Decorarea casei cu tablouri: 6 idei de bază
2 august, 2018Televizorul va fi pe un perete al livingului, pe un perete al dormitorului vom avea patul și pe altul dulapul, iar pe pereții holului sau al scării interioare vom avea câte o aplică. Ce facem cu ceilalți pereți? Îi lăsăm goi sau îi decorăm?
„Acasă” nu este dormitorul sau livingul, holul dintre baie și bucătărie sau holul de la intrare, „acasă” este acel tot pe care l-ai amenajat și decorat în dormitor, living și hol, așa cum ai vrut pentru a te reprezenta mai bine, pentru a petrece cele mai frumoase și relaxante clipe cu cei dragi ție, pentru a te destinde și odihni. Indiferent dacă este vorba despre o casă nouă sau o casă după renovare, decorarea pe care o vei face o va transforma în căminul mult visat.
Decorarea casei cu tablouri este una din modalitățile plăcute și facile de decorare a unui interior, dar pentru a obține efectul dorit trebuie să ținem seama de câteva regului înainte de a alege locul perfect pentru amplasarea ramelor.
Ține cont de simetrie
Echilibrul este un aspect important de care trebuie să se țină seama în aranjarea tablourilor. Simetria este secretul în amenajarea și decorarea locuinței, așezarea simetrică a tablourilor, inclusiv a pieselor de mobilier sau a altor decorațiuni dând senzația de ordine, organizare și de calm. Clasicul este acceptat pe scară largă pentru că este simetric, dar în altă ordine de idei trebuie să găsim simetria potrivită nouă pentru a decora armonios locuința.
▪️ Când ai un singur tablou mare, situația e cel mai simplu de rezolvat, îl pui în centrul zonei de interes și ai terminat.
▪️ Pentru imagini mici cu același format te poți juca cu simetrii perfecte. Vei poziționa totul ca pe o tablă pătrată sau dreptunghiulară și dacă nu ai un număr suficient de rame care să se potrivească, o poți lăsa incompletă, ochiul percepând totul ca fiind unitar.
▪️ Când tablourile sau fotografiile înrămate au aceeași dimensiune, este mult mai ușor să le așezi în șir.
▪️ Asimetriile nu sunt la îndemâna tuturor, dar dacă ai un număr impar de lucrări și măcar două dintre ele au aceeași dimensiune, așează-le pe aceeași axă, în funcție de cele două, pune-o pe a treia la mijlocul lor.
Alege înălțimea potrivită
Înălțimea la care sunt agățate tablourile trebuie să fie de între 145 și 170 cm de la podea, astfel ca centrul ramei să vină cât mai aproape de nivelul ochilor și tabloul să poată fi văzut și admirat de oricine, fără să ridice sau să coboare foarte mult privirea.
▪️ Tablourile de aceleași dimensiuni vor fi aliniate la același nivel, distanța dintre ele fiind egală și aleasă în așa fel să ocupe toată lungimea peretelui pe care îl decorăm.
▪️ Un șir de tablouri care nu au aceeași mărime sau orientare nu se vor alinia după poziția ramei de sus sau de jos, ele se vor alinia la nivelul centrelor de greutate ale tablourilor.
▪️ Tablouri așezate pe două rânduri, cu dimensiuni și direcții de orientare diferite, se pot alinia cu baza rândului de sus și respectiv marginea de sus a rândului de jos liniei ce desparte cele două rânduri.
Alege un perete gol pentru a-l decora inteligent
Locul de amplasare al tablourilor poate fi ales pe oricare din pereți, având grijă doar să nu devină prea încărcat dacă mai are și alte decorațiuni. E de preferat să fie ales un perete gol pe care în felul acesta tablourile să-l anime.
▪️ Dacă ramele sunt închise cu sticlă de protecție, pe cât posibil este de preferat să nu poziționăm tablourile pe peretele pe care ar străluci din cauza luminii ce intră pe fereastră.
▪️ Seara, la amenajarea luminilor artificiale, urmăriți ca strălucirea în sticla ramelor să fie minimă.
▪️ Este preferabil să căutați ca toate ramele să fie la fel, adică să nu amestecați rame ce sunt acoperite cu sticlă printre cele fără.
▪️ Dacă nu vrei să găurești pereții sau vrei să schimbi mai ușor poziționarea tablourilor, să ai mai mare libertate în redecorarea periodică, o soluție foarte comodă este să le pui pe console speciale pentru tablouri. Te poți juca cu poziționarea rafturilor și cu alinierea lor în raport cu celelalte piese de mobilier din cameră.
Aranjează tablourile creativ, ținând cont de dimensiune
Ordinea de poziționare a tablourilor cere ca cel mai mare să fie așezat în mijloc, urmând ca cele mai mici să fie poziționate în jurul său. Regula este valabilă și la tablourile așezate în linie și la cele le decorează o suprafață. Tablourile cu dimensiuni variabile trebuie să fie aranjate creativ.
▪️ Pe un hol, decorarea peretelui cu tablouri se face în general în linie paralelă cu podeaua. Dacă ramele sunt mici se pot așeza și pe două linii, nu mai mult, pentru a nu încărca prea mult.
▪️ Pe o scară interioară, tablourile se pot așeza în linie paralelă cu panta scării sau dacă unii pereți devin suficienți de înalți se mai pot pune rame deasupra, pe o linie doi, eventual trei.
▪️ În living, deasupra canapelei se poate așeza o linie de rame mari, chiar dacă sunt orientate diferit sau se pot așeza pe o suprafață mai mare, dacă canapeaua nu este prea înaltă și peretele o permite. În acest caz centru va fi ocupat de piesele cu greutate, celelalte distribuite în jur, închizând o suprafață pătrată sau dreptunghiulară. Pot fi folosite și rame goale în astfel de situații, designul rezultat fiind de foarte mare efect.
▪️ În dormitor, dacă locul o permite se poate poziționa un tablou mare sau o linie de două sau trei ce să prezinte o oarecare simetrie. Peretele pe care s-a poziționat comoda mai poate permite tablouri, și aceste într-o așezare simetrică față de mobilier.
▪️ Dormitorul copilului este preferabil să fie decorat cu personajele îndrăgite din povești sau filme. De dormitorul adolescentului este bine să se ocupe singur, posterele fiind de bază. Ramele nu prea au ce căuta în dormitoarele copiilor.
▪️ Dacă ai un colț liber, îl poți evidenția prin acoperirea în mod simetric, cu rame identice pe cei doi pereți.
Alege rame de același timp și în nuanțe asemănătoare
Ramele de același tip trebui să fie așezate pe același perete, iar culorile lor chiar dacă nu sunt aceleași, să nu contrasteze foarte mult. Optează pentru o singură nuanță sau cel mult două, în caz contrar vei obține un aspect kitchos, și nicidecum unul stilat. Pentru un impact vizual mai puternic alege rame de tablouri cu forme diferite, așează-le sub forma unui mozaic și lasă puțin spațiu între tablouri, de ordinul centimetrilor, pentru a nu lăsa impresia că sunt răsfirate.
▪️ Ramele simple, subțiri, minimaliste, încadrând tabloul cu passe-partout de cam aceeași lățime dau un aer modern camerei, fiind ușor de asortat cu restul camerei.
▪️ Într-un living mai clasic, cu un perete zugrăvit într-o culoare mai densă, rame aurii sau argintii, de diverse mărimi și lățimi, cu passe-partout-uri albe sau foarte deschise la culoare, sunt de mare efect la decorarea peretelui principal.
▪️ Ramele de culoare albă se potrivesc foarte greu cu cele de culoare neagră, caută să eviți această combinație, indiferent cât de subțiri ar fi ramele.
▪️ Rame de acelaș tip și dimensiune, aranjate simetric, evidențiate de passe-partout-uri, pot da unui complex de fotografi de familie așezate pe un perete, ideea de spațiu curat, aranjat, aerisit și elegant.
Folosește tablouri cu tematică asemănătoare pe un perete
Tablourile cu aceeași tematică este bine să fie așezate pe același perete, acoperind categorii ca flori, peisaje, portrete, străzi, cartiere, locuri celebre sau istorice.
▪️ Poți opta pentru tablouri-fotografie, artistice, alb-negru sau sepia, poate chiar pentru colecții de fotografii vechi.
▪️ O idee de tablouri o reprezintă schițele în acuarele, grafit sau peniță, realizate de artiști anonimi la intrările monumentelor celebre, castele, catedrale sau turnuri.
▪️ Persoanele pasionate de muzică, teatru sau filme, pot înrăma posterele unor actori, trupe, afișe, albume sau producții cinematografice celebre pentru a-și personaliza și individualiza căminul.
▪️ Tablourile multicanvas reprezentând o singură imagine imprimată și îmbinată într-un set de câte 2, 3, 4, 5 sau chiar mai multe tablouri, dau o impresie vizuală unică, deosebită și cu un design modern. Un tablou multicanvas este frecvent folosit pentru spațiile largi, livinguri în special, mai rar în dormitoare, rezultând decorațiuni originale pentru interioare avangardiste.
▪️ Tablourile multicanvas pot fi personalizate cu fotografiile proprii ale proprietarului, fiind folosite ca o alternativă mult mai ieftină pentru operele de artă originale.
▪️ Indiferent cum alegi să decorezi pereți, nu uita că tabloul este imaginea personalității tale. Cu cât mai multe tablouri cu atât mai puțini pereți goi și triști, cu atât un decor mai personalizat.
Dacă nu ai încredere că vei face o treabă bună în montarea tablourilor pe perete, apelează la specialiștii noștri care nu fac asta pentru prima dată, au experiență și garantează pentru lucrarea efectuată, dând și sfaturi bune acolo unde este nevoie.