Casa pe structură metalică: Avantaje și Dezavantaje

25 mai, 2021

Casa pe structură metalică ușoară a cunoscut o creștere spectaculoasă a popularității în ultimii ani, devenind din ce în ce mai căutată și utilizată, în detrimentul casei clasice, din lemn sau cărămidă. Înainte însă de a lua decizia de a cumpăra o casă structură metalică trebuie să va documentați foarte bine, pentru a cântări în cunoștință de cauză avantajele și mai cu seamă ce dezavantaje are o astfel de casă pe structura metalică.

A realiza o casă structură metalică la cheie poate dura chiar mai puțin de 4 săptămâni, nefiind deloc de mirare de ce din ce în ce mai multe persoane preferă această soluție de construcție, în defavoarea celor tradiționale pe structură din beton armat.

Ce presupune a construi o casă structură metalică?

Pentru a înțelege procesul, este necesar să trecem în revistă etapele de urmat pentru a construi o casă pe structură metalică. În principiu, acestea se aseamănă cu etapele de construcție ale unei case din lemn, însă există anumite particularități.

  • Proiectarea va începe tot într-un birou arhitectural. Vestea bună în cazul caselor metalice este aceea că acestea pot fi prefabricate, astfel că proiectele sunt realizate în prealabil și vă vor fi oferite odată cu achiziționarea casei. Proiectul va cuprinde date tehnice despre investiție, dimensiuni, necesar de materiale, dar și planșe desenate cu ajutorul cărora veți putea vizualiza cum va arăta casa.
  • Realizarea fundației și a planșeului este poate cea mai îndelungată operație din construcția unei case cu structură metalică. În primul rând, echipa de constructori va realiza săpăturile, iar mai apoi se va putea trece la turnarea betonului armat. Se recomandă realizarea unei fundații continue.
casa pe structura metalica
  • Montajul structurii metalice. Componentele casei metalice vor fi pre sudate într-un atelier special destinat acestor operațiuni, pentru ca, ulterior, să poată fi transportate pe șantier. Cea mai răspândită structură de casă metalică este cea alcătuită din pereți autoportanți, executați din profile laminate la rece din tabla galvanizată și ambutisată. Rezistența la compresiune sau întindere a unui astfel de material este de 14 mai mare ca al lemnului. Structura de rezistență a unei construcții de case metalice se va ancora în fundație, în general, pentru această etapa, fiind necesară utilizarea unei macarale. Una din particularitățile caselor metalice, spre deosebire de cele din lemn, este aceea că structura de rezistență cuprinde, de asemenea, și partea de acoperiș.
  • Placarea fațadelor și a acoperișului. La exterior, fațadele și acoperișul se pot placa cu o diversitate de soluții, de la plăci din oxid de magneziu, placi OSB sau panouri sandwich. Procedurile de montaj diferă în funcție de soluția pentru care se va opta, însă, în general, nu ar trebui să dureze foarte mult. În final, peste acestea se poate aplica materialul izolant, gen vata bazaltică, polistiren expandat sau alta soluție.
  • Realizarea instalațiilor. Concomitent cu executarea lucrărilor la exterior, echipa de constructori se va ocupa de trasarea instalației electrice, a celei sanitare și a celei de încălzire. În felul acesta cablurile de curent, precum și conductele de apă și calorifer pot fi mascate în pereți.
  • Turnarea șapei se poate realiza chiar și într-o singură zi, eventual cu un sistem de încălzire prin pardoseală, care în viitor va eficientiza consumul de energie și va crește nivelul de confort.
  • Placarea pereților interiori și finisajele. Casa pe structura metalică facilitează realizarea pereților din plăci de gips carton. Acest lucru însemnă un timp de execuție mai scurt, întrucât elimină necesitatea finisării cu tencuială. Practic, odată montate plăcile de gips carton, se vor chitui rosturile și se va putea trece la aplicarea vopselei sau a tapetului, în funcție de preferințe. După uscarea vopselei, veți putea monta accesoriile electrice și cele ale sistemului sanitar. De asemenea, partea de finisaje cuprinde și montarea soluțiilor pentru pardoseală, parchet, marmură, gresie, și a pereților din baie și bucătărie.
casa pe structura metalica

Avantajele de a construi o casă pe structură metalică

  • Timp de instalare rapid. Din momentul demarării lucrărilor, v-ați putea muta în noua casă pe structura metalică chiar și în mai puțin de 4 săptămâni. O casă din zidărie poate dura între 4 și 10 luni. În plus, casa metalică poate fi montată în orice condiții meteo.
  • Panourile sunt ușor de manevrat. Foarte rar fiind nevoie de echipamente de elevație.
  • Costuri mai mici. Acest lucru se datorează pe de-o parte prețului mai mic al oțelului, dar și timpului mai scurt de execuție. Raportul calitate – preț foarte convenabil și eficient.
  • Durabilitate si flexibilitate. Structurile metalice pot rezista timp îndelungat, fără foarte multe intervenții. Mai mult decât atât, fiind un material flexibil, structurile metalice nu sunt afectate de cutremure și oferă locatarilor un grad de siguranță mărit. Durata de viață a unei case metalice poate ajunge până la 150 de ani, în condiții normale de exploatare.
  • Diversitate de modele. O altă caracteristică a oțelului este aceea că este foarte maleabil și poate fi modelat pentru a lua aproape orice aspect. Pe scurt, casa va putea lua orice forma doriți, fără a fi limitați în alegeri.
  • Rezistențe mecanice ridicate. Rezistența mecanică a caselor metalice se datorează oțelului, care are valori ale rezistențelor ridicate, atât la compresiune, cât și la întindere.
  • Organizare de șantier minimă. Pereți și colțuri drepte, stabilitate dimensională, mai puține resturi și deșeuri, instalațiile de climatizare și alte module cu tubulatură adițională pot fi inserate în cadre și armături.
  • Totul duce spre o casă verde. Structura de rezistență este reciclabilă, nu este inflamabilă, nu putrezește, nu se îndoaie, nu crapă și nu se mișcă.
casa pe structura metalica

Dezavantaje case structură metalică

  • Bineînțeles că există și dezavantaje case structură metalică, acestea fiind legate mai ales de partea de izolație și de rezistență la coroziune.
  • Izolația. Orice casa, indiferent de materialele din care este construită, ar trebui să fie dotată cu toate sistemele de izolație. Astfel, izolația termică va asigura reducerea transferului termic către exterior, cea fonică va spori confortul locatarilor, iar hidroizolația, obligatorie pentru casele metalice, va proteja structura metalica împotriva apei.
  • Rezistența la coroziune. Pe lângă sistemul de hidroizolație, se recomandă pretratarea materialelor metalice pentru a putea rezista la coroziune, înainte de a ajunge pe șantier.
  • Rezistența la seism. Metalul este flexibil, asigurând un anumit grad de rezistență seismică. Pentru a spori protecția, se echilibrează casa, ca mișcarea în cazul unui cutremur să fie uniformă.
  • Rezistența în timp. Aceasta este dictată de toți factorii menționați anterior, dar și de calitatea materialelor utilizate, precum și cea a execuției. Optați pentru calitate din toate punctele de vedere.