Când e momentul să schimbi salteaua de pat

13 mai, 2019

10 ani garanție la salteaua de pat. Această promisiune a producătorilor de saltele de pat este frecvent vehiculată. Și de ce să nu recunoaștem tuturor ni se pare un argument convingător care ne determină să cumpărăm salteaua de pat respectivă. Dar, schimbarea saltelei nu depinde de un interval de timp fix. Există o mulțime de factori care pot degrada salteaua mult mai repede, precum modul în care este utilizată, există situații medicale când este necesar să schimbi salteaua de pat și alteori faptul că te muți în casă și implicit îți cumperi și un pat nou.

Iată indiciile care îți transmit că este timpul să schimbi salteaua de pat, chiar dacă nu a trecut perioada de garanție oferită de producător:

1. Te trezești obosit

Dacă ai eliminat pe rând posibilele cauze care ar putea favoriza insomnia, somnul agitat și starea de oboseală cu care te trezești, precum temperatura prea ridicată sau prea scăzută din dormitor, consumul de băuturi sau alimente energizante, o pijama prea strânsă sau probleme medicale de sănătate, atunci clar că o cauză posibilă este salteaua de pat. Atunci când salteaua nu mai permite relaxarea musculaturii corpului în timpul somnului trebuie neapărat să o schimbi.

2. Te trezești cu dureri de gât și spate

Așa cum menționam anterior, primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când te trezești cu dureri de spate este să elimini factorii potențiali care ar putea să-ți producă dureri (perna nepotrivită, poziție de dormit pe burtă etc) și de asemenea să soliciți sfatul unui medic pentru a te asigura că nu ai probleme cu coloana vertebrală. Odată ce ai rezolvat acest aspect, trebuie să știi că există saltele speciale care îți asigură o poziție corectă de somn atunci când ai probleme cu durerile lombare, respectiv saltele cu fermitate medie spre mare care mențin coloana vertebrală dreaptă. Dacă salteaua ta este moale sau se arcuiește sub greutatea corpului tău, atunci este clar că este momentul să schimbi salteaua de pat.

3. Salteaua miroase urât

Urmele de mucegai, transpirație, sânge sau de urină se transformă într-un miros extrem de neplăcut odată ce se instalează în saltea. Dacă ai apelat la metodele de dezinfectare cu produse pe bază de amoniac sau cu bicarbonat de sodiu, dacă ai solicitat un serviciu de specialitate cu sistem profesional de injecție-extracție cu spumă activă și mirosul încă persistă după spălare, atunci nu mai încape îndoială este momentul să schimbi salteaua de pat.

4. Strănuți intens de fiecare dată când te culci

Acarienii, acele mici insecte invizibile care se ascund în interiorul pernelor, saltelelor de pat și cam a tuturor țesăturilor din casele noastre, pot transmite boli sau cauza reacții alergice și iritații la nivelul pielii sau plămânilor. Dacă de câte ori te culci începi să strănuți intens, te mănâncă ochii sau în timpul somnului ai atacuri de astm, atunci este clar că acarienii ți-au colonizat salteaua de pat. Dacă ai spălat lenjeriile și pernele la temperatură ridicată de peste 60 de grade Celsius, ai tratat salteaua cu soluții antiacarieni și nu observi nicio schimbare, ai nevoie clar de o saltea de pat nouă, eventual una antilaergică.

5. Apar semne vizibile de uzură

Dacă salteaua s-a deformat și apare o adâncitură exact în locul unde dormi, dacă salteaua nu mai este fermă ci s-a lăsat pe margini, dacă arcurile scârțâie puternic sau dimpotrivă s-au rupt și au ieșit în afara materialului moale, este cazul să o schimbi cu o saltea nouă.

Modul în care dormi este foarte important pentru că rezultatele somnului odihnitor se vor simți pe durata întregii zile și chiar pe termen lung. Schimbarea saltelei trebuie să fie o prioritate când observi unul dintre indiciile de mai sus, deoarece sănătatea ta este mai importantă decât orice cost.

preloader