Blatul de bucătărie: Ce material alegi și cum îl întreții

Blatul de bucătărie: Ce material alegi și cum îl întreții

22 octombrie, 2021

Un blat de bucătărie sau „de lucru” este poate cea mai utilizată suprafață din acest spațiu, pentru că suportă atât vase reci, aproape imediat după ce au fost scoase din frigider sau oale fierbinți luate de pe foc, dar și cuțite ascuțite. Un blat de bucătărie trebuie să fie rezistent la zgârieturi, la pete, la variații de temperatură și să fie ușor de curățat.

Dar, în același timp trebuie să se armonizeze cu decorul din bucătăriei și să nu fie nici foarte scump, pentru că un blat de bucătărie face parte integrantă din mobilierul acestei încăperi și trebuie ales astfel încât să fie nu doar practic, cât și estetic.

După ce criterii se alege un blat de bucătărie?

Să alegi un blat de bucătărie nu este foarte simplu, în primul rând datorită multitudinii de opțiuni existente pe piață. Pentru a alege efectiv blatul trebuie să stabilim care sunt principalele dorințe sau nevoi pe care bucătăria ta ar trebui să le îndeplinească.

  • Durata de folosire. Adică cât și cum este utilizat blatul de lucru. Dacă ești adeptul preparării hranei și utilizezi bucătăria foarte des, implicit ai nevoie de un blat de bucătărie rezistent și durabil.
  • Întreținerea blatului. Este vorba de cât timp trebuie să aloci îngrijirii blatului, dar și la prețul pe care ești dispus să-l plătești pentru un tratament adecvat. Sunt blaturi care nu au nevoie de întreținere, dar sunt și blaturi care vin cu o serie de recomandări ale producătorului privind întreținerea periodică.
  • Designul blatului. Funcția estetică este foarte importantă în amenajarea unei bucătării. Blatul trebuie ales în funcție de stilul pentru care ai optat atunci când te-ai gândit la proiectarea bucătăriei.
blat de bucatarie
  • Dimensiunile blatului de bucătărie. Grosimea se alege pe considerente atât estetice cât și practice, dintre cele de 16 mm, 28 mm, 38 mm și 58 mm. Există și un blat de bucătărie „slim”, cu o grosime de 20 mm, ce conferă un aspect foarte modern bucătăriei. În ceea ce privește lățimea, există mai multe pentru blat, de la 60 la 65 cm. Alege lățimea în funcție de poziționarea mobilierului față de pereți. Pentru dulapurile joase lipite de perete, alege un blat lat de 60 cm. Lungimea standard pentru blat este de 1.80 și 4.10 m. Dacă nu-ți sunt pe plac vei opta pentru un blat de bucătărie personalizat. Marginea din față a blatului poate fi teșită drept sau rotunjit în profil bizot, baston, semibaston sau căntuire cu buză.
  • Ce-i trebuie în realitate bucătăriei tale? Trebuie să răspunzi la întrebări de genul unde se montează blatul, dacă este pentru „insulă” sau corp „la perete”, ce suprafață are și unde sunt decupajele față de margine. Aceste întrebări își află răspunsul în materialul utilizat.
  • Bugetul alocat. Este o întrebare ce atârnă foarte mult în alegerea blatului. Analizând cu atenție, în cele din urmă alegerea va fi exact ceea ce ai nevoie, fiind încadrată criteriilor date de tine.

Materiale pentru blaturile de bucătărie

  • Blat de bucătărie din granit. Granitul are o termorezistență deosebită și poate da un aer de o eleganță sobră bucătăriei. Este foarte durabil, dar își poate pierde luciul sau se poate păta daca nu este întreținut corespunzător. Cu soluții și detergenți speciali pentru granit și alte pietre naturale, îi vei păstra aspectul impecabil mult timp. Suprafața granitului este poroasă și are nevoie de tratamente de impermeabilizare la perioade de timp.
blat de bucatarie
  • Blat de bucătărie din compozit. Compozitul este un amalgam de pulberi de cuarț, în proporție mai mare, și de alte pietre naturale, ținute laolaltă de un liant precum o rășină acrilică sau polimerică. Aceste blaturi dau bucătăriei un aspect rafinat și o notă de eleganță. Este rezistent la zgârieturi și șocuri și nu este poros, ceea ce înseamnă că este mai igienic și nu se pătează, nefiind necesară o tratare periodică a suprafeței.
  • Blat de bucătărie din calcar. Ca și un blat marmură este rezistent, poate avea chiar un design mai plăcut decât acesta, cu un preț mai convenabil, dar este poros și trebuie impermeabilizat periodic.
  • Blat de bucătărie din inox. Acest tip de blat de bucătărie este ideal într-o bucătărie amenajată în stil industrial și, în plus, este termorezistent. Poți pune direct pe blatul de inox vasele fierbinți, însă nu poți taia direct pe el, așa că tot vei avea nevoie de tocătoare. Este ușor de curățat și este foarte igienic, fiind o alegere frecventă printre bucătarii profesioniști.
  • Blat de bucătărie din sticlă. Pentru un blat de bucătărie frumos, dar nu neapărat rezistent, cel de sticlă sună periculos. Dar trebuie să știi că este vorba despre o sticlă securizată și laminată, cu grosimi de peste 10 mm. Acest blat este ideal pentru amenajarea bucătăriei în stil modern și va fi, fără îndoială, în centrul atenției, pentru că poți alege modelul preferat dintr-o varietate de culori și forme inedite. Este termorezistent și are o rezistență destul de bună și la șocurile mecanice, dar numai dacă este destul de gros. Se întreține foarte ușor, fiind deosebit de igienic. Este ideal pentru bucătării pentru familii nu foarte numeroase. Dezavantajul major este că dacă se sparge un astfel de blat de bucătărie trebuie înlocuit.
  • Blat de bucătărie din marmură. Marmura arată foarte bine dar este un material pretențios și poros. Pe un blat marmură se văd petele și urmele picăturilor de apă. În altă ordine de idei un blat marmură este o suprafață de lucru ideală pentru bucătărie și plină de personalitate.
blat de marmura
  • Blat de bucătărie din lemn. Lemnul masiv înnobileaza spațiul și conferă un aer primitor bucătăriei. Un blat de bucătărie din lemn este un adaos plin de farmec în decor, dar trebuie să fii conștient că nu va rămâne ca nou mulți ani, mai ales dacă îl folosești frecvent. Ca suprafață de lucru, blatul din lemn e suficient de rezistent, doar că urmele agresiunilor se vor vedea destul de repede.
  • Blat de bucătărie din PAL melaminat. PAL-ul melaminat este în general materialul preferat pentru un blat de bucătărie. Se găsește în diverse culori, cu diverse modele și efect de materiale brute, iar raportul preț – calitate este foarte convenabil. Este ușor de utilizat și întreținut, foarte rezistent și se curăță cu apă.
  • Blat de bucătărie acoperit cu plăci ceramice. Ceramica asigură un aspect rustic și autentic bucătăriei. Sub formă de gresie, faianță sau teracotă reprezintă una dintre cele mai economice soluții de acoperire a blatului. Întreținerea trebuie să fie mai minuțioasă având în vedere rosturile.
  • Blat de bucătărie din rășină. Considerat material de lux, este neted și plăcut la atingere, igienic și ușor de curățat. Mai mult, prezintă o rezistență bună la șocuri și căldură. Este, în schimb, mai puțin rezistent la zgârieturi și nu suportă temperaturile mai mari de 180°C.