Casa subterană: Este sau nu o opțiune să ai o casă tip hobbit?

11 august, 2021

Pe platourile de filmare din Matamata, Noua Zeelandă, sunt ramase deschise pentru turiști câteva case subterane de hobiți ce sunt faimoase în întreaga lume, nu numai pentru că au folosit la filmarea seriei „Lord of the Rings” ci și pentru că au fost deosebit de plăcute, multora chiar aprinzându-le imaginația în construcția propriei lor case.

Dar nu este nimic nou sub soare. Oamenii au locuit încă din cele mai vechi timpuri în peșteri, care au fost primele locuințe ale speciei umane. Pe lângă peșteri, a existat dintotdeauna fascinația de a locui într-o casă subterană, săpată în stâncă, săpată în munți sau în dealuri. Conceptul de casă subterană nu are însă doar un scop estetic, ci și unul practic, specialiștii în domeniu explicând: sunt locuințe eco.

Case subterane în istoria lumii

  • Grotele din Cappadocia, Turcia. Orașe, imperii și religii au cunoscut gloria și decăderea în jurul acestor locuințe unice, cândva folosite de creștini pentru a se ascunde de furia legiunilor romane și care au rămas ocupate până în ziua de azi, în Goreme, localitate din regiunea Cappadocia.
casa subterana capadoccia
  • Locuințele berbere din Matmata, Tunisia. La poalele dealului și-au săpat casele în pământ de mai bine de 1000 de ani, pentru a trăi în locuri ceva mai răcoroase față de climatul extrem de secetos și arid al deșertului. Sunt mai mult de 100 de case, existând chiar și un hotel subteran. Casele sunt construite în jurul unor cratere artificiale, la adâncimi de 5-10 metri, au uși și ferestre, iar craterele sunt interconectate printr-un labirint de tuneluri.
  • Vardzia, orașul peșteră, Georgia. În anul 1185 pe tronul Georgiei a urcat Tamar, o femeie, lucru total neobișnuit pentru Europa secolului 12. Tamar și-a dorit să ridice o mânăstire, însă invaziile mongolilor, care hărțuiau permanent Georgia, erau o problemă. De aceea Tamar a dat ordin să se construiască în secret o mânăstire în Muntele Erusheli și s-au săpat 13 niveluri în stâncă, 6000 de peșteri naturale fiind lărgite și transformate în locuințe pentru călugări. Singura intrare era un tunel secret care a fost săpat lângă râul Mtkvari, din apropiere.
casa subterana
  • Casele din peșteri din Kandovan, Iran. Oamenii locuiesc în case cu o vechime de peste 700 de ani, aflate în peșteri. Locuințele, ce se numesc „karan”, adică „stupi de albine”,au fost create în urma invaziilor mongole, locuitorii dorind să fugă din calea acestora și să se ascundă în munți.
  • Așezările berbere din muntele Nafusa, Libia. Este un spectaculos grânar fortificat berber, care are aproape 400 de camere. Locurile de interes includ mai multe peșteri și castele, cum ar fi cele ale Castelului Vechi Nalut, Tseenan și Teltayeen; mai multe izvoare naturale, cum ar fi cele din Tala și Touneen; și, o serie de ruine antice și sate din jurul orașului Nalut.
  • Complexul de case subterane din Dietikon, Elveția. Aceste case moderne, construite în pământ conform proiectelor realizate de arhitectul Peter Vetsch sunt grupate în jurul unui lac artificial ce are intrarea ascunsă și integrată într-o latură a așezământului. Sunt nouă case, de mărimi diferite, având între 3 și 7 dormitoare. Pentru a maximiza beneficiile luminii naturale, dormitoarele sunt amplasate spre nord, în vreme ce camerele de zi sunt amplasate spre sud. Băile sunt în mijlocul casei și au lumina naturală din tavan, iar fiecare dintre case are și o pivniță.
casa subterana

Tipuri de case subterane

O casă subterană tradițională este bordeiul, termen ce se referă mai exact la așezările săpate pe jumătate în pământ sau doar acoperite cu pământ.
Cel mai întâlnit tip de casă subterană este cel în care pământul acoperă trei laturi, precum și acoperișul. Acestea sunt locuințele săpate în pământ, care de cele mai multe ori primesc lumină doar din peretele principal.
Un alt tip de casă subterană este cel în care doar pereții exteriori sunt acoperiți de pământ, iar acoperișul poate fi unul din sticlă sau lemn. Acest design este specific locuințelor moderne, ecologice.
La fel de populare în zilele noastre sunt și acele case subterane care au atât încăperi acoperite de sol, cât și o construcție tipică, cu ziduri din ciment, cărămidă sau chiar sticlă. Acestea sunt construcții moderne, care folosesc resursele naturale într-un mod ecologic, cu panouri solare și dispozitive speciale pentru filtrarea și încălzirea apei.

De ce este importantă adâncimea și temperatura de îngheț a pământului

Încă din vechime oamenii au preferat case subterane deoarece ofereau atât răcoare în timpul sezonului cald, cât și căldura în timpul iernii, fără mari eforturi suplimentare. Acesta este principalul motiv pentru care adâncimea și temperatura de îngheț a pământului sunt informații utile în stabilirea locului în care va fi amplasată casă. De regulă, bordeiele bine executate pot păstra pe parcursul anului o temperatură constantă de 13-14⁰C, acest lucru fiind util dacă îți dorești o locuință ecologică.

casa hobbit

Care sunt avantajele unei case subterane tip „hobbit”

  • O casă subterană folosește pământul pentru izolarea termică, asta însemnând că locuința este protejată de temperaturile extreme și vânt.
  • Există automat și o izolare fonică, așadar te poți relaxa în liniște în acest tip de locuințe.
  • O casă subterană care are două sau trei laturi acoperite va necesita mai puțină energie pentru încălzire iarna și răcire vara, așadar reprezintă atât o măsură practică, cât și ecologică.
  • O casă subterană are costuri reduse de întreținere. Dacă locuința este izolată corespunzător și se folosesc panouri solare, cheltuielile pentru energie și apă caldă vor mai reduse.
casa subterana

Ce dezavantaje pot apărea

  • Casa subterană de tip „hobbit” are numeroase avantaje și de aceea este preferată celor care doresc să fie aproape de natură și să folosească resurse regenerabile, însă o astfel de locuință implică și riscuri și dezavantaje.
  • Cel mai important aspect și, totodată, dezavantaj, este cel legat de infiltrarea apei. Fiind o construcție sub nivelul solului, vei avea nevoie de un sistem special de hidroizolație, precum și de o echipă pricepută în astfel de construcții.
  • La fel de important este și sistemul de ventilație. La fel ca în cazul hidroizolației, este nevoie de un proiect special și materiale potrivite pentru a asigura că locuința este bine ventilată, având în vedere că toate camerele vor fi sub nivelul solului.
  • Un alt dezavantaj al unei case subterane îl reprezintă costurile care pot fi destul de ridicate în ceea ce privește structura unei astfel de așezări. Desigur, acest cost se va amortiza în timp, însă este bine să știi de la început cât va costa proiectul și construcția propriu-zisă.

Înainte de a lua decizia construirii unei astfel de case subterane, asigură-te că ești bine informat, fă cercetări în privința zonei în care vrei să construiești, precum și în ceea ce privește posibilitatea găsirii unei echipe specializate în astfel de construcții.