Aspiratorul are nevoie de curățare? DA, uite cum trebuie dezinfectat corect
21 mai, 2020În contextul actual, legat de pandemia de coronavirus, cu toții am devenit mai atenți atât la igienă, cât și la curățenia casei. Aspiratorul este aparatul electrocasnic care ”muncește” poate cel mai mult ca locuința noastră să fie curată. Dar, ca orice obiect electrocasnic, pentru a funcționa optim, are nevoie de o întreținere corespunzătoare, inclusiv de o curățare periodică.
Ce se întâmplă dacă nu cureți și dezinfectezi aspiratorul? Răspunsul bănuim că-l intuiești: puterea de absorbție va fi redusă, va deveni o sursă majoră de acarieni și se va strica mult mai repede. Tocmai de aceea, este necesar să acorzi atenție curățării tuturor elementelor care au nevoie de igienizare.
1. Sacul sau recipientul de colectare
În funcție de tipul de aspirator pe care îl ai, cu sac sau cu recipient de colectare, acesta trebuie curățat periodic. Dacă ai un vas de colectare, avantajul major este că îl poți spăla cu apă și detergent sau o soluție dezinfectantă, în cazul unui aspirator cu saci de colectare de unică folosință, este și mai simplu pentru că îi arunci direct. Însă, în cazul unui aspirator cu sac textil acesta e indicat să fie golit după fiecare folosire pentru a nu reține în interior pentru multă vreme praful și mizeria colectate.
Avantajul de a goli sacul sau recipientul după fiecare folosire îl reprezintă și faptul că aspiratorul nu își pierde din puterea de absorbție, fapt pe care îl vei observa atunci când faci curățenie.
2. Filtrele
Orice aspirator are un filtru de praf la evacuarea aerului care fie este reutilizabil și atunci poate fi spălat și dezinfectat, fie este de unică folosință și se aruncă după fiecare utilizare. Dacă vorbim de un filtru reutilizabil, acesta trebuie curățat periodic pentru ca aerul evacuat să fie cât mai curat. Uneori este necesară schimbarea acestuia dacă s-a uzat și deteriorat foarte mult. Mai multe detalii despre aceste filtre (există de exempu filtre HEPA pentru îndepărtarea pariculelor foarte fine și a alergenilor) vei găsi în cartea tehnică a aspiratorului și este bine să le cunoști pentru a le curăța conform indicațiilor.
3. Periile
Una dintre greșelile comune este aceea de a nu curăța periile aspiratorului, ba chiar de a lăsa periile pline de praf, păr, ațe sau scame. Diferite tipuri de murdărie ajung să se prindă în jurul rolei și să împiedice funcționarea optimă a acesteia. Pentru a curăța corect peria, în primul rând desprinde sau taie părul sau ațele încurcate. Verifică dacă există ceva blocat în zona de interior, spal-o cu apă și săpun, iar apoi las-o la uscat.
4. Furtunul
Un ghem de păr pe țeava sau pe furtunul aspiratorului scade puterea acestuia și poate arde motorul. Periodic, folosește un obiect lung și subțire care să aibă forma unei bare pentru a-l desfunda. Odată ce ai verificat că nu există obiecte rămase, poți spăla furtunul cu apă și soluție de detergent, atât pe interior cât și pe exterior. Nu uita să-l lași la uscat cel puțin două zile înainte de a-l refolosi, pentru a te asigura că este perfect uscat.
5. Roțile și firul de alimentare
Deși adesea sunt neglijate, roțile și cablul de alimentare trebuie de asemenea spălate. Acestea colectează praf, fire de păr sau ațe de la covor care le pot bloca. Așadar, cu o lavetă umedă șterge firul și roțile aspiratorului a fi sigur ca nimic nu le blochează în drumul lor și astfel te vei putea deplasa cu ușurință prin încăpere atunci când aspiri.
Pentru ca aspiratorul tău să curețe așa cum ți-ai dori, să funcționeze la capacitatea optimă și să aibă o durată de funcționare cât mai mare, ai grijă să-l cureți periodic. Dacă ai nevoie de ajutor la curățenia apartamentului, specialiștii ajusto.ro sunt gata să-i redea casei strălucirea și aerul curat de care ai nevoie pentru a-ți menține sănătatea!