Cărămida aparentă în amenajări interioare: cum o poți folosi în casa ta

11 septembrie, 2020

Fie că este vorba despre exteriorul unei case sau despre designul ei interior, un perete decorat cu cărămidă aparentă adaugă stil și căldură. De-a lungul timpului cărămida clasică, executată din argilă sau ceramică, a evoluat în modele variate, unul dintre ele fiind cel de cărămidă aparentă. Placarea cu caramidă aparentă are un rol decorativ pentru pereți interiori, ziduri, fațade, șeminee, în proiecte în care elementul estetic primează. Marea varietate de culori și texturi sub care se găsește această cărămidă aparentă permite utilizarea în amenajări indiferent de stilul de decorare ales pentru designul interior.

Caramida aparentă mereu la modă în amenajările interioare

Chiar dacă zidurile de cărămidă aparentă își au originile în epoca medievală, este uimitor cum pot completa atâtea stiluri de design interior. Camerele în care există un perete placat cu cărămidă aparentă au o personalitate aparte și ți se întipăresc imediat în memorie. Tendința pereților din caramidă expuși apare încă de la finalul secolului trecut, când mulți proprietari au realizat că este mai ieftin să lase cărămida la vedere, în vechile case și depozite, decat să o tencuiască.

Farmecul cărămizii a prins imediat prin caracterul rustic și industrial pe care îl impune. De când cu amenajările interioare moderne cărămidă aparentă interior a intrat în case și au rezultat designuri interesante. De la clasic la modern minimalist, de la industrial la rustic, un perete din cărămidă aparentă adaugă farmec și personalitate oricărei încăperi și îi oferă fiecărei camere un aspect unic. Mai mult, un zid de cărămidă aparentă interior sau cu o textură care o imită, se potrivește în orice tip de cameră, fie că este vorba de living, dormitor, hol, bucătărie sau baie.

caramida aparenta

Cu ce se poate asorta cărămida aparentă în designul interior

Exceptând interioarele pur clasice, cele stil baroc sau cele de inspirație asiatică, caramida aparentă face casă bună cu aproape orice stil de amenajare. Trebuie să știi însă că aspectul, textura și culoarea acestui finisaj variază în funcție de stilul de amenajare al spațiului în care urmează să fie folosit.

De exemplu, într-un decor shabby-chic cel mai bine arată o cărămidă albită, cu aspect vechi, într-un interior industrial arată foarte bine o caramidă roșiatică, maronie sau chiar gri închis, în timp ce pentru un decor scandinav ar fi bine să te oprești asupra variantei cărămizii deschise a acestui finisaj, deși nici cărămida albă n-ar fi o alegere greșită.

Cărămidă aparentă în living

Să folosești cărămidă aparentă în living este poate cel mai ușor, aici un perete de contrast este foarte ușor de poziționat și folosit, potrivindu-se la foarte multe stiluri de amenajare.

  • Într-un living amenajat în stil modern se poate placa cu cărămidă aparentă un perete sau o parte din peretele ales pentru a face contrast și eventual de a pune în evidență albul celorlalți pereți. Dacă este în partea laterală a ferestrei poate fi peretele pe care se pot aranja biblioteca sau comoda cu televizor. Dacă peretele este în fața ferestrei este bine să fie plin cu rafturi și alte piese de decor, poate chiar cu un șemineu, la rândul său placat cu cărămidă aparentă eventual.
  • Un livingul shabby-chic este caracterizat prin preponderența elementelor vintage, fie ele cu aspect invechit fie chiar cu o anumită vechime. Cărămida aparentă la rândul ei trebuie să aibă un aspect învechit, albită. Amenajarea poate fi cu majoritatea pereților placați cu cărămidă aparentă și doar peretele de contrast să fie de un alb străluciotor. O astfel de amenajare este foarte potrivită unui living înalt și bine luminat natural. O altă variantă, pentru o încăpere de înălțime normală, este ca porțiunea placată cu cărămidă aparentă să dea impresia unei zone de perete lăsată netencuită, la mijlocul peretelui de contrast sau în lateralul lui, funcție de decorarea gândită.
  • Indiferent de culoarea aleasă pentru cărămidă, alăturarea cu lemnul sau oțelul vor fi definitorii pentru amenajarea în stil industrial. Cărămida aparentă nu va fi doar pe un perete, putând acoperi chiar mai mulți pereți având culori diferite, contrastând cu acei puțini pereți tencuiți și colorați uni.
  • Cărămida aparentă în stilul scandinav, deși nu este neapărat reprezentativă, poate fi folosită pentru un perete de contrast cu condiția ca acest perete ca și ceilalți, care nu sunt cu cărămidă aparentă, să fie vopsiți în alb.
  • Un living rustic placat parțial sau total, cu cărămidă aparentă maronie sau roșiatică, în întregime sau numai în zona de dining, completat de grinzile de lemn masiv de pe tavan și contrastând cu piatra sau lemnul deschis la culoare al pardoselii poate fi definitoriul pentru amenajarea livingului.

Cărămida aparentă în amenajarea dormitorului

  • Dormitorul cu elemente shabby-chic poate începe cu cărămidă aparentă în culoarea untului și cu atmosfera feminină emanată de mobilier, dormitorul creând o impresie de foarte luminos și elegant.
  • Un dormitor rustic poate folosi cărărmida aparentă pentru placarea unui perete, căldura dată de ea în intimitatea dormitorului poate marca un perete de contrast, altul de cât cel din spatele patului, eventual cel dinspre fereastră, pe care se poate amenaja chiar un șemineu, real sau fals. Bârnele de lemn de pe tavan sau mobilierul de lemn masiv vor accentua stilul.
  • Într-un dormitor modern, cărămida aparentă care plachează peretele de sprijin al patului poate fi puternic colorată, în diverse culori, cu treceri subtile de la o zonă la alta, cu un deosebit simț artistic ce va contrasta cu mobila simplă, uni, albă sau marou de lemn natur deschis la culoare.
caramida aparenta

Holul de intrare amenajat cu cărămidă aparentă

  • Într-un hol de intrare mai pătrat, peretele cu oglindă și cu comodă, poate fi puternic subliniat dacă în loc să fie tapetat ar fi placat cu cărămidă aparentă poate chiar într-o culoare mai închisă.
  • Un hol de intrare lung și îngust, indiferent de stilul abordat pentru amenajare austeră în alb și negru se poate înviora dacă unul din pereți va fi placat cu cărămidă aparentă roșie pentru echilibrare.

Baia amenajată cu cărămidă aparentă

  • Într-o baie în care pereții sunt placați cu faianță și numai unul este placat cu cărămidă aparentă nu doar crează un aspect agresiv plăcut dar dă și o personalitate aparte.
  • Dacă toată baia este placată cu cărămidă aparentă, într-o culoare nu foarte caldă, precum nuanțe de gri, se vor scoate mai mult în evidență obiectele sanitare albe și accesoriile de inox.

Cărămida aparentă în bucătărie

  • Cărămida aparentă în bucătărie este o placare nu numai surprinzătoare dar și de mare efect. Este amenajarea care poate contrasta cu restul mobilierului și poate chiar da stilul bucătăriei. Este foarte important să nu fie folosită în spatele chiuvetei sau a aragazului pentru că poate fi udată sau stropită cu ulei și devine mai greu de întreținut.
  • În bucătărie cărămida aparentă poate fi folosită pentru o porțiune de perete dar și pentru unul sau doi pereți, depinzând de stilul abordat și de ceea ce este de subliniat, trebuind doar să creeze contrast.
caramida aparenta

Unul dintre principalele atuuri ale acestui finisaj este versatilitatea, capacitatea fantastică de adaptare în decoruri extrem de variate și ușurința cu care se asortează cu piese de mobilier de factură extrem de diferită, de la cele clasice și până la cele moderne. Lemnul, fierul forjat, sticla, oțelul cromat dar și elementele din pal melaminat arată firesc și încântător în asociere cu acest finisaj versatil. De fapt, nu există vreun material care să nu poată fi folosit în combinație cu cărămidă aparentă de interior.