Curiozități despre sticlă, materialul care se poate recicla la infinit
25 septembrie, 2019Acum mulți ani în urmă, sticlarii erau considerați printre cei mai importanți cetățeni. În Italia de exemplu, atunci când un om de rând devenea meșter sticlar, acesta era înnobilat și înscris în Cartea de Aur. Astfel, sticlarii puteau purta săbii, iar fetele lor puteau fi căsătorite cu membri ai celor mai bogate familii venețiene. Sticla a evoluat de-a lungul timpului, de la sticla vulcanică la sticla plană, sticla yena, sticla colorată, la fibra de sticlă și sticla optică.
Sticla, deși se află inițial în stare solidă, supusă la temperaturi de 1500 grade devine lichidă și este foarte ușor de modelat în orice formă sau model. Cum a ajuns sticla unul dintre cele mai folosite materiale de-a lungul timpului, prin ce transformări a trecut și cum a ajuns sticla să fie realizată și folosită în ziua de azi, îți vom spune în cele ce urmează:
1. Cea mai veche sticlă din lume este sticla vulcanică.
Rezultată prin răcirea rapidă a lavei, oamenii preistorici și-au dat seama că duritatea materialului este de folos pentru a fabrica diferite obiecte precum vârfuri de sulițe, topoare și alte ustensile de tăiat. Cel mai vechi obiect din sticlă propriu-zisă se consideră o amuletă albastră ce a fost gasită în Egipt și este datată în anul 7000 i.e.n.
2. În anul 1000 au apărut primele cuptoare de făcut sticlă în Boemia și în Polonia.
Cea mai mare faimă au dobândit-o produsele de sticlă din Veneția, instalați pe insula-fortăreață Murano. Folosind nisip cuarțos fin îmbibat cu diferite săruri aduse din cetățile feniciene Sidon (Liban), acești meșteri au reușit să obțină produse ce nu aveau rival în lume. Sticla de Murano se făcea după rețete secrete, la care se adăuga o măiestrie unică a prelucrării sticlei obținute.
3. Sticla este amestec de nisip și silicați ai unor metale diferite.
Sunt materiale necristalizate (amorfe), cu rezistență mecanică și duritate mare, cu coeficient de dilatare mic. La temperaturi mai înalte se comportă ca lichidele cu vâscozitate mare. Nu au punct de topire definit. Prin încălzire se înmoaie treptat, ceea ce permite prelucrarea sticlei prin suflare, presare, turnare, laminare. Sticlele se obțin, în general, prin topirea în cuptoare speciale a unui amestec format din nisip de cuarț, piatră de var, carbonat de sodiu (sau de potasiu) și materialele auxiliare.
4. Sticla de Murano este considerată una dintre cele mai fascinante invenții ale omenirii.
Principala diferență dintre sticla de Murano și sticla normală este duritatea. Practic, sticla de Murano are rezistență mult mai mare datorată nisipului din care este compusă, nisip care se găsește numai în anumite zone din apropierea Veneției și a insulei Murano. Sticla de Murano de calitate este clară, atingând un nivel de transparență perfectă, își va păstra strălucirea pe toată durata vieții și niciodată nu se va decolora.
5. A fost creată sticla care se îndoaie.
Cercetătorii de la Lawrence Berkeley National Laboratory din Statele Unite și California Institute of Technology au creat un nou tip de sticlă, alcătuită dintr-un micro-aliaj metalic de paladiu cu fosfor, siliciu, germaniu și argent, care a demonstrat o rezistență la impact superioară oricărui alt tip de material cunoscut până acum. Secretul succesului acestui cocktail de materiale constă în faptul că „plastifiază” sticla, făcând-o în măsură să se îndoaie, fără a se rupe.
6. Știați că sticla poate fi reciclată la nesfârșit fără să își piardă din calități?
Atunci când sticla ajunge la fabrica de reciclare, în primul proces de producție are loc o presortare organică și o presortare CSP (ceramic, stones, porcelain). Tehnologia pentru sortare este digitală și se face pe bază de laser și raze-X. Cioburile de sticlă sunt zdrobite și topite, apoi turnate în produse noi, așa cum sunt borcanele sau sticlele, sau poate fi utilizată la fabricarea cărămizilor sau în scopuri decorative. Sticla nu se degradează prin procesul de reciclare, astfel încât poate fi reciclată la infinit, la fel ca și aluminiul.
Apropo, știți că dacă o familie ar recicla toate recipientele din sticlă folosite timp de un an, energia economisită ar putea alimenta televizorul lor circa 100 de ore? Ai nevoie de ajutor profesionist în curățenie apartament? Apelează la specialiștii ajusto.ro și aceștia se vor ocupa inclusiv de colectarea și degajarea corectă a gunoiului!