Camera Montessori pentru copilul tău: 5 principii de amenajare
4 iunie, 2020Curentul Montessori provine de la precursoarea unui stil de educație timpurie, Maria Montessori, și se bazează pe exploarea copilului de la vârste mici pe baza celor 5 simțuri. Este adesea asociat cu independența copilului în sensul de a-i permite să ia parte la viața de zi cu zi în măsura în care acesta dorește. Tocmai de aceea, sălile de clasă montessori și ulterior camerele copiilor au anumite particularități, printre care mobilier adaptat vârstei și plasarea obiectelor la îndemână pentru ca acesta să poată efectua cât mai multe dintre activitățile obișnuite dintr-o zi.
Dacă te interesează stilul și educația Montessori și vrei să optezi pentru o cameră montessori pentru copilul tău, iată 5 principii de amenajare interioară de care e indicat să ții cont:
1. Mobilier adaptat vârstei
Dacă vei da o căutare pe google după ”pat montessori” vei vedea de fapt o saltea la nivelul podelei, cu sau fără cadru. Scopul acestui tip de pat este acela de a-i oferi copilului autonomie de la o vârstă foarte mică, de a-l stimula să meargă singur la somn atunci când el simte nevoia. De asemenea, mobilierul din camera Montessori nu trebuie să fie masiv și încărcat, ci dimpotrivă simplu, minimalist, astfel încât să-i dea posibilitatea copilului să-l folosească singur, fără riscul de a se accidenta. Pentru început optează mai degrabă pentru corpuri de mobilier și etajere la înălțimea copilului, coșuri și cutii de depozitare puse pe podea, la care el poate ajunge.
2. Depozitare la nivelul copilului
Așa cum menționam anterior, spațiile de depozitare trebuie să fie la nivelul copilului. De preferat ar fi ca micuțul să aibă acces vizual la toate obiectele din camera lui, indiferent că vorbim de jucării sau cărți sau de haine ori obiecte de igienă, pe care le poate folosi singur. Depozitarea se poate face simplu pe o etajeră sau în cutii deschise, astfel încât copilul își va putea alege mult mai ușor hainele pe care dorește să le poarte sau jucăriile cu care să se joace într-o zi. Chiar dacă nu vei putea expune toată garderoba, pune-i la îndemână hainele pe care le folosește în general într-o săptămână.
3. Creearea unor zone de interes
Educația Montessori merge de asemenea pe creearea unor zone de interes separate, astfel încât spațiul să poate fi împărțit în funcție de activitățile și pasiunile copilului. Poți face un colț de lectură eventual lângă pat, unde poți plasa un raft mic cu cărți, poți face un colț pentru desen sau pictură folosind o măsuță cu două scăunele sau pentru sport plasând un coș de baschet sau o mini poartă de fotbal. De asemenea, conform metodologiei Montessori, copiii ar trebui să aibă acces limitat la un anumit număr de jucării ca acestea să nu-i copleșească. Recomandarea este să le plasezi periodic pe anumite tematici, din anumite domenii, în scop educativ.
4. Spațiu aerisit, culori neutre
Așa cum probabil ți-ai dat seama din punctele anterioare, camera Montessori trebuie să fie aerisită, amenajată cât mai minimalist. Culorile folosite sunt în general în tonuri neutre, cât mai apropiate de culorile din natură. Astfel, pentru zugrăvirea pereților optează pentru alb sau pentru nuanțe pastel, precum bleu ca un cer senin sau galben ca nuanța spicelor de grâu.
5. Accent pe mobilier și decorațiuni din materiale naturale
Lemn, pânză, bumbac, plante, decorațiunile și jucăriile copilului vor fi din materiale cât mai naturale, inspirate din mediul înconjurător. De asemenea, se preferă mobilierul din lemn atent finisat și fără colțuri ascuțite. Perdelele vor fi din materiale cât mai subțiri pentru a lăsa lumina naturală să pătrundă în cameră. De preferat, o plantă la ghiveci sau un acvariu cu pești aduce un plus de viață încăperii și totodată îl responsabilizează pe cel mic prin diverse sarcini adaptate vârstei.