Cât costă să zugrăvești o cameră: Factorii de care trebuie să ții cont

Cât costă să zugrăvești o cameră: Factorii de care trebuie să ții cont

18 martie, 2022

O întrebare la care de multe ori se cere răspuns este cât costă să zugrăvești o cameră? Prețul unei lucrări de zugrăvire depinde în special de dimensiunea și de complexitatea suprafeței de zugrăvit, iar prețul poate fi majorat suplimentar și de utilizarea mai multor culori sau de pictarea unor elemente decorative speciale ca ancadramente ferestre și uși, brâuri, cornișe sau plintă.

Poate cea mai simplă metodă de a schimba aspectul locuinței și de a o transforma într-una curată și îngrijită este să o zugrăvești. O locuință proaspăt zugrăvită va arăta cu totul diferit și te va face să te simți ca și cum te-ai fi mutat în casă nouă.

Cel mai adesea, zugrăvirea pereților interiori și a tavanelor, două straturi, material și manoperă, se situează între 5-8 lei/mp. Tencuiala decorativă sau lipirea tapetului sunt lucrări mai speciale cu prețuri mai mari.

cat costa sa zugravesti o camera

Pentru a stabili cât costă să zugrăvești o cameră trebuie să se țină seama de bugetul ce trebuie alocat, de timpul avut la dispoziție pentru terminarea lucrării, dar și de amploarea generală a proiectului. Este foarte important dacă este de zugrăvit o singură cameră sau vrem să renovăm tot apartamentul.

Pentru a decide cât costă să zugrăvești o cameră trebuie să stabilești de la început dacă poți face singur lucrarea, dacă angajezi un meseriaș sau folosești o firmă ce oferă asemenea servicii.

Ce trebuie să știi când planifici bugetul de zugrăvire?

Zugrăvirea într-o locuință presupune o serie de verificări înainte de definitivarea proiectului, iar acolo unde există un buget fix trebuie să se verifice atât prețurile materialelor, cât și cele pentru manoperă. Practic ar trebui cunoscut prețul renovării de la bun început.

Primul lucru care trebuie cunoscut când se planifică zugrăvirea în locuință este lista de priorități și materiale. În timp ce unii sunt interesați pentru zugrăvirea unei singure camere, alții vor să se ocupe de toată casa. În oricare din situații, înainte de a lua o decizie, trebuie puse pe listă toate detaliile.

Trebuie ținut cont în acest demers de următoarele puncte:

  • Câte camere dorești să renovezi? Dorești numai o anumită parte sau dorești renovarea întregii case?
  • De ce materiale este nevoie, chit, amorsă, vopsea, etc. și cât anume?
  • Cât de mare este apartamentul sau suprafața de renovat și câți muncitori sunt necesari pentru a termina lucrarea în perioada de timp pusă la dispoziție de locatar?
  • Cât costă manopera și cât costă materialele necesare?

Cât costă să zugrăvești o cameră

Calcularea prețului lucrărilor de zugrăvire în funcție de dimensiunile lucrării

Pentru a stabilii cât costă să zugrăvești o cameră, o garsonieră, un apartament sau un spațiu de birouri vom analiza la început ce suprafață trebuie renovată, și în funcție de mărimea acestei suprafețe, ce alte operații trebuie întreprinse pentru a ieși o lucrare de calitatea dorită.

Bineînțeles, că de amploarea proiectului depinde dacă te vei hotărî să îl realizezi singur, să angajezi un zugrav profesionist sau să apelezi la o echipă dacă volumul lucrărilor o cere.

Când analizezi numărul de meseriași de care este nevoie să fie implicați trebuie să ții seama de timpul pe care îl ai la dispoziție pentru acest proiect, fără să uiți nici o clipă că operațiunile pre și post zugrăvire cer multă energie și timp pentru soluționare, acestea fiind și operațiunile ce te ajută să revii la viața normală, după ce nu îți mai recunoști casa devenită un șantier.

Calcularea prețului lucrărilor de zugrăvire în funcție de materialele folosite

Pentru a stabili cât costă să zugrăvești o cameră trebuie să cunoști în afară de prețul manoperei și partea din preț ce revine materialelor necesare. De foarte multe ori economia se face prin alegerea unor materiale ce nu sunt premium, poate chiar mai jos de medium. Este clar că asemenea zugrăveli nu vor ține o lungă durată de timp, și asta înseamnă de fapt pierdere de bani.

Poți funcționa cu astfel de materiale doar din lipsă de buget sau dacă anumite norme sanitare te obligă să refaci zugrăveala la perioade scurte. În mod normal trebuie să lucrezi cu materiale medium la premium ca o garanție a unei lucrări ce va fi rezistentă în timp. Nu trebuie să fii surprins dacă folosirea materialelor premium va ridica cu câteva procente costul manoperei. Este o garanție a lucrului bine făcut.

Calcularea prețului lucrărilor de zugrăvire în funcție de operațiile efectuate

Pentru a stabili cât costă să zugrăvești o cameră prețul se va calcula în funcție de execuție, și de cât de multe operațiuni sunt implicate, nu doar o simplă vopsire a pereților.

Cât costă să zugrăvești o cameră

În general pentru a aplica zugrăveala într-o cameră, poate fi vorba despre:

  • Îndreptarea pereților.
  • Chituirea și nivelarea pereților.
  • Amorsarea pereților.
  • Acoperirea la final cu un strat și apoi cu un al doilea strat de vopsea.

Este bine de știut că:

  • Zugrăvirea se face numai pe suprafețe pregătite în prealabil. Acestea trebuie să fi fost zugrăvite anterior sau în cazul în care sunt suprafețe noi, gletul de finisaj trebuie să fie șlefuit.
  • Acest serviciu se poate efectua numai în cazul în care înălțimea camerei este mai mică de 3 m. Peste această înălțime este nevoie de măsuri suplimentare de protecție.
  • În calcularea suprafeței totale de zugrăvit cameră intră atât suprafața tavanului, cât și a pereților.

Se percep costuri suplimentare pentru:

  • Repararea fisurilor care include decopertarea zonei afectate, aplicarea de bandă de armare și glet de finisaj, încheindu-se cu șlefuirea suprafeței.
  • Repararea glafurilor de fereastră sau ușă care include aplicarea de gips carton prin lipire, urmat de tencuire aplicarea unui colțar cu gletul în vederea refacerii unui glaf la unghi drept și șlefuirea lui.
  • Lipirea tapetului se face pe o suprafață deja pregătită și în consecință costul va fi mai mare decât la aceeași suprafață zugrăvită.
  • Manipularea mobilei din camera care urmează să fie zugrăvită. Acestea se vor poziționa după caz, spre centrul camerei sau într-o cameră adiacentă.

Baia și bucătăria sunt încăperi unde se percep costuri suplimentare, pașii pentru renovarea băii și bucătăriei implicând decopertarea pereților, eliminarea vechiului adeziv rămas pe pereți, nivelarea acestora cu chit de acoperire, șlefuire după uscare, montarea faianței, ulterior a gresiei și chituirea. Așadar, montarea gresiei și faianței presupune o serie de pași de care nu ne putem lipsi.