9 tipuri de termostate ambientale: cum faci alegerea corectă?
6 august, 2020Asigurarea confortului în locuință înseamnă printre altele ca temperatura ambientală să fie optimă, iarna suficient de cald, iar vara suficient de răcoare, pentru ca toată familia să se simtă bine și toate activitățile de interior să se desfășoare în condiții foarte bune.
Pentru a te bucura mereu de o temperatură potrivită la tine în casă, fără a avea un consum exagerat de energie, este recomandat să optezi pentru instalare termostat. Termostatul servește pentru reglarea, programarea și menținerea unei temperaturi constante, într-un interval de valori prestabilit, într-o incintă, indiferent că vorbim despre centrală termică sau aparatura de aer condiționat.
Cum funcționează un termostat ambiental
Termenul ”termostat” provine din greaca veche unde thermos înseamnă căldură, fierbinte și statos este a mentine, a seta, a regla. Termostatele de cameră se numesc termostate ambientale pentru că preiau și procesează informația din mediul ambiental.
Termostatul ambiental este un aparat sensibil la temperatura din incinta deservită, funcționând ca un întrerupător care pornește sau se oprește automat în funcție de setarea existentă și de modificările termice din ambient. O centrală termică va porni când temperatura scade sub cea setată, oprindu-se imediat ce temperatura ambientală atinge temperatura setată.
Caracteristicile unui termostat ambiental
Caracteristicile urmărite în alegerea unui termostat ambiental performant sunt:
- Histerezisul reprezintă diferența de temperatură dintre ceea ambientală și cea setată pe dispozitiv, sau inerția de pornire între setat și real. Dacă diferența este mai mică de 2⁰C între cele două, iar sistemul de încălzire va porni, înseamnă că termostatul ambiental este unul eficient.
- Sensibilitatea arată acuratețea termostatului sau pasul de măsură al acestuia. Cele mai multe termostate au o sensibilitate de 1⁰C, dar există și termostate cu sensibilități de jumătate de grad.
- Alimentarea termostatelor poate fi de la rețea sau de la baterie.
De ce să alegi un termostat bun
Pentru a controla mai eficient nivelul de temperatură din locuință, trebuie să faci o instalare termostat corespunzătoare, care te va ajuta în același timp să faci economii consistente de energie, deoarece fiecare grad în plus costă. Este cu siguranță o decizie foarte potrivită achiziționarea unui astfel de aparat.
În funcție de modelul termostatului, se poate seta ca în anumite perioade de timp centrala să funcționeze la o temperatură mai mare iar în altele să funcționeze la temperaturi mai scăzute. Trebuie reținut că un spațiu de instalare termostat nu trebuie să depășească 80 mp. Dacă vorbim de suprafețe mai mari va fi nevoie să apelezi la sisteme mai complexe de reglaj și programare termică.
Tipuri de termostate ambientale
Din punctul de vedere al principiului de citire al temperaturii termostatele sunt:
1. Termostatul cu bimetal, tehnologie întâlnită la termostatele mecanice, care se bazează pe două lamele de metale diferite care la diferite temperaturi se extind sau se contractă, ajungând în poziții diferite. Acest sistem asigură o rezistență mai mare în timp, dar se poate dovedi că este destul de imprecise, histerezisul putând ajunge chiar și la 5⁰C.
2. Termostatul cu burduf este mai fin, folosește tehnologia cu burduf mult mai precisă decât cea cu bimetal, cu un histerezis de 1-2⁰C. Sunt mai predispuse la defecțiuni, având o viață de cam 2-3 ani.
3. Termostatul electronic este cel ce utilizează tehnologia cu termistor, care are un histerezis de maximum 0,7⁰C. Termistorul este o componentă electronică care are proprietatea de a-și modifica rezistența electrică în funcție de valoarea temperaturii la care se găsește.
După tehnologia care face posibilă funcționarea termostatului, acestea sunt:
4. Termostatul mecanic sau electromecanic este cel mai ușor de utilizat dintre atâtea tipuri de termostat, având doar opțiunea de oprit și pornit. Este o variantă mai ieftină și se reglează cel mai ușor, prin simpla rotire a indexului de temperatură. Este dintre acele tipuri de termostat ce permit menținerea unei temperaturi constante în casă, fiind ideal pentru cei ce își petrec majoritatea timpului acasă, deoarece nu permite stabilirea de intervale orale cu diferite caracteristici de funcționare. Un dezavantaj al acestui termostat este că atunci când este pornit centrala va funcționa chiar și dacă nu este necesar
5. Termostatul electronic sau digital, pentru că are afișajul digital, este potrivit pentru cei ce sunt mai mult plecați de acasă, fiind capabil să regleze temperatura pe intervale de timp cu diferite valori. Se va seta o temperatură pe timpul zilei când nimeni nu este în casă, o temperatură pentru seară înainte de culcare și dimineața înainte de plecare și o temperatură pentru somn, pe timpul nopții. Astfel utilizatorul va realiza o economie la energia consumată. Funcționarea acestor tipuri de termostat se bazează pe oscilația unor parametri electrici, care dictează temperatura la care centrala va începe să funcționeze în funcție de fluctuațiile de temperatură ale ambientului.
După modul în care termostatul comandă centrala termostate ambientale sunt:
6. Termostat cu fir care este legat la centrală printr-un cablu care dă comanda de pornit sau oprit. Are avantajul comunicării mai bune cu receptorul, semnalul se pierde doar când cablul de legătură este întrerupt. Un dezavantaj este că poate fi montat doar în apropierea sursei, montarea întro cameră mai îndepărtată însemnând găuri prin pereți.
7. Termostatul fără fir este dintre acele termostate ambientale care se compoartă ca un emițător ce transmite semnale de comanda la centrală prin intermediul tehnologiei de RF, adică radio frecvență, wi-fi sau bluetooth. Din păcate pot exista pierderi de semnal ce pot duce la scăderea eficienței.
Termostate ambientate mai pot fi:
8. Termostat programabil care este printre cele mai moderne tipuri de termostat, fiind dotat cu un display LCD. Prin intermediul acestuia se poate seta ușor alegând cele mai potrivite opțiuni în funcție de stilul de viață al propietatului. Meniul este simplu și intuitiv. Aceste tipuri de termostate se găsesc pe piață sub denumirea de cronotermostate deoarece principala lor caracteristică este că permit reglarea temperaturilor în funcție de intervalul orar zilnic sau de zilele săptămânii. Ele dispun de programe multiple care să ne ajute să obținem confortul dorit în orice perioadă a săptămânii.
9. Termostatul smart este un termostat din noua generație tehnologică, fiind programabil și wireless, permițând configurarea de la distanță prin intermediul radiofrecvenței. Termostatul își va primi comenzile prin internet, cu ajutorul tabletei sau smartphone-ului, fără intermediul cablurilor de alimentare la rețea.