Cât costă renovarea unui apartament

5 martie, 2019

Întrebarea care stă pe buzele tuturor celor care își doresc să-și renoveze apartamentul este aceasta: Cât costă renovarea unui apartament? Este de la sine înțeles că suma totală a acestei renovări variază în funcție de mai mulți factori, însă există indicii care te pot ajuta să-ți formezi o idee despre cât costă să dai o nouă față casei tale.

Așadar, dacă ne ghidăm după ce oferă piața în prezent, în anul 2019, putem spune că aceștia sunt parametrii de bază după care ar trebui să-ți calculezi renovarea casei:

1. Dimensiunea locuinței

Garsonieră, apartament cu 2 sau 4 camere, suprafața locuinței dictează costul total al renovării. Suma investită în renovarea unui apartament depinde de metri pătrați lucrată de echipa de meșteri.  

2. Manoperă echipă

Dacă renovarea apartamentului înseamnă schimbarea totală, adică gletuire pereți, aplicare zugrăveală cu vopsea lavabilă, turnare șapă de egalizare, placare cu faianță și gresie, montare parchet și operațiunile adiacente precum chituirea rosturilor și montarea plintei, atunci costul total se va face calculând fiecare operațiune raportat la metru pătrat.

De exemplu, în prezent, confort site-urilor de anunțuri pentru prestări servicii, prețul pentru montarea gresiei și faianță variază între 25 și 50 lei pe metru pătrat, în timp ce prețul pentru montarea parchetului laminat se încadrează în jurul sumei de 10 și 20 lei pe metru pătrat. Zugravii solicită un preț de 400 – 500 de lei per cameră, electricienii cer 150 de lei pentru montarea tabloului electric, în timp ce pentru instalarea obiectelor sanitare și termice prețurile sunt: 100 – 150 lei – montarea obiectelor sanitare / bucată, 450 – 500 lei – refacere instalație sanitară, 100 – 150 lei – montare calorifer / bucată, 600 – 800 lei – montare centrală termică. În general, manopera unui apartament variază între 15.000 lei și 20.000 lei în funcție de dimensiunile apartamentului.

3. Materiale de construcții și obiecte sanitare

Costul final al renovării poate diferi extrem de mult de la un apartament la altul, în funcție de prețul materialelor de construcții și de preferințele proprietarului. Pentru a-ți face o idee, prețul gresiei, faianței și parchetului variază foarte mult, de la 15 la 150 lei, la care se adaugă materialele adiacente: șapă autonivelantă dacă este cazul, adeziv de gresie, chit de rosturi, plinte, colțare etc.

De asemenea, prețurile obiectelor sanitare (lavoar, cadă, vas de toaletă etc) sunt foarte diferite, variind în funcție de model, materialul din care sunt confecționate și de distribuitor. De exemplu, există lavoare de 70 de lei dar și modele care pot depăși 1000 de lei. De asemenea gama de căzi este foarte variată, iar prețul diferă în funcție de specificațiile tehnice ale produsului, pentru un model simplu de cadă din acril poți scoate din buzunar 400-600 lei, în timp ce pentru o cadă cu hidromasaj ar trebui să investești peste 4000 de lei.

4. Mobilier și decorațiuni

Mobilierul casei este cel care costă cel mai mult din proiectul de renovare a casei și asta pentru că include mobila de dormitor, living și bucătărie, la care se adaugă decorațiunile, obiectele electronice și electrocasnice, mai ales dacă îți dorești să schimbi totul în casă. Pentru a-ți face o idee de prețuri, este recomandat să faci o vizită mai multor magazine de profil. De exemplu, prețul unui dormitor de serie, din pal melaminat și MDF, se încadrează în jurul sumei de 2000 – 7000 de lei, în timp ce biblioteca de living poate fi găsită între 1000 și 2500 de lei. Bineînțeles că aici se va adăuga și costul decorațiunilor, pentru că o casă fără perdele și covoare nu ar avea acea atmosferă caldă de acasă.

Bugetul fiecărei renovări este extrem de relativ deoarece depinde de foarte mulți factori, important este să îți stabilești de la bun început suma de care dispui. În cazul în care nu îți dorești să ai bătăi de cap sau timpul nu îți permite să-ți renovezi casa în regie proprie, cel mai bine și mai puțin riscant este să apelezi la ajutorul unei firme specializate care să preia toate sarcinile legate de amenejare.

preloader