Amenajare Feng Shui: cum aduci armonie în casa ta prin aranjarea mobilierului

2 aprilie, 2020

Feng Shui, sau „vânt și apă” în traducere, este o artă chinezească străveche bazată pe trei principii: chi – energia care este în continuă mișcare și care ne poate face să ne simțim bine sau rău, cele 5 elemente – foc, pământ, apă, lemn și metal, și bagua – harta care localizează zonele, obiectele și cele cinci elemente.

Feng Shui pornește de la ideea că energiile din jurul nostru ne influențează viața, deciziile și destinul. Astfel, tehnica Feng Shui împarte materia din jurul nostru în mai multe feluri de energie, scopul fiind acela de a crea un echilibru între aceste energii, astfel încât problemele din viața noastră să dispară.

Scopul stilului decorativ Feng Shui în casă este acela de a aduce armonie în locuințe, prin direcționarea și stimularea unor energii pozitive, care să ne ajute să fim mai sănătoși, dar să ne împlinească și material sau în zona relațiilor interumane. Designerii și arhitecții bazându-se metodele Feng Shui contemporan, încearcă să creeze spații confortabile în care persoanele preocupate de traiul armonios să se simtă bine, să prospere și să-și păstreze sănătatea. Regulile de amenajare Feng Shui descriu metode concrete de păstrare a energiei pozitive: prin mutarea mobilei, plasarea plantelor în colțurile favorabile și folosirea culorilor, adică activatori și remedii.

Principii Feng Shui pentru a aduce armonie în casă

Dincolo de regulile orientării mobilierului sau culorilor folosite în casa ta, cel mai important lucru este să te simți în largul tău în fiecare încăpere, în special în cele destinate relaxării. O încăpere plăcută la vedere este prima regulă de care trebuie să ții cont. Cuvântul de bază în Feng Shui este organizarea locului și a lucrurilor și se referă în special la eliberarea spațiului de obiecte inutile, care nu lasă energia, fluxul vital să circule optim.

feng-shui amenajare casa

Feng Shui pleacă de la ideea ca fluxul de energie, numit „chi” (qi), trebuie să circule nestingherit într-o casă pentru ca locatarii ei să se bucure de o stare de bine, iar aglomerarea de obiecte scade nivelul de energie pozitivă.

 • Amenajarea unei camere trebuie să înceapă atunci când este goală. Plasează mai întâi piesele mari de mobilier (pat, canapea, televizor etc), dar ai grijă ca fiecare obiect să fie relevant pentru fiecare cameră şi să nu incomodeze. Dacă te lovești în mod constant de diverse obiecte atunci înseamnă că sunt prea multe şi trebuie să le reorganizezi sau să scapi de ele. Aglomerarea de obiecte scade nivelul de energie pozitivă.
 • Bazele Feng shui-ului pot fi aplicate în orice camera, chiar și în spațiul exterior, însă există anumite recomandări specifice ce pot contribui la efortul de a echilibra energetic casa.
 • Aranjarea mobilierului trebuie să încurajeze comunicarea, de aceea nu așeza mobila lipită de perete și încearcă să creezi un spațiu în formă de cerc, ideal pentru a te simți mai deschis și mai dispus să comunici cu persoana iubită sau cu familia.
 • Holul joacă un rol important în arta Feng Shui pentru că este spațiul prin care pătrund energiile în casa ta, de aceea trebuie să fie mereu curat și ordonat. Ca piese de mobilier sunt recomandate corpurile cu linii curbe, rotunjite.
 • Bucătăria este asociată cu banii și prosperitatea în arta Feng Shui, așa că este indicat să o menții mereu perfect curată și ordonată. Asigură-te că arunci mereu mâncarea expirată din frigider și că îți umpli rafturile cu alimente proaspete. Experții Feng Shui susțin că este o legătură între cât de curat este cuptorul și atragerea banilor, strategie care merită încercată. Lemnul este cel mai bun material pentru o amenajare Feng Shui corespunzătoare.
 • O baie Feng Shui încurajează atât purificarea, cât și reînnoirea. Este un loc minunat ca să eliberezi ce este nedorit în viața ta. Este important ca aceasta să nu aibă instalații defecte care permit scurgerea permanentă a apei. Ține capacul toaletei în jos și ușa camerei închisă, ca să nu atragi energii negative. Adaugă elemente din lemn pentru a echilibra apa. Poți adăuga chiar și un cristal fațetat.
 • Regulile de amenajare Feng Shui pentru living spun să ai în permanență o oglindă sau un vas cu fructe pentru atragerea belșugului. Pereții se decorează în nuanțe de maro și galben (dacă spațiul e amplasat în mijlocul locuinței), alb (dacă e la vestul casei), verde și negru (dacă e spre est), roz deschis (când e spre sud-vest) sau roșu (când e amplasat spre sud). Piesa principală de mobilă ar trebui fie direcționată spre ușă, iar dacă este vorba de canapele living, spatele acestora ar trebui să dea spre un perete, pentru un sentiment de protecție. În jurul canapelei, poți pune fotolii sau scaune confortabile, dar fără să aglomerezi sau să blochezi traficul. Lumina puternică n-ar trebui să cadă pe locurile de stat jos, ci în centru, pe măsuța de cafea.
feng-shui amenajare casa
 • Principiile Feng Shui pentru dormitor sunt concentrate pe o ambianță calmă care poate fi realizată prin iluminare subtilă, culori pastelate și o mobilă de dormitor confortabilă. Alege culori precum maro, crem, lavandă, bej și tonuri de pământ și evită culorile reci care vor diminua intimitatea. Una dintre cele mai importante reguli de amenajare Feng Shui în ceea ce priveste amenajarea dormitorului este amplasarea patului în așa fel încât să stăm cu capul spre nord și cu picioarele spre sud. În această încăpere nu e bine să se păstreze niciun fel de aparatură electrică. Se spune că, în prezența lor, nu vom avea parte de fertilitate, de odihnă și de sănătate.
 • Dormitorul copiilor ar trebui să abunde în fotografii de familie, care să inspire afecțiune și siguranță, iar obiectele de artă ar putea fi înlocuite cu propriile lor desene.
 • Pentru atragerea iubirii folosește piese „gemene” în fiecare încăpere, nu te înconjura de obiecte singulare. Folosește câte două piese de mobilier, două fotolii, două noptiere, două plante, tablouri sau imagini în care apar mai multe persoane și îți vei crea o mentalitate orientată spre întâlnirea unui partener de viață.
 • Culoarea are un impact puternic asupra dispoziției noastre, iar pentru atragerea prosperității decorează cu nuanțe de roșu sau violet. Violetul este culoarea regală, iar roșul este o culoare care exprimă putere și energie, ceea ce ne poate da un imbold de a fi mai productivi și de a aduce prosperitatea în casele noastre. Le poți folosi ca și culori de accent dacă ți se par prea intense.

Recomandări pentru atragerea energiilor pozitive în casa ta


Amenajarea Feng Shui a casei este una dintre cele mai bune metode de a reconstitui echilibrul și armonia vieții de familie, prin atragerea energiilor pozitive și îndepărtarea elementelor ce pot provoca o stare de nervozitate și stres. Această metodă de amenajare Feng Shui are scopul să împrospăteze spațiile, astfel încât să înlăture toate blocajele energetice care împiedică manifestările pozitive din viața fiecăruia. Mai exact, este vorba despre o bună circulație a Qi-ului, o vibrație care aduce echilibru, pace și sănătate în casă.

 • Primul pas spre amenajarea Feng Shui casă este acela de a elimina toate lucrurile inutile, chiar dacă acest proces poate fi unul destul de dificil și îndelungat, plus că pentru corectitudine trebuie să extinzi ordinea și asupra dulapului cu haine, garajului, magaziei sau debaralei, locurile unde ai tendința să „ascunzi” obiecte. Este important însă să înțelegi un principiu de bază pentru Feng Shui, energia negativă nu poate fi îndepărtată decât prin energie pozitivă. Astfel, ascultă muzica preferată, rezervă momente de relaxare admirând un peisaj frumos sau conversând cu o persoană dragă.
amenajare feng shui casa
 • O regulă de bază a Feng Shui-ului spune că ușa de la casă trebuie să fie întotdeauna funcțională, iar zona din jurul ei să fie mereu curată și ordonată. Vei atrage și mai mult Qi-ul benefic, dacă vei folosi culoarea roșu care atrage binele, de exemplu, dacă vei atârna de clanță un talisman roșu sau o ghirlandă cu fructe rosii, sau vei reinscripționa numele și numărul apartamentului cu vopsea rosie. De asemenea, pentru a face ca energia pozitivă să se miște nestingherită, aducându-ți bunăstare, agață deasupra ușii un clopoțel.
 • Bucătăria este locul unde ne începem fiecare zi, așa că, după cum spun decoratorii feng shui, experiențele de aici ne pot influența toată ziua. De aceea, pentru a păstra cât mai curat fluxul de energie, trebuie să existe un echilibru între apă (chiuveta) și foc (aragaz), două elemente care se resping. Pentru echilibru, pune între acestea o plantă lemnoasă sau un vas cu flori sau atârnă deasupra lor un cristal. Tot pentru atragerea echilibrului și a bunăstării, este bine ca numărul de scaune din jurul mesei să fie par.
 • Simbolul cel mai utilizat de chinezi în arta Feng Shui-ului este cel al fântânilor decorative. Acestea păstrează umiditatea camerei și sunt un conducător al energiei pozitive. Este ideală plasarea acestora în camera de zi sau în dormitor, lângă o fereastră, și niciodată în apropierea unui obiect care să reflecte lumina, în acest fel energiile benefice risipindu-se. Un acvariu cu pești este o idee bună pentru a îndepărta energia negativă, acesta putând fi poziționat chiar și în dormitor.
 • Decorează-ți casa cu plante, dar nu orice fel de plante sunt potrivite cu principiile Feng Shui; sunt preferate cele care nu au țepi.

O amenajare Feng Shui are la bază cinci elemente importante: lemn, foc, pământ, metal și apă, care determină cicluri de energie constructivă sau distructivă, în funcție de modul în care interacționează. Aceste cinci elemente sunt definite de o culoare și o anumită formă geometrică: lemnul – verde, maro, forma dreptunghiulară; focul – roșu, galben, portocaliu, roz, mov, forma triunghiulară; pământul – galben și maro deschis, forma pătrată; metalul – alb, gri, forma rotundă, respectiv apa – albastru, negru, linii curbe.
Amenajarea casei în stil Feng Shui depinde și de elementele feng shui care corespund fiecărui membru al familiei. Astfel, dacă ești definită de foc, înconjoară-te de culori precum galben, portocaliu, roșu, de forme triunghiulare, dar și de elemente care reprezintă lemnul, întrucât acesta întreține focul.

preloader