Modele de scări interioare: Cea mai bună opțiune pentru casa ta

9 august, 2021

Cu siguranță te-ai gândit deja că ai nevoie de o scară interioară de cum ai decis să construiești o casă cu etaj sau mansardă. Scările realizează legătura, ori de câte ori apar niveluri diferite trebuie să construiți o scară interioară. Scările interioare nu au doar un simplu rol funcțional, ci au și o importantă componentă de design. Cu o rampă sau mai multe, cu trepte unite sau portante, spiralate sau drepte, cu o înclinare mai mare sau mai mică, scările contribuie decisiv la aspectul final al locuinței.

Ce tipuri de scări există?

  • Scara pod este cea mai flexibilă și mai economică dintre scări, numai cea mobilă o poate egala. Scara pod poate fi deschisă prin rabatare sau prin extragere, funcție de model. Atunci când nu avem nevoie de ea dispare în mod discret. În altă ordine de idei este pentru un buget redus și ocupă puțin spațiu. Aceste tipuri de scări, cunoscute și ca scări pliante, pot fi din lemn sau din metal.
  • Scara cu vanguri laterale, unde vangul este grinda așezată deoparte sau alta pentru a fixa capetele treptelor unei scări. Există modele deschise, unde s-a renunțat la contratrepte, oferind un aspect mai aerisit, beneficiu incontestabil pentru spațiile mici. Modelul închis dă senzația de solid. Scara cu vanguri laterale poate fi dreaptă, în spirală, pe stânga sau pe dreapta, cu sau fără balustradă sau mână curentă. Poate fi scară interioară beton, lemn sau confecționată din mix de materiale.
scara interioara living
  • Scara cu vang central impresionează prin design, treptele fiind fixate central, asigurate împotriva rotirii și basculării, cel mai adesea cu grinzi de oțel. Astfel construite aceste scări dau senzația că plutesc, destinzând vizual încăperea. Sunt întotdeauna confecționate din combinația dintre lemn și metal, cu rampe drepte sau în spirală.
  • Scara în spirală se rotește de la pardoseală și până la rampa de final, într-o dinamică spectaculoasă, cu trepte în formă de evantai. Pot fi denumite fără rezerve minuni compacte ale spațiului, cu diversele lor diametre se adaptează extrem elegant de peste tot.
  • Scara cu spațiu redus pentru economie de spațiu, cu o croială îngusta a treptelor, mai abruptă și cu o succesiune mai strânsă a treptelor. Are nevoie de o balustradă deosebit de stabilă.
  • Scara suspendată renunță complet la infrastructura vizibilă, având un aspect clar, modern și minimalist. Nu se impune doar prin design, dar oferă și cele mai bune premise pentru dispunerea dedesubt a unor sisteme de rafturi, bănci sau birouri.
modele scara interioara

Ce material folosim pentru construcția de scării interioare?

  • Scara interioară din lemn, suspendată sau plutitoare, nu este tocmai sigură în cazul în care ai un copil în casă. Este practică și cu un design deosebit. Locul lăsat liber între trepte păcălește privirea și astfel spațiul pare mai mare. Scara interioară din lemn merge foarte bine și ca scară cu vang central și cu două vanguri, și în varianta închisă, cât și în cea deschisă, depinde de stilul de amenajare interioară abordat. Se poate opta pentru o nuanță asemănătoare mobilierului sau parchetului, dar și pentru culoare accent.
  • Scara interioară beton este foarte solidă, longevivă și rezistă la un trafic intens. Există mai multe modele de scari interioare de beton. Poate fi vopsită, se poate acoperi partea superioară a treptelor cu alte materiale sau se poate finisa astfel încât să se potrivească perfect unui design industrial.
scara-interioara-beton
  • Scara din piatră naturală este foarte rezistentă și durabilă, cu un aspect elegant și somptuos. Este potrivită pentru locuințe cu design conservator și mobilier din materiale naturale. Paleta cromatică este suficient de variată, costurile sunt însă mai mari în comparație cu alte materiale.
  • Modelele de scări interioare fier forjat sunt solide și numeroase. La fel ca în cazul lemnului, ai avantajul ca poți alege și balustrada din același material. Culoarea lor este ușor de asortat și de integrat în decor, iar contururile variază între stilul clasic distins și cel minimalist.
  • Scări din inox sau oțel pot fi perfecte pentru interioarele amenajate într-un stil modern, minimalist. Se poate opta pentru structuri de susținere și balustrade, confecționate din metal sau se pot alege și treptele din același material.
  • Scara din sticlă securizată este de regulă portantă sau susținută de un cadru metalic rezistent. Aspectul este ultra-modern și se potrivește în spații amenajate contemporan, chiar high-tech. O caracteristică importantă a acestei scări este că poate fi luminată cu benzi speciale de leduri.
  • Scări din materiale mixte sunt construite adesea, pentru a optimiza performanțele de rezistență și design. Cele mai comune asocieri sunt beton și lemn, fier forjat sau inox și sticlă, beton și piatră naturală, beton și gresie.
scara interioara

Modele de scări funcție de forma lor

  • Scările drepte, cu o singură rampă, cea finală, sunt perfecte pentru spațiile înguste și holuri, deoarece sunt cele mai ergonomice și directe.
  • Scările cu două rampe, dispuse la un unghi de 90°, se folosesc pentru etaje mai înalte sau în cazul în care vrei ca înclinația să fie mai mică. Scara dreaptă ar fi prea abruptă.
  • Scările din 2 sau 3 rampe în forma de U se folosesc pentru trecerile mai înguste dintre două sau mai multe etaje.
  • Scări cu mai multe rampe sunt potrivite pentru spatii ample, în cazul în care vrei ca scara să aiba mai multe destinații.
  • Scările curbate au un design inedit și elegant, și pot avea una sau mai multe rampe.
  • Scările circulare ocupă un spațiu foarte mic, datorită dispunerii lor aproape verticale.

Ce tip de balustradă au scările?

Scările cu balustradă sunt cele mai comune, balustrada poate avea umplutură din grilajul potrivit cu balustrada, care este paralel cu aceasta sau vertical, sau din diferite panouri, sticlă, fier forjat sau traforat, ori lemn.

Atunci când scara cu vanguri se găsește în centrul încăperii, așadar nu este închisă cu un perete pe una din părți se pune problema și unei a doua balustrade spre interior.
Scările plutitoare de multe ori, pentru design, nu au balustradă.

scara interioara

Dimensionarea scării interioare

  • Contratreptele au în general, pentru confort, între 15 și 17.5 cm.
  • Lungimea treptelor este de circa 25 cm.
  • Se împarte înălțimea dintre cele două etaje la înălțimea aleasă a contratreptelor, pentru a determina numărul de trepte. Dacă nu este un număr întreg, ajustează înălțimea contratreptei astfel încât să se obțină numărul de trepte dorit.
  • Scade o unitate din numărul total de trepte și înmulțește numărul obținut cu lungimea unei trepte pentru a calcula lungimea totală a scărilor.
  • Scade înălțimea contratreptei din înălțimea totală dintre cele două etaje pentru a determina poziția primei trepte. Află poziția celei de-a doua trepte scăzând înălțimea contratreptei din distanța de la podeaua primului etaj la prima treaptă și continuă astfel pentru a simula poziția fiecărei trepte.