Cât de des ar trebui să speli aşternuturile

12 decembrie, 2018

Patul este zona de dormit și de refacere. Cu siguranță este important ca acest spațiu să fie foarte bine amenajat încât să permită o rapidă cuibărire pentru bine meritata odihnă după oboseala zilei de muncă și refacerea energiei pentru ziua următoare. Nimic nu se compară cu senzația pe care o avem seara, când ne așezam în pat și suntem întâmpinați de un set de cearșafuri curate, cu un miros proaspăt și îmbietor. Din aceeași lenjerie prietenoasă îți iei startul de dimineață, către o nouă zi plină de activități.

Aproximativ o treime din viață o petrecem în pat relaxându-ne și odihnindu-ne. Acesta este motivul pentru care trebuie dată atâta importanță asigurării unui loc curat, care să nu creeze probleme de sănătate în familie.

Păturile, cuverturile, pilotele, pernele şi salteaua sunt adevărate pepiniere de acarieni, păianjeni invizibili vinovaţi de o gamă largă de boli respiratorii, diferite infecţii, boli de piele, iritaţii, alergii, dar şi de boli ale somnului. Celulele de piele moartă, transpiraţia, umiditatea şi căldura fac ca aceste microorganisme să se înmulţească într-un ritm ameţitor, astfel că o pernă, ajunge în doi ani să-şi dubleze greutatea, din cauza microorganismelor care se cuibăresc în ea.

cat-de-des-ar-trebui-sa-speli-asternuturile

Serviciul de spălat așternuturi este un serviciu inclus în servicii de curățenie prestate de specialiștii care sunt recomandați de profesionalismul cu care efectuează acest serviciu și de experiența îndelungată avută în domeniu.

Cât de des trebuie schimbate cearșafurile de pat?

▪️ Pe cearșafuri ajung celule moarte de pe suprafața pielii noastre, precum și sebumul produs în mod natural de aceasta. Împreună cu praful și alte tipuri de murdărie se crează mediul propice pentru dezvoltatrea acarienilor, care mai departe, pot provoca alergii sau alte probleme de sănătate.

▪️ Pe timpul iernii, cearşafurile ar trebui schimbate și spălate funcție de temperatura medie din casă. O temperatură de 20 la 22⁰C pe timpul nopții, poate permite schimarea cearșafurilor la maxim două săptămâni, pentru a elimina murdăria, praful, transpiraţia şi alergenii. Dacă temperatura în casă este mai mare, 25-26⁰C, pentru că transpirăm mai abundent, cearșafurile se vor schimba săptămânal. Aceeași situație există și în timpul verii, când schimbul lenjeriei trebuie făcut la maximum o săptămână.

▪️ Este indicat să alegeţi aşternuturi din materiale naturale, precum bumbacul, chiar dacă sunt mai costisitoare. Bumbacul permite spălarea la o temperatură cât mai ridicată, este hipoalergenic şi lasă pielea să respire. Fibrele sintetice, pe lângă faptul că se deteriorează mai repede, provoacă reacţii alergice şi favorizează înmulţirea acarienilor

▪️ Spală cearșafurile din bumbac sau cele a căror țesătură este în amestec, bumbac și poliester, la temperaturi înalte și cu un detergent puternic pentru a te asigura că bacteriile, germenii și murdăria sunt îndepărtate complet. Doar la 54⁰C până la 65⁰C pier bacteriile şi alergenii.

▪️ Folosiți un ciclu de uscare fierbinte cu fierul de călcat pentru a ucide toţi germenii.

▪️ În cazul celor care suferă de diferite forme de alergie, este indicată spălarea judicioasă a lenjeriei de pat, chiar dezinfectarea, pentru a preîntâmpina dezvoltarea acarienilor.

▪️ Nu încărca foarte tare cuva mașinii de spălat, lasă suficient loc pentru ca cearșafurile să poată fi curățate și limpezite corespunzător.

▪️ Este mai bine să speli lenjeria de pat singură, nu împreună cu lenjeria intimă.

▪️ Dacă cearșafurile de pat sunt colorate sau închise la culoare optează pentru setări mai joase ale temperaturii de spălat și alege programe mai scurte.

▪️ Dacă nu te împaci cu mirosul balsamului de rufe sau ai impresia că acesta încarcă țesătura, îl poți înlocui cu oțet, care îndepărtează detergentul rămas în materialul lenjeriei și îl face să se simtă ferm.

▪️ Cearșafurile care învelesc pilotele sau plăpumile au același regim de schimbare și spălare ca cearșafurile de pat.

 cat-de-des-ar-trebui-sa-speli-asternuturile

Schimbarea fețelor de perne

▪️ Fețele de pernă se vor schimba odată cu cearșafurile sau chiar mai des, pentru că acestea vin în contact direct cu pielea feței, care trebuie tratată special.

▪️ Ritmul de schimbat al lenjeriei îl poate impune și existența anumitor afecțiuni care apar.

▪️ Persoanele care suferă de acnee au nevoie de o curățare mai frecventă și foarte atentă a așternuturilor, în special a fețelor de pernă, pentru a preveni accentuarea inflamației tenului și transferul de bacterii.

▪️ Fețele de pernă trebuiesc călcate la temperaturi înalte pentru a le steriliza.

Respectă frecvența de spălare a cearșafurilor și a fețelor de pernă, și te vei bucura de confort, un somn odihnitor și vise plăcute.