Apartament în stil scandinav: 5 reguli importante în amenajare

2 decembrie, 2019

Foarte aproape de stilul minimalist, stilul scandinav este extrem de versatil, permisiv și relaxat, fiind acceptat și tolerat cu ușurință de cei mai mulți dintre noi. Casa amenajată în stil scandinav este lipsită de accente cromatice şi stilistice agresive, această temă fiind potrivită tuturor categoriilor de vârstă, întrucât este extrem de practică şi uşor de adaptat. Tocmai din aceste motive amenajările interioare în stil scandinav au devenit o opţiune din ce în ce mai atractivă şi mai populară. Stilul scandinav e tot mai îndrăgit din câteva motive simple: se adresează locuințelor cu spații restrânse, are o cromatică odihnitoare vizual, vine cu soluții de funcționalitate și este accesibil persoanelor din toate categoriile sociale. 

Un apartament în stil scandinav înseamnă să te folosești și de piese de mobilier vechi ( în cazul în care ai deja) şi să aduci elemente simple, naturale, care să completeze designul iniţial, având grijă ca tot ambientul să fie potențat de lumină naturală şi să emane căldură, prospeţime şi ordine. Cheia succesului este dată doar de câteva elemente: simplitatea, petele de culoare date de decorațiuni, abundenţa texturilor naturale şi mobilierul minimalist. 

Elementele cheie pentru stilul scandinav

Materialele naturale cum sunt piatra decorativă, lemnul, fierul forjat, sticla, pielea și textilele naturale sunt folosite în majoritatea interioarelor de acasă, iar folosirea unor vopseluri pentru pereți simple, în general alb, ajută la crearea unei ambient confortabil și primitor.

Utilitatea și funcționalitatea contează în stilul scandinav, mai mult decât artificiile estetice în design. Conceptul de bază al stilului scandinav este funcționalitatea, acesta fiind și scopul final al unei amenajări. Acesta nu ține cont deloc de tendințe, fiind concentrat mai degrabă pe aspectul practic al obiectelor care fac parte din decor, încurajând mix-ul de materiale, finisaje și texturi. 

  • Lemnul este elementul cheie în interioarele de inspirație nordică, nu se tratează cu baiț pentru culoare și, de cele mai multe ori, nici cu lacuri lucioase pentru finisare. Acestea sunt înlocuite cu soluții de tratare care nu modifică aspectul lemnului, dar îi conferă rezistență. Se remarcă esențele de lemn natural în nuanțe deschise, deseori vopsite în alb, folosite atât la confecționarea pieselor de mobilier cât și la placarea pardoselilor sau decorarea pereților. 
  • Pentru o amenajare autentică, poți completa decorul cu un șemineu sau chiar cu o sobă din fier forjat, aceasta din urmă fiind un alt element specific locuințelor din țările nordice. Aceasta poate fi amplasată atât în living cât și în dormitor sau în bucătărie. 
  • În toate casele amenajate în stil scandinav există şeminee originale din construcţie, poziţionate într-un colţ al camerei, locuri pentru citit, podele din lemn vopsite în alb, neacoperite de covoare şi lustre avangardiste atârnând din tavan. În locul șemineelor clasice îmbrăcate în ceramică smălțuită cu modele în relief, o alternativă ar fi șemineul sau soba din teracotă, în nuanțe deschise. Decorul cu șemineu poate fi completat de lemnele de foc, stivuite în locuri special amenajate ori în coșuri de nuiele împletite.
  • Cheresteaua poate fi integrată oriunde este posibil, în pereți (ca panouri de perete), pe tavan (cu bârne și căpriori la vedere), pe podea, în piesele de mobilier și accesorii – pentru o notă de căldură adăugată interiorului.
  • Mobilierul simplu, uşor de manevrat şi întreţinut, minimalist şi multifuncţional, cel mai adesea în nuanţe de alb, crem sau bej este specific temei nordice. Piesele de mobilier trebuie să ocupe cât mai puţin spaţiu, oferind totodată maximum de confort. Din punct de vedere al designului, acestea vor avea linii cât mai simple, putând fi accesorizate cu uşurinţă prin adăugarea câtorva elemente decorative de efect. Liniile cursive sunt folosite începând de la arhitectură şi până la mobilier. Scopul lor este de a da camerei senzaţia de unitate între elementele care o alcătuiesc.

Casele scandinave urmăresc să respecte un design deschis, aerisit. Un apartament în stil scandinav își propune să nu fie încărcat, ci să conțină strict piesele de mobilier necesare unui stil de viață funcțional și ușor. Conceptul de “Less is more” caracterizează cel mai bine design-ul nordic. Există anumite reguli în amenajarea apartamentului în stil scandinav, așadar iată 5 dintre ele:

1. Pereți albi și lumină din belșug. Nordicii sunt pasionați de camerele aerisite, cu puține piese de mobilier și foarte puține culori în designul total, dintre care una trebuie să fie neapărat albul. În acest fel, o încăpere sau întreaga amenajare în stil scandinav va părea mult mai mare decât este, pentru că, așa cum bine știi, albul, în proporții mari, creează senzația de spațiu larg. 

Stilul scandinav se caracterizează prin culori deschise și nuanțe pastel, cum ar fi culoarea untului, tonuri de bej, gri deschis sau galben-pai. În opoziție, cea de-a doua culoare aleasă trebuie să fie un turcoaz, un vișiniu ori un verde deschis și dacă albul este predominant, a doua culoare este doar o pată de accent prin accesoriile decorative sau printr-un perete îmbrăcat în tapet decorativ. Important este să se păstreze aspectul general de simplitate și discreție.

Popoarele nordice beneficiază de foarte puține ore în care beneficiază de razele soarelui. De aceea, stilul scandinav încearcă să adauge cât mai multă strălucire naturală în case, cu ajutorul albului și culorilor pale. Efectul de reflexie face dintr-o simplă alegere cromatică un adevărat fundament al designului nordic. În afară de folosirea albului și a ferestrelor cât mai mari, amenajarea cu oglinzi este o altă trăsătură caracteristică stilului scandinav ce amplifică lumina.

2. Lemn și nuanțe naturale. Lemnul este materialul de bază în stilul scandinav și de fapt tot ce e natural este binevenit. Amenajările nordice sunt puse în evidență de o paletă variată de sortimente și culori de lemn, în principal fag, frasin și pin alb. Important este ca lemnul să fie tratat cât mai puțin cu substanțe chimice.

Piesele de mobilier de bază din stilul scandinav sunt de inspirație minimalistă, fiind foarte simple ca formă, ușor de manevrat și întreținut, în culori foarte deschise, de obicei alb, lemn natur sau albit, și discrete. Practic secretul unei amenajări în stil scandinav constă în folosirea pieselor mici de mobilier, strecurate în decor, care aduc acel sentiment de căldură și intimitate, specifice unui cămin primitor. 

Măsuțe de cafea, scaune, console, tabureți de inspirație retro, vintage, rustică sau industrială, cu aspect uzat, personalizează și definesc un apartament în stil scandinav. Bucătăria este practică, fie compactă, fie cu rafturi deschise, cu mobilă de bucătărie culoare albă, acompaniată de nuanțe de lemn natur, preferate în special pentru blatul de lucru.

3. Canapele și scaune confortabile, cu design minimalist. Stilul scandinav este un stil sociabil, de aceea, într-un apartament în stil scandinav vei întâlni întotdeauna o canapea confortabilă pentru prieteni, perne colorate şi mobilier care nu se demodează. Aceste canapele sunt spațioase fără să pară masive și au forme simple, geometrice, ce le fac ușor de integrat atât atmosferei de living cât și celei de bucătărie. Pentru că stilul scandinav iubește funcționalitatea, modelele extensibile de canapele vor fi prima alegere, mai ales dacă numărul membrilor familiei, obiceiurile casei sau vizitele musafirilor determină necesitatea unui loc suplimentar de dormit.

Cromatica canapelelor ar trebui să fie într-o paletă de culori pastelate sau nuanțe de gri. Îmbracă canapeaua cu perne pentru a crea un refugiu cald și relaxant dar și un loc cu aer tineresc. Pentru o injecție de culoare, poţi merge pe nuanțe de violet și vişiniu cu motive tradiţionale scandinave. Fotoliile au un look modern, dar duc cu gândul la stilul vintage, prin cromatică și forma spătarelor.

Tot pentru o socializare maximă poți adăuga o masă de dimensiuni mari şi scaune, cât mai multe scaune, scaune living, scaune tapițate, scaune bucătărie. Savurarea timpului petrecut într-o companie bună, cu o conversaţie plăcută accesorizată cu feluri de mâncare delicioase, este un lucru care ajută la sporirea bunei dispoziţii. Mesele nu sunt niciodată simple mese, vin cu sertare integrate, indiferent că vorbim de mese dining sau măsuțe cafea. 

4. Obiecte minimaliste, multifuncționale. Când vine vorba despre descrierea stilului scandinav cuvântul de ordine este utilitatea. Stilul scandinav se definește prin îmbinarea inteligentă de elemente, fără a supraîncărca decorul cu elemente inutile și stridente. Orice nu este de necesitate majoră ar trebui să fie depozitat sau ascuns, orice ai face nu aglomera casa cu mobilă, chiar dacă aceasta se potriveşte perfect în decor. La fel de simple, ordonate şi concise, soluțiile de stocare în casele scandinave sunt practice şi simplu de configurat. Stilul nordic e caracterizat printr-o mulţime de rafturi şi spaţii de depozitare, de obicei din lemn natural. O depozitare eficientă este, în general, cheia creării unui interior aerisit și spațios, mai ales în stilul scandinav. Dacă este posibil, mergi pe varianta  mobilei încastrate care va da casei un aspect mai simplificat, ordonat şi plăcut.

Dulapurile moderne cu liniile simple sunt piesele de mobilier indispensabile într-o locuință. Aceste dulapuri păstrează ideea de simplitate și funcționalitate extinsă, multe dintre acestea fiind confecționate din lemn deschis la culoare, pentru a nu încărca vizual camera în care sunt puse. Dulapurile pot fi chiar multifuncționale, existând modele cu agățătoare stil cuier pe partea exterioară sau cu diferite alte suporturi. Soluțiile practice de stocare sunt elemente ce există din abundență și ele sunt completate de rafturi și etajere, în linii concise, ordonate și practice.