Amplasarea corectă a televizorului în living

12 septembrie, 2019

În orice casă ai intra, factorul comun pe care îl vei observa în orice living este televizorul din fața canapelei. Pentru foarte multe persoane, televizorul este elementul central în fața căruia se adună familia și prietenii. Amplasarea corectă a televizorului devine astfel importantă,, fie că ai ales montare a suportului TV direct pe perete, fie că ai ales plasarea acestuia pe un corp de mobilier.  În această ecuație trebuie să ții cont și de plasarea canapelei, pentru că perechea televizor – canapea este inseparabilă.

Reguli de amplasare corectă a televizorului

Alegerea locului unde va sta televizorul influențează toate celelalte amenajări din sufragerie. Mai exact, este de preferat să alegi mai întâi unde va fi locul televizorului, și apoi să alegi locul unde vor sta celelalte obiecte de mobilier.

  • Locul ideal de amplasare al unui televizor este la nivelul ochilor, atunci când ești așezat. Această poziție, care este în legătură cu înălțimea șezutului canapelei, va impune și înălțimea comodei de televizor sau a înălțimii de fixare a suportului de perete.
  • Amplasarea televizorului se va face pe cât posibil în zona cea mai întunecoasă a livingului pentru a avea o imagine foarte bună. Atunci când nu există altă lumină în jur, culorile și claritatea sunt mult mai bune pe ecranul televizorului.
  • Este de preferat ca lumina naturală să nu bată direct peste ecran, pentru a nu reflecta lumina. Așadar, nu așezați televizorul cu fața către o fereastră din care bate multă lumină și nu îl poziționați nici în razele unui corp de iluminat. Ideal ar fi ca sursa de lumină să se afle în spatele sau deasupra televizorului.
  • Dacă, din motive de spațiu, este nevoie să se amplaseze televizorul pe peretele opus ferestrei, adică locul cel mai puțin indicat, atunci instalează draperii opace sau jaluze și folosește-le atunci când vrei să te uiți la televizor ziua.
  • Poziționează televizorul la o distanță minimă cu de trei ori diagonala acestuia. Așa se așează și televizorul față de canapea sau fotolii.
  • În livinguri mici nu te chinui să faci ceva special în jurul televizorului, tratează acest aparat pur și simplu ca pe un tablou și montează televizorul pe un suport tv în perete.
  • O variantă des întâlnită, mai ales în cazul amenajărilor clasice sau rustice este amplasarea televizorului în mobilă sau deasupra șemineului.
  • Pentru a diminua imaginea de obiect neatractiv, televizorul se amplasează într-un ansamblu de mobilă minimală într-o nuanță închisă.
  • Nu poziționa televizorul în zonele de circulație ale încăperii, acest lucru nu va face decât să provoace deranj în momentele în care vizionezi cu interes programele.

În centrul atenției sau „ascuns”?

Atunci când alegi locul de amplasare al televizorului, primul pas este să te hotărăști asupra celor două variante existente, ori vrei ca televizorul să fie în centrul atenției și să atragă toate privirile, sau vrei să îl „ascunzi”, să îl camuflezi, între piese de mobilă, astfel încât să nu iasă deloc în evidență.

Amplasarea corectă a televizorului în living

În funcție de ce preferi, există mai multe opțiuni pentru a integra televizorul în designul general din living.

  • Pentru o poziție foarte vizibilă, care să-l pună în evidență, amenajarea trebuie făcută cât mai aerisită, cu mult perete liber în jur, poate chiar subliniat printr-un element de decor pe perete care să-i sublinieze poziția.
  • „Camuflarea” televizorului se poate face foarte ușor printr-o îngrădire strânsă cu piese de mobilier, care prin formă, textură și cromatică, vor ieși în evidență mult mai ușor. Dacă nu vrei ca televizorul să iasă în evidență, îl poți integra în decorul de pe perete. Poți să amplasezi televizorul pe perete, iar în jurul lui să agăți tablouri sau fotografii, televizorul va părea și el un exponat pe perete și nu va mai atrage atenția atât de mult.

Comoda tv nu este cea mai simplă variantă

Nu cu mult timp în urmă soluția clasică pentru amplasarea televizorului era pe o comodă tv, care avea de obicei înălțimea și dimensiunile potrivite pentru amplasarea televizorului. Era mai simplu să așezi plasma pe o comodă sau pe un corp de bibliotecă, cele câteva zeci de kilograme stând mai sigur decât pe perete, chiar dacă și atunci erau găsite soluții pentru asta. În ultimii zece ani, tehnologiile folosite la televizoare au însemnat ecrane cât mai mari la greutăți și volume cât mai mici. 

Acestea sunt condițiile în care este mult mai simplu să alegi din marea varietate de suporturi pentru televizor, pe cel care conferă siguranță și toate gradele de libertate poziționării televizorului. Cu o astfel de montare suport tv nu numai că devine foarte comod de poziționat televizorul în funcție de nevoie, dar se pot face aranjamente pentru perioada de nefuncționare și pe perioada când urmărești programul favorit.

Din cauza spațiului redus poate exista o poziție de vizionare și o altă poziție a televizorului pentru repaus. O astfel de mobilitate se obține mai greu cu o comodă, fiind posibil doar cu un blat dublat, care să poată să fie rabatat în poziția dorită.

Cum amenajezi livingul în funcție de diagonala televizorului

Un ecran prea mic înseamnă că nu vă veți bucura de conținutul vizualizat, pierzând din calitate, în timp ce un ecran prea mare poate deveni deranjant, stând prea aproape se pot vedea pixelii. Regula „cu cât mai mare, cu atât mai bun” nu se aplică foarte bine la alegerea televizorului, deoarece există o distanță recomandată pentru privitor față de ecran, în funcție de diagonala televizorului.

Regula spune ca distanța dintre ochi și ecran să fie o dată și jumătate mai mare decât diagonala televizorului. De aceea e recomandat să alegi dimensiunea televizorului în funcție de dimensiunea sufrageriei și mai ales să amplasezi mobilierul funcție de distanța dintre cele două entități pereche, televizorul și canapeaua.

Trebuie precizat că regula acesta are aplicabilitate în special atunci când este vorba de televizoarele HD Ready și Full HD, în cazul televizoarelor cu rezoluție Ultra HD se poate sta de două ori mai aproape de ecran.

Diagonala televizorului Distanța la ecran Full HD Distanța la ecran Ultra HD
26 inch ( 66 cm) 1.0 – 3.0 m 1.0 – 2.0 m
34 inch ( 86 cm) 1.3 – 3.6 m 1.3 – 2.6 m
47 inch (119 cm) 1.8 – 6.0 m 1.8 – 3.6 m
55 inch (140 cm) 2.0 – 6.5 m 2.1 – 3.9 m
65 inch (165 cm) 2.6 – 7.0 m 2.6 – 4.9 m

La alegerea diagonalei, pe lângă distanța de la ochi la televizor va trebui să ținem cont și de câte persoane vor privi în același timp la televizor, precum și care va fi poziția lor față de acesta. Deoarece livingul și televizorul sunt o combinație de succes, trebuie să avem grijă ca și privitul la televizor să fie o activitate plăcută și confortabilă. 

Vrei mai mult loc în living și ai nevoie de servicii montaj tv? Apelează la specialiștii ajusto.ro și poți urmări în siguranță filmele preferate!

preloader