aditivi, care se combină cu apă curată. Se întinde pe suport, grosimea ei putând varia de la 1 la 30 mm, dar sunt produse care pot fi turnate în strat de până la 100 mm. Rezultă un strat nivelat, fără fisuri, compact, cu aderența necesară. Această șapă poate fi turnată cu ușurință, are rezistență mecanică sporită, poate susține orice tip de pardoseală și are un timp de uscare extrem de redus. În unele cazuri, gresia poate fi montata după 12 ore, iar parchetul după 24 de ore.
În funcție de modul cum s-a turnat șapa pe structură, șapele sunt:
Șapa autoaderentă, mai cunoscută și sub numele de șapă monolit, este caracterizată prin faptul că aderă, așa cum îi spune și numele, direct pe structură, fără un strat intermediar. Se folosește în special în cazul construcțiilor industriale. Unul dintre dezavantaje este absența unei bariere de vapori, ceea ce înseamnă că acest tip de șapă nu blochează infiltrația apei. Pe de alta parte, șapa autoaderentă este recunoscută pentru gradul ridicat de rezistență mecanică. Faptul că acest tip de șapă se aplică direct pe structura construcției înseamnă că orice fisură sau crăpătură apărută în placa de beton va fi transmisă și șapei. Acest lucru se va întâmpla și în cazul contractării sau dilatării structurii de beton, procese care durează până la câțiva ani, până când apa va fi eliminată cu totul din structură. Pentru a reduce riscul apariției de fisuri, se recomandă lipirea unor benzi perimetrale de dilatație.
Șapa flotantă este des întâlnită în construcțiile rezidențiale și industriale, cu rol clar în sporirea confortului. Acest tip de șapă își ia numele de la faptul că nu are nici un punct de contact cu elementele de structură. Se sprijină pe unul sau mai multe straturi izolante care pot fi, la rândul lor, de mai multe feluri, în funcție de rolul pe care îl au, hidroizolare, izolare termică sau fonică. O șapă flotantă se poate sprijini pe unul sau mai multe astfel de straturi, de același fel sau diferite, în funcție de nevoi.
Șapa flotantă cu încălzire este folosită la sistemele de încălzire trase prin pardoseală, care pot fi electrice sau pe bază de agent termic. În ultimul caz, conductele trebuie să fie izolate de restul șapei, pentru a preveni eventualele scurgeri de lichid. În cazul încălzirii cu ajutorul conductorilor electrici, pentru materialele folosite la turnarea șapei trebuie verificat pe fișa tehnică dacă produsul este destinat folosirii în cadrul șapelor cu încălzire. Atenție că șapa flotantă cu încălzire se plachează cu materiale care nu împiedică transferul termic. Lemnul de exemplu, nu este indicat, pentru ca este un bun izolant. Panourile izolante sunt recomandate, pentru a preveni pierderile de căldură către structura clădirii. Bariera de vapori este necesară, pentru a preveni infiltrarea umidității din structură.