Amenajare cu tapet: cum decorăm interiorul casei

1 august, 2019

Prin tapet înțelegem o bandă de hârtie sau de pânză, de vinil sau fibră de sticlă, imprimată cu desene decorative, care se aplică pe pereții încăperilor, substituind zugrăveala. Dacă vrei să aduci o schimbare în locuință și vrei ceva mai mult decât zugrăveala obișnuită, ar fi bine să te gândești la tapet. E o soluție cu impact maxim, ce se potriveste în orice casă. Fie că alegi să tapetezi un perete sau întreaga încăpere, să evidențiezi doar anumite zone din cameră cu fâșii de tapet decorativ, o cameră tapetată nu poate trece neobservată.

Avantajele folosirii tapetului

Tapetul a trecut proba timpului și a revenit mereu la modă în amenajarea interioară a casei pentru că:

  • este disponibil în sute de texturi și modele tapet;
  • are o capacitate uimitoare de transformare a spațiului, fiind folosit cu succes pe hol, ca tapet living, în dormitor, baie sau chiar bucătărie;
  • poate fi textil, din hârtie, vinil sau fibră de sticlă și rezistă în condiții dificile, cu umezeală și aburi, cum este baia sau bucătăria;
  • poate fi utilizat într-un mod creativ și se montează destul de ușor;
  • este un finisaj durabil care înlocuiește zugrăveala și este mai ieftin față de lavabil;
  • tapetul lavabil e mai potrivit decat zugrăveala pentru zonele cu trafic intens, rezistând mai bine la zgârieturi și curățându-se mai usor;
  • tapetul poate corecta vizual încăperea și să-i dea un aer mai personal;
  • poate fi personalizat de către client prin diversitatea imaginilor aplicate ca fototapet.

Mai mult decât atât, tehnologiile au evoluat, astfel că există nu doar o varietate de designuri de tapet perete, ci și o paletă largă de materiale din care este confecționat, tocmai pentru ca fiecare dorință și necesitate să poată fi îndeplinită.

Modificarea optică a proporțiilor încăperii prin tapet

Când alegem tapetul nu se merge în primul rând numai după preferinţele personale în legătură cu designul dorit, va trebui să ținem seama şi de situaţia concretă a spaţiului. O încăpere mare cu multe ferestre are nevoie de o amenajare diferită față de o cameră mică şi întunecoasă, iar clădirile vechi şi foarte înalte cu ornamente din stuc pe plafon trebuie, desigur, altfel decorate decât interioarele moderne. 

Amenajare cu tapet: cum decorăm interiorul casei

În cazul pereţilor mari şi netezi, modelele de mari dimensiuni sunt frumos evidențiate, în schimb, în încăperile mici, cu multe colţuri, sunt de preferat modelele cu imprimeuri mici. Pot fi realizate însă şi combinaţii originale, care oferă încăperilor un aer interesant cum ar fi tapet sau fototapet într-o ramă, evidențiată de o zugrăveală uni de jur împrejur.

  • În încăperile joase un tapet cu dungi verticale face ca încăperea să pară mai înaltă. Plafonul rămâne monocrom, fie alb, fie în tonul dungilor, cu culoarea cea mai deschisă a tapetului. Bordurile şi tapetele cu model orientat pe orizontală reduc optic înălţimea unei camere.
  • În încăperile înalte un model orientat pe orizontală diminuează optic încăperea. Efectul este accentuat de tavanele tapetate sau zugrăvite în culori închise. Însă atenţie că tavanele foarte închise la culoare pot face încăperea foarte apăsătoare.
  • În încăperile mari se poate reduce optic dimensiunea aplicând pe pereţi tapet în culori puternice şi cu modele de dimensiuni mari, acestea având un efect pozitiv asupra modului în care este perceput spaţiul. O încăpere va părea mai mică şi dacă folosești modele cu orientare diagonală. Camera va părea astfel mai îngustă, dar şi mai intimă. Într-o încăpere mare, intimitatea este conferită mai ales de nuanţele calde şi de borduri.
  • În încăperile înguste se poate opta pentru tonuri mai deschise pentru a părea camera mai adâncă. Se recomandă decoruri difuze şi nuanţe deschise reci, cu mult alb, pentru că ochiul nu le va percepe ca limitări, impresia fiind de lărgime. Atractive sunt însă şi dungile longitudinale amplasate pe tavan, acestea dând impresia unui spațiu mai generos.
  • În încăperile mici accentul poate fi dat prin tapetarea unui perete plin, fără ferestre sau uși, cu un tapet cu model de dimensiuni mari sau un fototapet cu efect de adâncime, aceasta creând impresia unui spaţiu mai mare. Avantajoase sunt, de asemenea, tapetele în culori deschise, precum albastru sau verde pastel, sau tapetele cu model mic şi continuu.

Alegerea tapetului funcție de cameră

Pentru o cameră mică sau un hol se va evita tapetul cu modele mari, fiind mai potrivite cele cu desene micuțe, în culori deschise, cu reflexii metalice sau în dungi subțiri. Pentru living regulile sunt mai puțin stricte, totul depinzând de buget, în general un tapet din hârtie fiind suficient. Se poate opta pentru un design tonic, care face camera de zi să pară primitoare și confortabilă. Sunt binevenite culorile vesele, imprimeurile geometrice sau cele florale.

În dormitor crearea unei atmosfere intime și relaxante se poate realiza cu un tapet cât mai simplu sau cu printuri care te duc cu gândul la natură. Recomandat pentru dormitor este folosirea tapetului limitat, doar pe peretele din spatele patului, restul făcându-se cu zugrăveală uni.

În camera copiilor vor fi foarte apreciate modelele viu colorate, care le stimulează imaginația sau chiar fototapetul cu eroi din povești sau desene animate preferate. Este indicat un tapet lavabil, ca să îl poți întreține ușor în urma „experimentelor artistice” pe care le fac în general copiii de vârstă mică.

Amenajare cu tapet: cum decorăm interiorul casei

În baie sau bucătărie se pot folosi diverse modele de tapet, după gustul fiecăruia, de la modele neutre, simple sau din contră, cu modele abstracte, motive vesele și culori tari. Orice imitație de materiale naturale, gen piatră lemn, cărămidă, sau alte tapete 3D sunt binevenite. Esențial este să optezi pentru un tapet rezistent la umezeală, cum este cel de vinil sau fibră de sticlă, asigurându-te astfel că nu se va umfla și nu va mucegăi.

Alegerea tapetului pentru tavan

Cu o gândire neconvențională poți aplica tapet și pe tavan sau pe o anumită parte a acestuia. Poți crea un aspect romantic cu un tapet floral, un spatiu de visare dacă aplici un tapet azuriu sau cu motive naturale sau un spațiu de lucru creativ, dacă alegi un pattern jucăuș.

Asigură-te atunci când te hotărești pentru un astfel de tavan că pereții sunt simpli, pentru ca aspectul final să nu fie încărcat. Pentru tavan, tapetul din hartie s-ar putea să nu fie inspirat, căci se poate ondula de la crăpături sau mici infiltrații, mult mai bine ar fi alegerea unui tapet din vinil sau textil.

Crearea zonei de interes cu ajutorul tapetului

Se poate crea o zonă de interes aplicând un tapet îndrăzneț pe un singur perete, cel pe care este lipită canapeaua, patul, unde se află șemineul sau televizorul din living sau în apropierea zonei pentru luat masa. Ceilalți pereți vor fi lăsați simpli, într-o culoare neutră sau contrastantă cu tapetul ales. Efectul are cel mai mare impact dacă alegi un tapet pattern, cu decor abstract sau cu flori stilizate, în funcție de atmosfera pe care dorești să o creezi.

Dacă ai o cameră care nu se bucură de mult interes, ferestrele sunt mici sau inexistente sau vrei să creezi iluzia unui spațiu mai larg, o idee bună este fototapetul. Se poate alege un tapet care înfățisează un colț de natură, imaginea unor munți scăldați de soare, o mare liniștită, un câmp de maci sau un apus de soare.

Amenajare cu tapet: cum decorăm interiorul casei

Există numeroși furnizori care permit realizarea la comandă a fototapetului, cu imaginea dorită de tine, dacă nu găsești ceva care să îți placă în cataloagele standard. Un astfel de tapet fotografic se poate aplica în aproape orice cameră, chiar și în baie. Fototapetul poate da impresia de spațiu infinit și te lasă să te „teleportezi” cu gândul către locurile mult visate.

Ce se mai poate decora cu tapet?

La o scară mai mică tapetul poate fi folosit și pentru a decora ușile, dulapurile sau anumite obiecte de mobilier din locuință. Este o cale simplă de a-ți personaliza casa atunci când nu ai disponibilitatea să faci schimbări majore sau ai un mobilier simplu pe care vrei să îl scoți din anonimat.

Dacă ușile de interior sunt prea simple sau au un aer învechit, te poți folosi de tapet pentru a le schimba înfățisarea, cu un tapet autoadeziv din vinil, care rezistă la trafic intens și se curăță ușor.

Redecorarea unui șifonier cu ajutorul tapetului e o modalitate ușoară de a-i revitaliza aspectul sau de a însufleți camera, fără prea mult efort și prea mult timp investit. Banalele rafturi se pot înviora aplicând tapet pe canturi și / sau pe partea din față, creând contraste, cum ar fi pe un dulap alb cu tapet cu flori sau forme geometrice viu colorate pe uși.

Ai nevoie de ajutor în amenajarea interioară a casei tale? ajusto.ro are meșterul potrivit pentru lucrările casei tale!